REKLAMA
Na wstępie chciałem się przywitać, jako że to mój pierwszy post
Niedawno zdałem prawo jazdy (że się pochwalę, wszystko za pierwszym razem i bezbłędnie :>) i zaczynam rozglądać się za pierwszym samochodem.
Pewnie mi powiecie, że było już mnóstwo takich tematów - wiem o tym, sporo z nich przeczytałem, ale wciąż nie umiem podjąć decyzji.
Jakiego auta szukam? Zależy mi na:
- sportowym charakterze
- oryginalnym wyglądzie
- tolerowaniu LPG (porządna sekwencja, zakłada firma przyjaciela)
- relatywnie niskiej awaryjności (choć zdaję sobie sprawę, że przy tego typu samochodach może to być mały problem)
- czerpaniu przyjemności z pokonywania każdego kilometra.
Nie rozumiem ludzi, którzy traktują samochód wyłącznie jako środek transportu, ja autami interesowałem się od dziecka i chciałbym mieć auto z duszą (nawet, jeśli trochę kapryśną ).
Myślałem o coupe, jako że podobają mi się właściwie wszystkie, ale jeśli znajdziecie jakiegoś ciekawego sedana lub hatchbacka, to również nie pogardzę.
O takich autach myślałem:
- Peugeot 406 Coupe (rocznik koło 2000, silnik najlepiej V6 3.0)
Niesamowicie mi się podoba, słyszałem dużo pozytywnych opinii.
- Volvo C70 (pierwsza generacja, silniki dowolne, ale najlepiej z turbo)
Również bardzo ładny samochód, widziałem go ostatnio na ulicy w pomarańczowym kolorze i chyba się zakochałem
- Mitsubishi Eclipse II/III
Przeszedł mi parę razy przez myśl, ale ciężko mi znaleźć zadbane i nietuningowane egzemplarze. No i miejsca na tyle też jest pewnie sporo mniej niż w 406 i C70.
- Alfa Romeo 156 (model po face liftingu, czyli chyba jakoś po 2003 roku)
Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale przyznam, że taka Alfa od zawsze była moim marzeniem.
Jakie auta NIE wchodzą w grę? Na pewno są to wszelkiego rodzaju Golfy, Civici, Astry - ogólnie samochody, które niby są polecane jako pierwsze auto, ale po prostu zupełnie nie w moim stylu.
Na samochód mogę przeznaczyć tak do 12 000 zł (na instalację gazową są oddzielne pieniądze), ale jeśli uda się coś zaoszczędzić, to byłoby miło.
Z góry dzięki za pomoc