Coupe do 10 tyś. (+/- 2 tyś.)

31 Paź 2013, 13:01

Na wstępie chciałem się przywitać, jako że to mój pierwszy post :)

Niedawno zdałem prawo jazdy (że się pochwalę, wszystko za pierwszym razem i bezbłędnie :>) i zaczynam rozglądać się za pierwszym samochodem.
Pewnie mi powiecie, że było już mnóstwo takich tematów - wiem o tym, sporo z nich przeczytałem, ale wciąż nie umiem podjąć decyzji.
Jakiego auta szukam? Zależy mi na:
- sportowym charakterze
- oryginalnym wyglądzie
- tolerowaniu LPG (porządna sekwencja, zakłada firma przyjaciela)
- relatywnie niskiej awaryjności (choć zdaję sobie sprawę, że przy tego typu samochodach może to być mały problem)
- czerpaniu przyjemności z pokonywania każdego kilometra.
Nie rozumiem ludzi, którzy traktują samochód wyłącznie jako środek transportu, ja autami interesowałem się od dziecka i chciałbym mieć auto z duszą (nawet, jeśli trochę kapryśną ;)).

Myślałem o coupe, jako że podobają mi się właściwie wszystkie, ale jeśli znajdziecie jakiegoś ciekawego sedana lub hatchbacka, to również nie pogardzę.

O takich autach myślałem:
- Peugeot 406 Coupe (rocznik koło 2000, silnik najlepiej V6 3.0)
Niesamowicie mi się podoba, słyszałem dużo pozytywnych opinii.
- Volvo C70 (pierwsza generacja, silniki dowolne, ale najlepiej z turbo)
Również bardzo ładny samochód, widziałem go ostatnio na ulicy w pomarańczowym kolorze i chyba się zakochałem :P
- Mitsubishi Eclipse II/III
Przeszedł mi parę razy przez myśl, ale ciężko mi znaleźć zadbane i nietuningowane egzemplarze. No i miejsca na tyle też jest pewnie sporo mniej niż w 406 i C70.
- Alfa Romeo 156 (model po face liftingu, czyli chyba jakoś po 2003 roku)
Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale przyznam, że taka Alfa od zawsze była moim marzeniem.

Jakie auta NIE wchodzą w grę? Na pewno są to wszelkiego rodzaju Golfy, Civici, Astry - ogólnie samochody, które niby są polecane jako pierwsze auto, ale po prostu zupełnie nie w moim stylu.

Na samochód mogę przeznaczyć tak do 12 000 zł (na instalację gazową są oddzielne pieniądze), ale jeśli uda się coś zaoszczędzić, to byłoby miło.

Z góry dzięki za pomoc ;)
M4rtinez
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2013
Auto: Mitsubishi Lancer
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

31 Paź 2013, 13:39

Looknij na Hyundaia Coupe z silnikiem 2,0. Użytkownicy bardzo chwalą ten model za trwałość i można wyrwać coś młodego rocznikowo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj fajna oferta
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Niestety na nowszą wersję potrzeba tak 14-15tys. minimum
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

31 Paź 2013, 16:49

O Hyundaiu Coupe słyszałem, że wygląda lepiej niż jeździ + jakość wykonania nie na najwyższym poziomie... No i ten silnik (130 parę km) też do mnie nie przemawia. Chyba wolałbym jednak coś innego, przypomnę, że mam tak 12-13 tyś. Jeśli mogę dołożyć i kupić auto klasę wyżej, to nie ma problemu ;)
M4rtinez
Nowicjusz

31 Paź 2013, 16:59

To ile Ty chcesz koni w pierwszym aucie? W d*** się gówniarzom poprzewracało, że na pierwsze auto chcą 200koni pod maską o potem zabijają siebie, znajomych, rodzinę i postronne osoby... Przyjmij do wiadomości, że nie potrafisz jeździć jeszcze tylko masz prawo jazdy i musisz się nauczyć pokory za kółkiem. Tak jak wczoraj 18letni brat współlokatora mówi, że chce e46 328i... bez komentarza.

Popatrz na to:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Paź 2013, 17:13

Kolego, może i jestem młodszy, ale jak widać w kwestii kultury osobistej to Ty masz jeszcze wiele do nauczenia... Jakbym był z tych "gówniarzy, którym się w doopach poprzewracało", to bym szukał jakiegoś golfa po tuningu czy właśnie zjechane E36 itp.
Nie chcę nie wiadomo ile koni, ale po prostu ten Hyundai nie przemawia do mnie pod żadnym względem, no może poza wyglądem.
Accord z kolei taki nudnawy. I nie potrzebuję dwóch par drzwi - na razie nie potrzebuję taksówki ;)
A może mi ktoś coś powiedzieć o tych samochodach, które sam sobie wypatrzyłem? Który z nich byłby najlepszym wyborem, czym się kierować przy zakupie, które silniki najlepsze?
M4rtinez
Nowicjusz

31 Paź 2013, 18:36

po co kultura względem głupiego myślenia, że młody 18latek ze świeżym prawkiem ma się za mistrza kierownicy co poskromi mocny silnik? No chyba, że należysz do takich co w miarę przestrzegają ograniczenia prędkości i nie kupują auta dla szpanu to zwracam honor. Tutaj tych pierwszych się wyśmiewa i uwierz, potraktowałem Cię i tak ulgowo :)

Co do Twoich typów:
406 - ogólnie auto porządne i wiele części wspólnych ze zwykłą wersją co obniża koszty, ale w razie stłuczki może być ciężko z jakimiś częściami nadwozia, Zdarzy Ci się zapewne taka przygoda bo jak nie Ty to ktoś inny w Ciebie przyfanzoli jak to było w moim przypadku 2 razy mimo, że stałem w miejscu
C70 - tutaj pisz do Rom33 on zna się na Volvo
Eclipse - dużo zajechanych przez szybkich i wściekłych i większość z USA więc ciężko z tym
156 - jak już to z dieslem lub V6 i po lifcie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Paź 2013, 20:26

No dlatego mówię, że jakbym chciał auto do palenia gumy pod blokami, to bym się pewnie rozglądał za golfami, civicami i starymi bmw, z jak najmocniejszymi silnikami i nadającymi się w sumie tylko do tego ;) A myśląc o C70 czy 406 Coupe raczej do takich nie należę :P
Jeśli chodzi o silnik, to zależy mi po prostu na dynamiczności, żeby nie czuł się "ospały". Nie zaprzeczę, że szukam auta wyróżniającego się (co można podczepić pod szpan), ale wyróżniającego się wyglądem, a nie piskiem spod kół ;d
A wracając do tematu, to raczej odrzucam Eclipse'a - tak jak mówisz, naoglądali się Szybkich i Wściekłych i teraz ciężko dostać dobrze zachowany model. Alfa 156 dalej mi się strasznie podoba, ale trochę obawiam się awaryjności. Znalazłem np. taką ofertę:
Tylko ten diesel... Jakoś nie jestem przekonany do tych silników :P Ale uprzedzony też nie, więc nie odrzucam.
I pomyślałem jeszcze o Maździe 6. Bardzo mi się podoba (w wersji sedan i hatchback) i da się znaleźć w tej cenie, np.:
Co myślicie?

EDIT: Hmm, a Alfa Romeo GT? Przykładowa oferta:
Wcześniej o niej nie pomyślałem, ale może to też byłaby opcja? :)
M4rtinez
Nowicjusz

31 Paź 2013, 21:37

Jeśli szukasz auta wyróżniającego się to może porozglądałbyś się za jakimś japończykiem produkowanym głównie na USA, lecz oferowanym również w Europie np.
Toyota Camry/Lexus ES XV10 i XV20 z 3l V6(1MZ-FE, który znalazł się nawet na liście 10 najlepszych silników Ward.
Nissan Maxima/Infiniti I30 A32( Jej silnik VQ30DE również znalazł się na tej liście z tą różnicą że widniał na niej przez 7 lat)
Z tymi autami możesz być pewny że zbyt często nie będziesz widywać na drogach takich samych.
Te samochody są zrobione według starej japońskiej szkoły gdzie przy projektowaniu główny wkład mieli inżynierowie, a nie księgowi. :ok:
[link do Tablica wygasł]
Ostatnio edytowany przez KonradMB, 31 Paź 2013, 21:52, edytowano w sumie 1 raz
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6

31 Paź 2013, 21:39

156 nie jest aż taka zła. Mój współlokator kupił za... 4000zł. Wg mnie śmiesznie mało i liczyłem się, że będzie się psuć ale póki co jeździ. Polecam diesle, bo benzyniaki są beznadziejne.
Mazda 6 nie w tej cenie, a jak trafisz to zgniła będzie. Alfa GT też trochę drożej kosztuje za dobry egzemplarz

Co ja bym zrobił na Twoim miesjcu: kupił klasyka dla przykładu zadbane bmw e30 bądź mercedesa 190 i co zostanie zainwestował i woziłbym się z klasą, bo te auta już nie są wyśmiewane, a podziwiane jeśli są w fabrycznym stanie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Paź 2013, 22:06

Budżet idealny na jakieś śliczne E36 coupe 325i/323i, na porządne 328i też spokojnie wystarczy, ale nieco mniej śliczne. To auto spełnia wszystkie kryteria zdecydowanie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Lis 2013, 00:28

@KonradMB
Dzięki za ciekawe propozycje, ale chyba nie do końca się zrozumieliśmy... :P Szukam auta ładnego i o wyglądzie "z pazurem", a nie samochodu, którego po prostu nikt nie kojarzy. Myślę, że np. takie 406 Coupe zdecydowanie bardziej przyciąga wzrok od Maximy, mimo że jest widywany na ulicach nie tak rzadko ;)

Co do BMW - przyznam, że nie szukałem Niemców, ale jeśli znalazłbym ciekawe e36 w wersji "niedresiarskiej", to czemu nie. Rozumiem, że e46 w tej cenie nie znajdę?
Chodzi Wam o coś w tym stylu? [link do oferty na Allegro wygasł]

Co do Alfy GT, to ile trzeba by dać za dobry egzemplarz z dieslem 1.9? Niesamowicie mi się podoba... :P Ach ta młodzieńcza głupota ;>
M4rtinez
Nowicjusz

01 Lis 2013, 17:24

M4rtinez może mi się wydaje ale cena tej GT,która podałeś troche podejrzana jest,uważa, że dobra GT będzie kosztować trochę więcej kasy.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Rok produkcji: 1994

04 Lis 2013, 14:10

Hmm, czyli na Alfę GT trzeba by przeznaczyć ok. 20 tyś.? W takim razie będzie raczej ciężko...

No ale wracając do tych poprzednich samochodów, ktoś ma może jeszcze jakiś pomysł? Jak na razie chyba wciąż najbardziej przymierzam się do 406 Coupe 3.0.
[link do oferty na Allegro wygasł] - przykładowa oferta :) Może dałbym radę dozbierać.
Chociaż z drugiej strony to Volvo C70 również wydaje mi się niezłą okazją... Co sądzicie o np. takiej ofercie? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co do BMW, to jednak nie jestem zdecydowany. Stare "trójki" wciąż kojarzą mi się z dresami i z tego co czytałem, a takiej starej beemce zepsuć może się praktycznie wszystko :P
M4rtinez
Nowicjusz

06 Lis 2013, 17:34

No, panowie, co tak cicho? :)
Oglądam i czytam o samochodach dniami i nocami i przyznam, że wszystko cały czas sprowadza się do 406 copue. Jestem już właściwie w 100% przekonany do tego samochodu. Możecie mi tylko powiedzieć, jak wybierać oferty?
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dwa prawie takie same samochody, czemu cenna taka różna? :P Ogólnie byłbym zdecydowanie za tym droższym, bo wciąż mieści się w budżecie, ale może mi ktoś wytłumaczyć, skąd takie różnice i czy na nie uważać?

Btw., w oko wpadły mi też jeszcze Lexusy... Tyle że praktycznie nic o nich nie wiem. Mówię konkretnie o modelach:
IS200 - [link do Otomoto wygasł]
i SC400 - [link do Otomoto wygasł]
Czy któryś z nich byłby warty większej uwagi?
Pozdrawiam :)
M4rtinez
Nowicjusz

06 Lis 2013, 18:09

zaden z lexow nie będzie w dobrym stanie szczególnie IS. Na IS200 trzeba przynajmniej 15k
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika