Coupe: Hyundai, Megane, Tigra czy Puma?

13 Maj 2010, 12:25

Witam wszystkich

Potrzebuję Waszej pomocy przy wyborze samochodu dla małżonki.
Szukamy małego auta 2/3 drzwiowego.
Te które wymieniłem w tytule najbardziej się jej podobają.

Przeznaczamy na auto do 15 tys zł. Chcemy by nie było starsze niż 2000 rok.
Auto będzie użytkowane w 95% w mieście. Skłaniałbym się do benzyny, silnik 1,4 lub 1,6. Wiadomo, auto musi mało palić, być tanie w eksploatacji. Powinno bardziej wyglądać niż mieć sportowy charakter.

Dodatkowo istotnym czynnikiem przy wyborze jest możliwość bezpiecznego przewożenia w nim fotelika z dzieckiem oraz wózka dziecięcego. Wiec bagażnik musi pomieścić składany wózek. Nie mamy obecnie możliwości by organoleptycznie to sprawdzić z wymienionymi autami. Proszę o Wasze doświadczenia w tej kwestii.
Dodam że autem będzie od czasu do czasu podróżować nasz pies, który do małych nie należy.

Liczę na wszystkie Wasze opinie, porady a może inne opcje.
Z góry dziękujemy za wszystkie wpisy.

Pozdrawiam
Tomasz
gal75
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

13 Maj 2010, 12:38

Czy dobrze zrozumiałem że chcesz wozić dziecko w foteliku, wózek oraz dosyć dużego psa w Hyundaiu Coupe, o takim: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

???

Albo w Fordzie Puma [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] czy Oplu Tigrze [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?

Trochę dziwne wymagania dałeś... Generalnie tylko w Megane coupe w miarę wygodnie mogą podróżować 4 osoby, pozostałe autka są bardziej na zasadzie 2+2.

Hyundai Coupe i Renault Megane mają największe możlwości "sportowe". Tigra to w zasadzie taka Corsa tylko że z inną karoserią, a Puma jest jak Ka albo Fiesta - owszem, fajne autka, ale na pewno nie sportowe, trakcja i zawieszenie raczej zachęcają do spokojniejszej jazdy.

Jeśli już musisz mieć któregoś z tych, to poleciłbym ci Renault - będzie większe niż Tigra i Puma, a Hyundai nie ma przeszklonego bagażnika (czyli tam gdzie pewnie chciałbyś wozić psa)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

13 Maj 2010, 12:47

dzięki za szybka reakcje
muszę jedna rzecz sprostować
pies nie będzie podróżować jednocześnie z małym dzieckiem i wózkiem :]

Psa nie wozimy w bagażniku tylko na tylnym siedzeniu :)

Czyli do Pumy i Tigry ciężko będzie włożyć wózek dziecięcy.
To nie ma być auto typowo sportowe jednak Coupe.
gal75
Nowicjusz

13 Maj 2010, 15:52

Co do Tigry to wiem tyle ze ma bardzo małą tylną kanape, bagażnik też nie jest spory. To takie typowe 2 osobowe autko.
Reno Megane Coupe jest zdecydowanie wiekszy od wymienionej tigry.
A jesli mowa o Megane to wersja Hatchback tez wyglada ciekawie.
[link do oferty na Allegro wygasł]
to tylko przykladowy model :)
szukam Autka :)
Czaki85
Nowicjusz

Miejscowość: Mikołów

15 Maj 2010, 19:24

Czy przy autach 2/3 drzwiowych nie ma problemu z umieszczaniem i wyciąganiem fotelika i dziecka z tylnego siedzenia? Jakie są Wasze doświadczenia?
gal75
Nowicjusz

15 Maj 2010, 22:35

gal75 napisał(a):Czy przy autach 2/3 drzwiowych nie ma problemu z umieszczaniem i wyciąganiem fotelika i dziecka z tylnego siedzenia? Jakie są Wasze doświadczenia?

Znajomy ma Civica hatchbacka 3-drzwiowego i bez problemu wozi dzieciaka na tylej kanapie :)
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

15 Maj 2010, 22:46

ja tez mysle ze to nie bedzie problem mam znajoma ktora sobie swietnie z tym radziła ;)
szukam Autka :)
Czaki85
Nowicjusz

Miejscowość: Mikołów

16 Maj 2010, 17:46

Mój prywatny faworyt: Hyundai Coupe
Ale problem z wyciąganiem fotelika oczywiście będzie i to spory wiem to z doświadczenia rodzica i dziadka.Tak więc na twoim miejscu myślałbym nad jakimś samochodem 4-drzwiowym.
astro007
Aktywny