Coupe/Sedan, najtańsze w utrzymaniu V6?

09 Lut 2019, 17:57

Ale pany, proszę o spokój.
Ja dywagacje w tym temacie zacząłbym od tego, o co tak naprawdę chodzi autorowi, jeśli mówi o "szaleństwach"? Bo w linkach podrzucił kompletnie inne auta, gdzie Caliber będzie mistrzem prostej (bo to chyba FWD z tego co kojarzę), a5 2.0 TFSI tyłka nie urwie (zależy też, czym jeździł do tej pory), a Mercedesy to takie półśrodki - jest napęd na jedynie słuszną oś, jest duży silnik, ale czy aż tak nastawiony na sport? :unsure:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Lut 2019, 18:16

O to właśnie chodziło że tak na prawdę nie było przykładów aut które mają w sumie poniżej 7s do 100 więc chyba nie chodziło o nic rasowego tylko wygodny w miarę szybki sedan ew. coupe tyle no ale padł też dodge także ...

@ Duży spójrz ile kosztują a4 po lifcie i zadaj sobie pytanie czy to rozsądne pisać tu już takie głupoty, a od mojego auta wara bo nie powinno Cie obchodzić czym się poruszam!
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

09 Lut 2019, 18:59

S60 T6 ze stanów spokojnie da się znaleźć po dobrym serwisie.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

09 Lut 2019, 22:03

Przepraszam, że wywołałem taką dyskusję. Temat nie miał na celu nikogo sprowokować.

Wszystkie auta, które do tej pory posiadałem nie były 'mocne' najmocniejsza u mnie to była Mazda 6 (2.0 147KM). Jeździłem w życiu 2 autami z tylnym napędem (jednym przez tydzień, drugim przez 2 dni). Więc jako właściciel - koszty utrzymania czy coś więcej na temat aut nie powiem.
Pierwsze z nich to było BMW serii 3, E46 z 3.0 benzyną z LPG (znajomy kupił auto jak dobrze pamiętam za 15k w nieciekawym stanie, w ciągu lat całościowo wyszło go auto około 30tyś - skrzynia i lpg były najdroższymi usterkami, a niewiele stracił przy odsprzedaży o dziwo). Drugie auto to był Mustang 3.7 V6 z 2015r. Nie ma porównania między pierwszym, a drugim. Jednak po przejażdżce takimi autami przyciąga mnie do czegoś mocniejszego, jak nie teraz to kiedy? :naughty:
Jeśli jakimś kryterium jakie miałbym dorzucić do tematu, aby lepiej mi pomóc z wyborem to niech będzie ten sprint do setki. Powiedzmy w granicach 6.5-7s byłoby nieźle. Na pewno będzie do przeskok w stosunku do aut, którymi jeździłem i miały 9.8-11.0s do setki.
Rozważałem opcję W209 z 5.0 ale nie wiem czy trafnie, bardziej boję się takiej V8 jeśli coś wyjdzie naprawić, a odpukać związanego jeszcze z silnikiem w porównaniu do takiego V6.
Mighty15
Nowicjusz

09 Lut 2019, 22:17

No to wspomniane volvo s80 ma osiągi na poziomie 6.5 s ale myślę że to nie to.
Jeśli nie przeszkadzało by Ci auto 2 osobowe z napędem na tył to fajną opcja byłby nissan 350 tutaj już jest jakaś frajda z jazdy no i fajne osiągi bo 0-100 na poziomie 5.8 s jest to bardzo chodliwy temat i dobre sztuki w praktyce nie tracą już na wartości na dodatek można trochę pobawić się z mocą polecam obejrzeć filmiki coobcio garage. - Tutaj szukałbym jednak serii bo te są w praktyce unikatowe link przykładowy [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Na koniec nie kto inny jak IS 350 ciężko kupić na dodatek te LPG :(
[link do oferty na Olx wygasł]
Choć myślę że te propozycje są takie po prostu rozsądne można się pobawić i potem łatwo sprzedać, eksploatacja Cię nie zrujnuje jak w innych markach już premium przykładowo.
Mateq
Początkujący

09 Lut 2019, 22:34

Miałem się już nie włączać do dyskusji ale... przestańcie z tymi tabelkami bo one nie mają nic wspólnego z frajdą jazdy i z odczuciami.

Jak ma być wygodny dd to bierz V8 CLK . Bedzie drożej niż przy is250 ale frajda x10 a do tego nie na tyle drogo żeby zbankrutować.
Jak ma być upalanie to 350z lsd, brembo, manual, rwd i ronda są Twoje.

I apeluje dajcie już spokój z tymi tabelkami... bo np. caliber z linka tabelki ma ok.a jazda nadaje się na :cry:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Poskramiacz śniegu z 1934 roku - Skoda Popular
    Czeska marka rozwijała przemyślane i skuteczne sposoby na radzenie sobie z dużym śniegiem i trudnym zimowymi warunkami już ponad osiemdziesiąt lat temu. Znany model POPULAR dokonał podczas zim lat 30 wielu spektakularnych ...

09 Lut 2019, 22:54

A stwierdziłem że już lepiej skończyć temat w ten sposób bo porównanie wygodnego sedana z napędem na 4 i automatem do takiego nissana mija się z celem ale jeśli to ma być auto do zabawy i żeby sprawiała przyjemność no to RWD.
Mateq
Początkujący

09 Lut 2019, 23:41

Co jest rozumowane przez zabawa? Fakt, sportowe coupe czy wygodny sedan to dwa różne światy.
Tylko, że tak za bardzo prócz VOLVO nie ma nic innego do wyboru jeśli chodzi o kategorię sedana. CLK W209 5.0 v8 mało tego u nas na rynku i trzeba będzie czekać pewnie na jakąś okazje więc mogę brać pod uwagę coś jeszcze nawet i takiego 'mocniejszego' sedana.
Niech i będzie, że na CLK 209 v8 poluję głównie ale nie zaszkodzi rozglądać się przy okazji też za czymś innym. Tak nawiasem silniki 3.2 w CLK zbierają dobre opinię, a widzę jest jeszcze jakiś 3.5 - miał ktoś styczność?
Mighty15
Nowicjusz

10 Lut 2019, 09:08

Mighty15 napisał(a):Tak nawiasem silniki 3.2 w CLK zbierają dobre opinię, a widzę jest jeszcze jakiś 3.5 - miał ktoś styczność?

3.5 ma problem z wycierającym się wałkiem wyrównoważającym. Przy kupnie kontrola stanu, jeżeli jest kiepski to nie będzie tania zabawa, ale jak to naprawisz i będziesz dbał o silnik to masz spokój na 200 tys.km:
http://www.mercedes-clk.pl/forum/viewto ... 85&t=12613
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002