Coupe z klasą do 60 tyś.

01 Kwi 2011, 14:23

Witam wszystkich.
Jestem obecnie na etapie zakupu swoje pierwszego auta. Postanowiłem że będzie to coupe, jestem wolnym człowiekiem więc nie muszę kupować rodzinnego sedana.
Kwota jaką mam do wydania na samochód to ok. 55tyś +/- 5tyś opłaty.

Od niepamiętnych czasów fascynowały mnie Mercedesy. Nie jestem jakimś narwanym piratem i nie jeżdżę jak wariat ale zdecydowałem się na coupe ponieważ co tu ukrywać podoba mi się jak auto ma drapieżną linię i po prostu dynamicznie wygląda.

A4 kombi którą jeżdżę obecnie daje duży komfort podróżowania i płynną jazdę, ale nie mogę powiedzieć żeby miała przyzwoite przyspieszenie. Ruszając ze świateł mam wrażenie jakby samochód zastanawiał się chwilę (ruszyć? czy nie ruszyć?), dlatego chciałbym żeby moje nowe auto miało dość dobre przyspieszenie. Zresztą jej wygląd jest tragiczny ale to nie mój samochód, ja tylko z niego przejściowo korzystam.

W oko wpadł mi Mercedes CL500 W215 306KM piękna linia auto luksusowe i olbrzymi komfort jazdy, mam za sobą jedną jazdę testową. Auto po prostu płynie po drodze i reaguje na najmniejsze muśnięcie pedału przyspieszając tak jakby wiedziało czego się od niego oczekuje.
Jednak wiadomo że sprzedawca zachwala to co chce sprzedać ciężko się dowiedzieć o wadach, z tego co wyczytałem w magazynach motoryzacyjnych CL500 jest przedstawiany w samych superlatywach z wyjątkiem spalania oczywiście, ale wiadomo jak to jest z tymi redaktorami nie zawsze wiedzą co piszą a często są to artykuły sponsorowane.

Czy ktoś mógłby mi coś powiedzieć o wadach tego modelu? Samochód będę kupował na 99% w DE ponieważ w maju wyjeżdżam tam do pracy. Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie? Czy jest to faktycznie auto warte polecenia.

Zastanawiam się też nad nowszymi CLK mniejsza pojemność, teoretycznie mniejsze spalanie, na samym końcu Nissan 350z w ostatnim czasie te auta bardzo potaniały jednak tylko jedno miejsce dla pasażera i mikroskopijny bagażnik nieco mnie odstrasza. Miałem też przyjemność takim jechać niestety tylko jako pasażer i nie spodobało mi się zarzucanie tyłu przy prędkościach lekko powyżej 100km/h. Dosłownie jakby samochód zamiatał tyłkiem, nie wiem czy to wina napędu na tył czy "walniętego" egzemplarza ale mocno mnie zraziło do zakupu pomimo że kiedyś 350z był dla mnie priorytetem.

Zmartwiło mnie też że na tutejszym forum bez względu na to jaką kwotą ktoś dysponuje zazwyczaj poleca się samochody marek Opel, Peguot, Ford lub Honda. Czy to wynika z waszych przekonań czy po prostu Mercedesy stały się tak awaryjne? Nurtuje mnie ta kwestia bo zamierzam kupić samochód na okreś 6-8lat i zwykle to Merce sławiły się jako samochody nie do zdarcia. Mój znajomy jeździ E300 W124 z bodajże 90' roku i twierdzi że jest to auto nie do zajechania.

Być może macie jakieś inne propozycje, choć wolałbym się skupić właśnie na marce z gwiazdą. Dzięki za wszelkie uwagi i porady.
Pozdrawiam,
Sławek
Sławek511
Nowicjusz

Miejscowość: PL

01 Kwi 2011, 15:05

Strzelam, że Alfa Romeo nie wchodzi w gre? W tej cenie kupisz Alfe Romeo Brerę 2.2/185KM, 3,2/260KM lub diesla 2,4/210KM. Każdy z tych silników jest swietny, a auto wygląda genialnie.

np
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Strach przed Alfami jest nieuzasadniony, a na utarte stereotypy należy patrzeć z przymruzeniem oka;)
Ekologia to bzdura!
<Alfaholic>
MUCHAV8
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Świdnica
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 115 KM

01 Kwi 2011, 15:21

A nie przerażają Cię koszty eksploatacji CL'a? bazuje na S-klasie W220 i choćby z tego powodu ceny części są znacznie większe niż tych do CLK, wystrzegaj się airmatica, co prawda gwarantuje wspaniały komfort ale jego naprawy są drogie.
Poza tym trudno mu cokolwiek zarzucić, to wspaniały samochód :grin:
Z CLK z kolei jest ten problem, że w tym pułapie cenowym trudno o CLK 500 a nie wiem czy 320 zaspokoi Twoje wymagania odnośnie osiągów.
Marzenia trzeba spełniać i nie ma co bawić się w półśrodki, CL na pewno Cię nie zawiedzie.
Co do polecanych marek to chodzi o to, ze ludzie mają zupełnie inne kryteria niż Ty, jeśli ktoś szuka taniego w eksploatacji samochodu to mimo wszystko trudno mu polecić Mercedesa.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Kwi 2011, 20:40

Jeśli miałaby być Brera to z silnikiem 1.8 Turbo 180 KM.
Ostatnio edytowany przez atis700, 03 Kwi 2011, 08:12, edytowano w sumie 1 raz
atis700

01 Kwi 2011, 21:14

kolego po rozgladaj się za bmw 530d automat 220km, ja rownież szukam samochodu do 60tyś i właśnie wróciłem z jazdy próbnej... bajka normalnie
alexkret
Początkujący

Miejscowość: Z daleka

02 Kwi 2011, 18:19

facet szuka "coupe z klasą" a ty mu z piątką wyjeżdżasz... Cl to jest tak jak napisałeś klasa w coupe. mega wytrzymały i mało awaryjny.
Pawelcode
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RC
    Rodzina sportowych samochodów Lexusa wkrótce powiększy się o nowe auto z otwartym dachem, czyli długo wyczekiwany model LC w wersji Convertible. A co z mniejszym Lexusem RC? W 2014 roku japońska marka zaprezentowała ...

04 Kwi 2011, 17:06

Dzięki za wszystkie rady, te bardziej lub mniej przydatne.

Odnośnie kosztów eksploatacji liczę że nie będzie się często psuł, Jasiek90 dzięki za tą uwagę odnośnie airmatica, poczytałem o tym trochę i faktycznie nie ma sensu pakować się w pneumatyczne zawieszenie.

Samochód będę rejestrował na osobę która ma ponad 32 lata doświadczenie za kółkiem także z tego co wyliczyłem składka OC to niecały tyś. zł, a na benzynę jestem w stanie wydać te 400 zł miesięcznie, na szczęście nie muszę codziennie dojeżdżać do pracy więc stanie w korkach mnie omija.

Jeszcze raz dzięki, przekonaliście mnie Panowie, ja się jeszcze doinformowałem w kilku punktach i myślę że będę zadowolony, ktoś tam polecił 530d dzięki za chęci, ale nie tego akurat szukałem.

Pozdrawiam,
Sławek
Sławek511
Nowicjusz

Miejscowość: PL

04 Kwi 2011, 17:11

jak będziesz szukał za granica to 5 tyś nie wystarczy na opłaty, mówimy o silnikach powyżej 2,0 to obowiązuje cię akcyza 18,coś% wartości samochodu ;). CL to genialny samochód, wybór należny do ciebie
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005