Szukam auta w przedziale 12-16 tysiecy

07 Kwi 2010, 21:11

Witam, przymierzam sie do kupna mojego 1 auta. Nie jestem pewien co wybrac wiec kieruje sie do starszych kolegow na forum :). Przedzial cenowy 12-16k, mozliwe ze bedzie cos wiecej ale jeszcze nie jest pewne ;p, to tak interesuja mnie takie modele jak

ASTRA II (1.6, 1.6 16V, 1.7 ISUZU, znalazlem nawet w tych cenach OPC!, BERTONE)
Mitsubishi Carisma ( Rocznikowo 2002,2003)
Peugeot 406
VECTRA B
Peugeot 307
AUDI A4 B5

Najbardziej odpowiada mi astra ale chce dowiedziec sie waszych opini
Pomozcie cos wybrac ew. dodac jakies od siebie przyklady
Przy okazji chce sie spytac jak jest z ubezpieczeniem dla nowych kierowcow
pawelus668
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

07 Kwi 2010, 21:56

witam :) potrzebuje porady od specjalistow w sprawie samochodow :) szukam samochodu do 15 tys zł najlepiej sedan, ostatecznie hatchback ale 5drzwiowy obowiazkowo ;) zalezy mi na klimatyzacji i co do silnikow to ok 2000cm3 turbo diesla najlepiej. ;) Mogłbym otrzymac pare typów? :)
arospr
arospr
Nowicjusz

Miejscowość: Mielec

07 Kwi 2010, 22:12

Jesli chodzi o Audi A4 B5 to moge ci napisać pare zeczy o tym samochodzie.
A więc tak proponuje silnik 1,8 125KM jest jeszcze 1,8T 150KM - ale tam jest turbina a wiadomo jak potrafia one szwankować. Silniki są wytrzymałe ale wysokie obroty to ich zywioł 3000 a nawet 5000 - dopiero czujesz ,ze auto zyje co za tym idzie spalanie 12L/100Km. Jesli chodzi o ogrzewanie zimą to jest z nimi problem i potrafi nie dogrzać odpowiednio kabiny auta ( jeśli wymieniać tylko na oryginalne termostaty koszt około 100zł w ASO). Dobre ale szybko zużywające się zawieszenie wielowachaczowe ( kupisz od 1000zł - cały komplet). Skrzynie biegów w wiekszości modelów są sportowe - czyli krótkie przełożenia ( nadrabiasz to obrotami silnika).
Jeśli chodzi o przyspieszanie to jest powiedział bym dobre i nie ma obawy wyprzedzać tira z pełnym obciążeniem. Wykończenie bardzo ładne ( nic nie skrzypi ani nie trzeszczy - chodzi o plastiki deski roździelczej).
Mi się bardzo dobrze jeżdzi tym autem i nie narzekam ( może troche zimą) ale tak to nie mam nic do zarzucenia.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Kwi 2010, 23:18

Co do astry sam mam 1.6 , jest zadowolony bierz wersje 16 zaworową, ma wszystko czego mozna oczekiwac od auta, wadą jest wyciszenie kabiny , w 307 jest o wiele lepsze ale astrze tez da sie jezdzic , po za tym same plusy ceny czesci , dostępność , mala awaryjność, niskie spalanie no i moim zdaniem wciąż atrakcyjny wygląd.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

08 Kwi 2010, 11:56

Opel Astra II to moim zdaniem udany model. Silnik 1.6 jak dasz do zagazowania, to będziesz miał i niezłe osiągi (100 KM) i normalne spalanie.
Astra występuje też z silnikiem 1.6 8v. Ten silnik ma bodajże 75 KM, czyli jest dużo słabszy. Jego największą zaletą jest podatność na zagazowanie. Nie trzeba super instalacji LPG do tego silnika i jeździ później na gazie bez większych problemów. No, ale ta moc auta... .
O silnikach 16v Opla krążą legendy, że lubią spalić olej. Nie jest to nieuzasadnione, ale też nie popadajmy w panikę.

Astra jest samochodem udanym. Zastosowano pełen ocynk, ale trzeba zwracać uwagę na rdzę, jak w każdym samochodzie używanym. Astra potrafi też zbierać rdzę obok wlewu paliwa. Otwórz sobie klapkę wlewu paliwa i obejrzyj dokładnie. Jest to o tyle ważne, że miejsce jest niewdzięczne i usunięcie rdzy jest bardzo trudne.

Zawieszenie twarde i stosunkowo mało komfortowe. Zaletą takiego zawieszenia jest dobra trakcja na zakrętach. Astra bardzo ładnie trzyma się drogi.
W środku strasznie smutno i ponuro. niestety widać po kokpicie, że auto zaprojektowane było już 12 lat temu. Z zewnatrz moim zdaniem tak bardzo tego nie widać.

Silniki 1.7 DTI występują w 3 wersjach. Najmocniejsza ma 82 KM. Jak na dzisiejsze diesle to niewiele, ale do 140 km/h samochód radzi sobie bardzo sprawnie. Odczuwalna jest też trubodziura. Zresztą tak jak we wszystkich autach z tego okresu.

Co lepsze - Audi A4, czy Astra II? Komfort i generalne odczucie bez porównania na korzyść Audi, ale Audi będzie od Opla starsze, a to ma znaczenie.

W tej kwocie zwróć uwagę na Mazdę 323f po liftingu. Silnik benzynowy. Auto słynie z niezawodności, ma dobre jednostki napędowe i wersje po liftingu ładnie wyglądają.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Kwi 2010, 13:57

Z tych co wymieniłeś to Audi albo Mitsu, przy czym jeśli będziesz miał problemy ze znalezieniem A4 w dobrym stanie to rozglądnij się też za Passatem - te same auta tylko że wygląd inny (na zewnątrz ciężko powiedzieć które ładniejsze, ale w środku jednak Audi trochę ciekawsze)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

08 Kwi 2010, 14:40

Niemozliwe zeby znalazl Astre II za 15tys z silnikiem 8V bo wystepowaly tylko na poczatku produkcji (do r99) a ich ceny to do 10tys.
Silniczek 1.6 16V moge ci polecic, na sekwencji spisuje sie swietnie. Dzisiaj widzialem ceny pb95 na stacji to posiwiałem (4,6zl)
Goodway
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

08 Kwi 2010, 21:47

powiem ze astra z silnikiem jezdzilem 1.6 8v i osiagi sa straszne, zastanowie sie nad 16V. Czyli mowicie zeby sie nie pchac w astre opc czy bertone. Znalazlem w tej cenie Citroena C5, a jesli chodzi o mazde 323 to z jakim silnikiem polecacie
pawelus668
Nowicjusz

08 Kwi 2010, 21:51

Goodway napisał(a):Niemozliwe zeby znalazl Astre II za 15tys z silnikiem 8V bo wystepowaly tylko na poczatku produkcji (do r99) a ich ceny to do 10tys.
Silniczek 1.6 16V moge ci polecic, na sekwencji spisuje sie swietnie. Dzisiaj widzialem ceny pb95 na stacji to posiwiałem (4,6zl)

1.6 8v 1998-2000 i do wrzesnia dokladnie. Lepsza do zagazowania, aczkolwiek dynamicziejsza 16 zaworowa.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

09 Kwi 2010, 15:34

Co powiecie o PEUGEOT 406 po lifcie ceny w granichac 17tys bylbym w stanie dolozyc jesli auto jest dobre bo z wygladu mi sie strasznie podoba. Co do silnika to nie wiem jaki do niego
pawelus668
Nowicjusz

09 Kwi 2010, 16:11

Peugeoty zbierają bardzo dobre opinie za diesle HDI - są ciche, oszczędne i mało awaryjne, za to benzynowe jednostki Puga nie cieszą się najlepszą opinią (chyba że te robione przy współpracy z BMW od kilku lat, ale w 406 takich nie ma), miałem kiedyś 206 z benzyniakiem i mimo 60 koni palił tyle samo co 110-konny benzyniak w i30.

Dużo osób mówi żeby unikać aut na F, ale Peugeot którego mieliśmy był mniej awaryjny niż wszystkie japońskie, niemieckie, amerykańskie i włoskie auta w naszej szeroko rozumianej rodzinie :) Nie zwracaj uwagi na opinie że Peugeot to francuz, a francuzów jak wiadomo należy unikać, jeśli trafisz na zadbany model to będziesz zadowolony - Peugeot to jedno z najbardziej niezawodnych aut z którymi miałem przyjemność, tylko koreańskie Deawoo (równie "poważane" co Peugeot) dotrzymało mu kroku, ewentualnie póki co japoński Lancer, oraz koreańskie i30 chociaż na razie za wcześnie żeby coś więcej móc powiedzieć, zobaczymy za kilka lat.

Tylko ważne żebyś kupił w dobrym stanie, to może się okazać najtrudniejszym zadaniem przy całej operacji szczególnie jeśli auto zostało sprowadzone :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

09 Kwi 2010, 18:03

illusion napisał(a):1.6 8v 1998-2000 i do wrzesnia dokladnie. Lepsza do zagazowania, aczkolwiek dynamicziejsza 16 zaworowa.

w teorii może robili, w praktyce bardzo bardzo trudno znaleźć taką nawet z roku 99 a co dopiero 2000 :)
Goodway
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

04 Kwi 2011, 14:29

A co byś powiedział o MITSUBISHI CARISMA? Mi osobiście to autko się podoba i robi lepsze wrażenie od peugotów. A za 16tysi kupisz auto z 2003r a jeśli będziesz cierpliwy to nawet z 2004r.
MouseMan
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław