CR-V 2009 - hałas i brak amortyzacji

28 Sie 2022, 16:04

Cześć,

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem CR-V 2009. Samochód oddałem na przegląd techniczny do hondy, sprawdzili zawieszenie i nie znależli żadnych usterek. Zauważyłem jednak, że jeżdżąc po nierównej nawierzchni lub małych dziurach, wybojach, włazach itp. odczuwam bardzo nieprzyjemny hałas, ponieważ cała ta nierówna nawierzchnia przenosi się do kabiny, jakby w ogóle nie było zawieszenia.

Nie wiem czy to normalne dla tych aut i gdzie szukać przyczyny. Zawieszenie zostało sprawdzone przez technika Hondy i przeszło wszystko na plus. Okazało się, że samochód jest wyposażony w niewłaściwy rozmiar opon 235/65/R17, gdzie zalecenia producenta to 225/65/R17. Zastanawiam się tylko, czy może zły rozmiar opon i fakt, że są to opony budżetowe powodują, że słyszę nieprzyjemny hałas i czuję wszystkie wyboje i dziury w kabinie, czy to może być coś innego.

Czy macie jakieś rady lub sugestie?
tombond
Nowicjusz

29 Sie 2022, 11:46

Opony budżetowe mogę negatywnie wpływać na jakość prowadzenia i przenoszonych drgań. Na początek sprawdziłbym dokładnie ilość powietrza w oponach i ustawił tyle ile powinno być dla jednej osoby jak jeździsz sam i wtedy sprawdził czy coś się poprawi.

Na pewno próbowałbym wrócić do oryginalnego rozmiaru bo różnice między tym który masz 235/65R17 vs 225/65R17 są spore 1,3 cm na średnicy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Niepokojące ślady oleju silnikowego pod samochodem?
    Wycieki oleju silnikowego i innych płynów eksploatacyjnych spotykają wielu kierowców. Początkowo każda plama pod autem może wyglądać niegroźnie, jednak bagatelizowanie tego problemu może nieść za sobą poważne ...