Cross-over dla rodziny (lub inne auto) do 80 tysięcy.

07 Cze 2018, 12:31

Cześć,
planuje zakup nowego auta. Auto ma wozic rodzine: 2 doroslych, 2 dzieci, maly pies. Uzytkowane bedzie glownie w miescie i pod miastem oraz w dluzszych trasach kilka razy w roku: od 300 do 1500 km.
Zalezy mi na praktycznosci i bezpieczenstwie. Chcialabym uniknac czestych wizyt u mechanika, jednocześnie drogich cześci samochodowych. Auto mialoby posłużyc na najbliższe lata plus.
Podobaja mi się cross-overy ze wzgledu na ich uterenowienie. Z drugiej strony nie jestem pewna czy w budżecie do 80 tys. uda mi sie znaleźć coś przyzwoitego. Nie przepadam za dlugasami kombi, ale to chyba calkiem dobre rozwiazanie dla rodziny plus komfort jazdy na dluzszych trasach moze tu byc lepszy. Nie szarzuje na drogach, ale chcialabym dynamiczne auto.
Testowalam DAcie Duster, TOyote Verso. Renault Kadjar. Zupelnie przypadkowo wsiadlam do Skody Octawii i w niej czulam sie najlepiej. Z wymienionych samochodów byla najbardziej dynamiczna. Ostatnio jezdzilam Auris Touring Sports, ok.
Jednak ciagle wracam do cross-overow. Zaczepilam sie o Nissana Quashkaia, Suzuki Vitare, VW TRoc, Hiundai i20 Active (malutki), Renault Grand Scenic (teraz jezdze Renault (Thalia) i mam dosc usterek Renault), Mitsubishi ASX (podobno ma drogie czesci plus nie jest zbyt dynamiczny)
Nie chce przeplacac, ale tez nie chce kupowac golasa. Nie interesuja mnie tez drogie gadżety, ale praktyczność i bezpieczenstwo.

Podsumowujac chodzi o: rodzinne auto, kierowane przez kobiete, w miare malo awaryjne, z dynamicznym silnikiem (130km jest ok) na jazde w miescie oraz dluzsze trasy (wyciszenie i komfort pasazerow). Cross/over ale tez inne mozliwosci wchodza w gre. CENA: do 80 tysiecy.

Pozdrawiam,
asia
joania
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 05 2003
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Renault Thalia
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Cze 2018, 17:30

joania napisał(a):Nie chce przeplacac, ale tez nie chce kupowac golasa. Nie interesuja mnie tez drogie gadżety, ale praktyczność i bezpieczenstwo.

Ogólnie to za crossovery przepłacasz, bo za kompaktowego SUV-a musisz zapłacić minimum 100 tysięcy,a jego przestronność jest na podobnym poziomie co kompaktowe kombi, które kupisz ~20 tysięcy taniej.

Na co warto spojrzeć za 80 tysięcy?
Jedyny sensowny crossover: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Opel Astra K 1.4T 150KM:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Peugeot 308 1.2PT:

Renault Megane:

Seat Leon:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Cze 2018, 18:26

joania napisał(a):Nie chce przeplacac, ale tez nie chce kupowac golasa. Nie interesuja mnie tez drogie gadżety, ale praktyczność i bezpieczenstwo.

Na dobrze wyposażonego i naprawdę dynamicznego crossovera chyba zbyt mały budżet. Sx4 S Cross jest ok, ja dorzuciłbym jeszcze Tucsona, Sportage. Suzuki będzie bardziej dynamiczne a koreańce bardziej przestronne.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna