Crossover do 70tys

21 Sty 2021, 19:16

Jakie auto polecacie kupić dla żony ( więc jazda spokojna do 120-130) ?
Jazda głównie w mieście i 3-4 razy do roku wyjazd z 500km.
Myślimy np o skodzie kamiq - pytanie czy wersja 95km będzie wystarczająca na dłuższe wypady ( silnik 3 cylindrowy).
Inne opcje to t-cross 95km, jest jeszcze kona ze 120km ale podobno słabo wyciszona i nie spotkałem info odnośnie jak w trasie długiej się spisuje.
Wersje z silnikami lepszymi (110-115km) to już koszt pod 80tys.
Będę wdzięczny za każdą opinię i wskazówkę.
cybrog
Nowicjusz

21 Sty 2021, 19:42

Żaden z takich samochodów nie będzie dobrze wyciszony, to nie są sprzęty stworzone do pokonywania kilometrów a modne zabawki do miasta.
Idźcie do salonu, pojeździjcie każdym i podejmijcie decyzję
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Sty 2021, 19:47

Podobno z silnikiem 115km lub 150km wyciszenie jest ok , jak pisałem szaleć po drodze nie będziemy.
Jest jeszcze skoda scala.
cybrog
Nowicjusz

21 Sty 2021, 20:28

cybrog napisał(a):Podobno z silnikiem 115km lub 150km wyciszenie jest ok

A niby czym się różni buda pojazdu w zależności od zastosowanego silnika? Nooo chyba, że w programie, którym różnią się wersje 95 i 115 dodali na końcu dodatkową instrukcję w kodzie - "polepsz wyciszenie"
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Sty 2021, 20:38

W 150 może nie będzie aż tak słychać silnika, bo parzystocylindryczny, ale przy prędkościach około autostradowych w tej klasie nie ma co zbytnio oczekiwać cudów. Tak jak Invi napisał, to raczej auta miejskie.

Renault - Nissan są całkiem dobrze wyciszone, ale tutaj mowa o "wyższych" segmentach (odpowiednio Megane i Qashqai). Nie wiem jak to będzie w przypadku konkurencji aut wymienionych w temacie (Captur - Juke)
Ostatnio edytowany przez mike, 21 Sty 2021, 20:38, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Sty 2021, 21:31

Różnią się pracą silnika - kulturą pracy - tak domniemuję.
W testach na yutubie - wszyscy mówią że jest ok .
Tak jak pisałem auto dla żony więc też trzeba mieć poprawkę że nie będzie katowania silnika a raczej spokojnie od punktu A do B.
cybrog
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Dakar to nie tylko zawodnicy i kibice
    Największe imprezy motoryzacyjne przykuwają uwagę całego świata wielkimi emocjami i świetną organizacją. Niewielu kibiców zdaje sobie jednak sprawę, jak ogromnym wyzwaniem dla organizatorów jest dopięcie wszystkiego ...