Mały SUV za ok. 120 000 zł, Jeep Compass?

20 Sty 2021, 13:50

Hej, jestem nowy, poszperałem trochę na forum, ale nadal mam dylemat.

Szukam czegoś takiego:
Koszt około 115-130 000 zł.
Napęd 4x4
Benzyna
Minimalne minimum 150 koni (im więcej tym lepiej, tak do 300 ;))

Interesuje mnie w szczególności nowe auto i w tej kategorii zdaje się, że jedynym kandydatem jest Jeep Compass Limited 1.4 170km benzyna (całkiem bogata wersja, kamera cofania, automat 9, dobre audio itd.). Ogólnie podoba mi się, nie jestem przekonany do tego silnika, zdaję sobie sprawę, że będzie trochę mulił, no ale cóż, budżet nie jest największy. Znam chyba większość jego wad i zalet po obejrzeniu filmików i poczytaniu różnych wypowiedzi.

Może jesteście w stanie poradzić mi czy ten Compass jest niezłą opcją, czy znaleźć coś używanego, nawet tańszego no maksymalnie z 2017 roku do +/- 40 000 km przebiegu?

Przesiadam się z Mazdy 3 2014r 2.0 170km. Jest zbyt nisko zawieszona i brakuje mi 4x4. Poza tym jestem z niej mega zadowolony.

Będę wdzięczny za każdą radę :)
Maciek
maciejaro
Nowicjusz

21 Sty 2021, 17:21

Tak z ciekawości patrzyłeś na hybrydową wersję Toyoty CHR?

Co do tego Jeepa Compassa silnik nie będzie raczej mulił, weź go sobie w automacie i powinien dawać radę. Przy normalnej jeździe powinno byc ok jeżeli chodzi o przyspieszenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Sty 2021, 17:30

CHR nie jest w moim typie, zbyt 'miejska'. Chciałbym coś bardziej 'surowego' :)

Dzięki za opinię co do Compassa, sprawdzę go niedługo na jeździe testowej.

Ten Cherokee też wygląda okej, szczególnie silnik w porównaniu do Compassowego. Zdaje się, że cena trochę za niska w stosunku do przebiegu...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
maciejaro
Nowicjusz

21 Sty 2021, 17:48

maciejaro napisał(a):Zdaje się, że cena trochę za niska w stosunku do przebiegu...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... bce4d64c04

Bo wiesz skąd się biorą dwulatki z takim przebiegiem w Polsce, które nie są sprzedawane przez autoryzowanych dealerów? Z Amerczyki
Ten również sobie przypłynął w kontenerze, taki ładny, amerykański, nie ma nic za darmo
Mały SUV za ok. 120 000 zł, Jeep Compass?
https://en.bidfax.info/jeep/cherokee/1850945-jeep-cherokee-limited-2019-black-20l-4-vin-1c4pjmdn6kd362886.html

maciejaro napisał(a):CHR nie jest w moim typie, zbyt 'miejska'. Chciałbym coś bardziej 'surowego'

Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Sty 2021, 18:12

I za to uwielbiam fora, nie wiem skąd bierzecie te materiały dowodowe :o

Co do Lady i UAZa to przesada w drugą stronę, ale dzięki za chęci :D

Najbardziej interesuje mnie ten Compass, ale dziwne jest to, że kiedy zaznaczam w filtrach kraj pochodzenia Polska to go nie ma. Niby od autoryzowanego dealera. Co sądzicie?
maciejaro
Nowicjusz

21 Sty 2021, 21:34

maciejaro napisał(a): za to uwielbiam fora, nie wiem skąd bierzecie te materiały dowodowe
wklej sobie VIN auta sprowadzonego z USA (chociażby tego Jeepa) w grafikę na googlu, a staną się cuda :ok:

Co mamy sądzić o fabrycznie nowym aucie? Czarny, to szybko się pobrudzi :D ja bym wolał Cherokee, bo Compass niby surowy, ale wciąż... (nie dokończę, moderatorowi nie wypada) :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

21 Sty 2021, 21:47

nieheteronormatywny
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Sty 2021, 22:07

Dokładnie :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sty 2021, 22:32

Dobra dobra, wszystkie Cherokee, które sprawdziłem są po stłuczkach, także tego, wolę nieheteronormatywnego niż klepanego :lol:

Może mi się nie spodoba jazda, zobaczymy. W każdym razie dzięki :ok:
maciejaro
Nowicjusz

21 Sty 2021, 22:44

maciejaro napisał(a):wszystkie Cherokee, które sprawdziłem są po stłuczkach
nic dziwnego, nikt nie sprzedaje prawie nowego auta bez powodu.

Wybór uzależniłbym od jazdy. Prowadziłem kilka razy Cheerokee, wprawdzie V6, ale jest :ok: :ok: Compas (Fiat 500x) nie ma do niego startu, jest tylko fajniej wyglądającym (kwestia gustu) miejskim crossoverem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

22 Sty 2021, 09:05

Panowie jedziecie po autach z usa a prawda jest taka że jest to fajna opcja zakupu ale...trzeba się znać na samochodach w ujęciu technicznym czyli wiedzieć co jest przystankiem a co nie i w ujęciu ogólnym czyli które moto opcje się opłaca kupić z usa a które nie.

I gdyby autor tematu znał się na motoryzacji oraz szukał auta nie sprzedawanego w eu albo sprzedawanego w śladowych ilościach to czemu nie skorzystać z rynku usa?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Sty 2021, 10:39

szybki napisał(a):oraz szukał auta nie sprzedawanego w eu albo sprzedawanego w śladowych ilościach to czemu nie
nie że względu na brak u nas części eksploatacyjnych bo na rynek USA są inne silniki i hamulce, mi by się nie chciało czekać na jakąś część tydzień czy 2. Wiadomo pewne wymiany jak klocki tarcze i serwis olejowo filtrowy można zaplanować ale jak wypadnie cos nagłego?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Sty 2021, 11:04

Kao napisał(a):nie że względu na brak u nas części eksploatacyjnych bo na rynek USA są inne silniki i hamulce, mi by się nie chciało czekać na jakąś część tydzień czy 2. Wiadomo pewne wymiany jak klocki tarcze i serwis olejowo filtrowy można zaplanować ale jak wypadnie cos nagłego?

Tia... to tyle z ogólników :D

Są marki które serwisuje się normalnie a są marki ktore serwisuje się nienormalnie.

Już nie wspomnę że jak będziesz chciał mieć pod maską fajnego hemi, ls1/2/3/7/9 czyli srt, vety, challengery itp. to gdzie kupisz?

Ostatnio uczestniczyłem w ściągnięciu lexa gx z 10r otwórz sobie ogłoszenia i zobacz jak jest z dostępnością w eu no i znajdź substytut europejski (v8, hak 3,0t, ekonomia użytkowania) tak żeby nie rozkraczył się przy pierwszym wodowaniu łódki...

Dlatego trzeba wiedzieć co opłaca się brać z usa a co nie.

P.s.

Ostatnio przegrałem lexa sc430 fl w serwisie bajka jak na wynalazek a w całej eu ile jest sc koniecznie fl ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Sty 2021, 11:07

Ale tu mowa o konkretach nie ogólnikach. Co. Prawda teraz Jeep to jak fiat ale przy modelach nie europejskich jest problem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Sty 2021, 12:35

maciejaro napisał(a):Przesiadam się z Mazdy 3 2014r 2.0 170km. Jest zbyt nisko zawieszona i brakuje mi 4x4. Poza tym jestem z niej mega zadowolony.

Skoro miałeś Mazdę to może teraz CX-5? Jest bardziej przestronna, ma prześwit i 4x4, stosunek osiągi/spalanie też jest ok np.:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002