Crossover/Hatchback z salonu 60-80k, z dobrym NCAP

09 Wrz 2015, 20:16

Witam, szukam dobrego bezpiecznego samochodu, benzyniaka (Z SALONU) z przeznaczeniem miastowo-trasowym, w którym 4 dorosłe osoby wygodnie przejadą 700 kilometrową podróż. Zależy mi na dobrym NCAPie, bo miałem ostatnio niemiłą przygodę ze starą Octavią.

Obecnie zastanawiam się nad Astrą, Focusem, Golfem, Mazdą 3, Mazdą Cx-3 (minus to bardzo średni NCAP), Oplem Mokką, Suzuki Sx4, Suzuki Vitarą i Kią Ceed.

Wiem, że w tej cenie z Crossoverów z przyzwoitym silnikiem mogę liczyć tylko na napęd na jedną oś (co praktycznie mija się z celem), ale modele crossoverowe w większości wydają się mieć lepsze testy NCAP. Szczególnie dobrze wypada pod tym względem Suzuki Vitara, chociaż odstrasza mnie trochę ilość twardego plastiku w środku i praktycznie brak możliwości wyboru silnika. Czy jeśli chodzi o crossovery Suzuki faktycznie opłaca się dopłacić 12k do SX4?

Możecie coś doradzić, poradzić lub podsunąć jakiś pomysł? 8)

PS. Za używki dziękuję.

[Edit]
Malkon
Nowicjusz

Auto: Skoda

09 Wrz 2015, 20:22

Malkon napisał(a):Zależy mi na dobrym NCAPie

olej NCAP, bo to głupota tym się sugerując. Przyznają gwiazdki za to, że auto ma jakieś lampki od pasów i debilne systemy bezpieczeństwa w najbogatszej wersji. W tej chwili każde nowoczesne auto chroni dobrze podczas kolizji, a na pewno lepiej niż te sprzed 20 lat.

Malkon napisał(a):Mazda Mx3 (minus to bardzo średni NCAP)

i to samo - nie dostało gwiazdki, bo nie miało jakiegoś systemu dla (za przeproszeniem) kretyna, co nie umie prowadzić samochodu lub sam zaparkować równolegle

Kup auto lepsze ofertowo, a nie po jakiś gwazdkach. Zauważ, że testy NCAP teraz się zmieniły i auta sprzed kilku lat seryjnie zdobywały 5 gwazdek nawet w segmencie A, bo wtedy nie oceniali jakiegoś utrzymywania linii czy aktywnego tempomatu. Teraz nie dostają, bo producenci nie oferują tego w tym segmencie...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Wrz 2015, 20:32

Tak, problem w tym, że ja nie patrzę na gwiazdki NCAP, tylko na wyniki testów :)

Jeździłem 10letnią Oktawią, to wystarczyło żeby przy za przeproszeniem wjechaniu w nią od tyłu na światłach (nieduża prędkość) mojemu bratu (tylne siedzenie) od Whiplasha pękły 2 kręgi szyjne. Dlatego też jestem przewrażliwiony i teraz zwracam uwagę szczególnie na te samochody, które mają nowe testy w których sprawdzają tez bezpieczeństwo pasażerów tylnej kanapy.
Malkon
Nowicjusz

09 Wrz 2015, 20:38

tutaj nie ma reguły, bo NCAP sprawdza uderzenie czołowe przy 40% styku z odkształcalną przeszkodą
Za to amerykański oddział poszedł po rozum do głowy i zrobił testy przy uderzeniu 10% przodu w przeszkodę. Naglę się okazało. że wielkie i bezpieczne samochody są papierowe ;)
Proszę przykład:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jak widzisz test nie przewidzi wszystkiego, a nawet 95% rodzajów zderzeń
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

09 Wrz 2015, 20:53

Dzięki za podesłanie testu ;) Z tego co widzę Astra nawet 7 letnia poradziła sobie z nim całkiem, całkiem. Czy ktoś mógłby jednak polecić jakiś samochód i pomóc doradzić? Ew. Z pominięciem NCAP
Malkon
Nowicjusz

09 Wrz 2015, 21:10

W takim budżecie brałbym Mazdę 3 - naprawdę fajne i udane auto. Na CX-3 szkoda kasy, bo dostajesz auto oparte na Maździe 2 w cenie trójki. Zresztą tak jest z każdym SUVem.
Z rozsądniejszych i tańszych opcji Cee'd jest ok.

Astrę brałbym już nową generację, która wchodzi do salonu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Toyota GR Supra
    Nowa Supra to nadal wygodne i dobrze wyposażone tylnonapędowe coupé z turbodoładowanym silnikiem R6 pod maską. W przypadku nowego modelu za napęd służy 340-konna jednostka 3.0 z turbiną twin-scroll. Taki zestaw wytwarza ...

10 Wrz 2015, 11:19

Hmmm, ok, obecnie zastanawiam się nad dwoma modelami Suzuki Sx4 Cross i Vitara, czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ich temat? Z tego co słyszałem Vitara ma lepszą zwrotność i choć jest tańsza od SX4 i ma mniejszy rozstaw osi to ma bardziej pojemne wnętrze i więcej miejsca na tylnej kanapie. Jak już mówiłem zniechęca mnie trochę brak wyboru silnika. Czy ktoś może doradzić lub polecić podobny model? Ew. Dobrego Kompakta. (Mazda3 narazie odpada, bo jedyny salon Mazdy, który mam w pobliżu przeprowadza... remont :x
Malkon
Nowicjusz

10 Wrz 2015, 11:42

Dla mnie te suzuki to jakieś pomyłki z marnym wykończeniem - bardzo dużo tego jeździ jak na nowe auto (szczególnie Vitary) i zawsze się zastanawiam co ludzie widzą w tym aucie przepłacając za modę. Jak nie będą mieć 4x4 to nawet nie myślałbym nad nimi.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Wrz 2015, 12:07

4x4 do 80k znajdę w salonie, chociaż nie wiem, czy faktycznie opłaca się dopłacić 10k. Zależy mi na miejscu (autem mają czasem jeździć 4 dorosłe osoby) i na tym, by jako kierowca siedzieć trochę wyżej. Jest ktoś może w stanie polecić Hatchbacka spełniającego te kryteria? Mnie tez nie uśmiecha się dopłacanie do pseudo Crossa, ale póki co nie widzę zbytniej alternatywy. Zależy mi też na wmiarę dobrym silniku, żeby nie strzelił na lub zaraz po gwarancji, bo auto ledwo ciągnął...
Malkon
Nowicjusz

10 Wrz 2015, 12:14

Jak Ci zależy na miejscu to poszukaj jakiegoś małego VANa lub kompaktowego VANa
Miejsca znacznie więcej za mniejszą kasę. SUVy są najciaśniejsze, bo w cenie SUVa segmentu B kupisz zwykłe kombi segmentu C.

Spójrz na Hyundai ix20 - ojciec posiada 1,6, kupisz full wersję i zostanie, a auto większe w środku od SUVów, które podałeś. Podłoga jest niżej to i więcej miejsca na nogi i dalej siedzi się wysoko.
Inne:
Kia Venga, Citroen C3 Picasso, Honda Jazz
oraz większe: Kia Carens, Ford C-Max, Citroen C4 Picasso, Toyota Verso.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Wrz 2015, 12:21

Wg mnie dobrą opcją byłby nissan qashqai, jest większy od ww suvów, a do 80tys można wyrwać już wersję accenta która ma już dość dobre wyposażenie, a silnik 1.2T jest całkiem żwawy :)
arek112
Nowicjusz

Miejscowość: WW
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Civic
Silnik: 1.8 140KM + LPG
Rok produkcji: 2007

10 Wrz 2015, 12:25

Za 81 tysięcy jest Renault Scenic 1.2 TCE (130KM) w full wypasie (Bose Edition), można też wziąć wersję Grand (7-osobową) w wersji Limited za 76 tysięcy. Od Qashqaia wolałbym Kadjara, bo ma o 15 koni więcej.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Wrz 2015, 13:03

Z tego co wiem to Kadjar w wersji z napędem 4x4 występuje tylko z dieslem, a mi zależy na beznynie
Malkon
Nowicjusz

10 Wrz 2015, 14:10

A co powiecie na Nowego Focusa? Która wersja silnikowa opłaca sie najbardziej jeśli chodzi o benzyniaki, jestem sceptykiem jeśli chodzi o Turbo, ale prawde mowiac nei miałem z nimi osobiście doczynienia.
Malkon
Nowicjusz

10 Wrz 2015, 22:44

Jak jesteś sceptykiem turbo to nie Ford tylko Mazda 3, Hyundai i30, Kia Cee'd, Honda Civic.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002