Cześć wszystkim
![Uśmiechnięty :)]()
Od kilku dni siedzę i analizuję wątki poruszane na forum w ciągu ostatnich kilku miesięcy i muszę stwierdzić, że mimo iż uzyskałem masę przydatnych informacji, to jednak nie do końca mogę je zastosować do swojego problemu.
Od kilku lat siedzę w Paryżu i ... pech chciał, że musiałem się ze swoją Skodą rozstać w dosyć nieprzyjemnych okolicznościach - i teraz potrzebuję nowych 4 kółek.
Wzorując się na wątku "Zanim napiszesz..."
= Budżet - 20 000 PLN lub 5 000 EUR
= Rejon - Paryż FR
= Użytkowanie - to jest chyba mój największy problem. Generalnie poruszać się będę po mieście, dziennie robiąc około 100 km (tak, wiem - 100 km po mieście to wcale nie jest tak dużo tutaj...) Z drugiej jednak strony kilka razy w miesiącu robić będę większe trasy a już z pewnością raz na dwa-trzy miesiące będę w kraju (trasa w obie strony 3 000 km - tak, wiem - lepiej latać samolotem, ale zdrowie mi niestety na to nie pozwala).
= Własne potrzeby - myślałem, że własnych potrzeb nie posiadam, poza jedną podstawową - auto musi jeździć i mieć klimę, bo lato jest straszne. Ale po głębszym zastanowieniu, muszę powiedzieć, że nie może to być mały samochód (ze względu na wyjazdy do PL) - w takim Clio czy innym autku miejskim po całym dniu jazdy bym chyba umarł.
No i odpowiedni zapas mocy, aby dało się jazdę po polskich drogach u sąsiadów Niemców odrobić czasowo.
Więc powstało odwieczne pytanie - Diesel czy benzyna? (LPG w grę nie wchodzi niestety)
Co prawda do tej pory przemieszczałem się głównie autkami z nieśmiertelnym 1.9TDI, ale nie mam żadnych oporów przed przejściem na benzynę - tylko czy w moim przypadku benzyna faktycznie jest właściwym wyborem?
No i kolejna ważna sprawa - niestety, ale wygląda na to, że ... autka w Polsce są zdecydowanie tańsze niż tutaj (aż się zastanawiam w jaki sposób ludzie sprowadzają auta z FR do PL i jeszcze na tym zarabiają).
Zatem do rzeczy: czy obowiązują mnie takie same zasady poszukiwania auta jak typowego Kowalskiego?
Dla przykładu kilka wyników moich poszukiwań oraz oględzin we Francji:
- Lexus IS200, który wedle panującej opinii jest autem poprawnym:
[link do lacentrale.fr wygasł] - niestety, jest to jedyny IS, którego da się znaleźć w moim regionie...
- E46?
[link do lacentrale.fr wygasł]- może CLK po lifcie?
[link do lacentrale.fr wygasł]Wszystkie auta tutaj są ostro poobdzierane i obtłuczone w okolicach zderzaków, więc póki rdzy nie widzę, to wydaje się, że są OK.
Niestety, obawiam się, że opcja zakupu w kraju raczej nie wchodzi w grę ze względu na odległość ...
Byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie uwagi i sugestie - dzięki i pozdrawiam
![Uśmiechnięty :)]()