Cruze 1.4T vs. Bravo 1.4T

05 Sie 2020, 07:22

Cześć. Natrafiłem na niemałą zagwozdkę. Moje "poszukiwania" samochodu w budżecie do ok. 30 tysięcy dobiegają końca. Na początku brałem pod uwagę Giuliettę, Bravo, Cruze'a i Astrę J. Od Julki odepchnęły mnie trochę koszty eksploatacji i ubezpieczenia, a w Astrze jak usiadłem to środek nie wywarł na mnie dobrego wrażenia, głównie z powodu estetycznego i bardzo zabudowanego tunelu środkowego, co przy moich "gabarytach" nie było komfortowe. Teraz na placu boju zostało Bravo 1.4 T-jet i Cruze 1.4T.

Oba na pewno będą gazowane, przebiegu w trybie mieszanym robię ok. 25 tysięcy rocznie. Zależy mi na jako takiej dynamice, stąd wybór uturbionej benzyny. O Bravo naczytałem się bardzo dużo, znam jego największe bolączki, tj. skrzynia M32 i aktywatory klimatyzacji, natomiast Cruze, nie ukrywam, na zdjęciach bardzo mi się spodobał. W środku wydaje się większe niż Bravo, zegary, tunel środkowy wydają się mi bardziej estetyczne, ogromną robotę robi niebieskie podświetlenie (nienawidzę czerwonego koloru w środku samochodu), natomiast podobno jakość tych plastików jest kiepska. Podobno też w Cruzie bardzo często występują denerwujące stuki w zawieszeniu, których nie sposób się pozbyć. A i typowe usterki występują, jak koło zmiennych faz rozrządu, czy problemy z uszczelką zbiornika płynu chłodzącego.

Stąd, finalizując mój post, chciałbym zapytać, który samochód z tych byłby lepszym wyborem, pod względem dynamiki, komfortu i "przyjemności" w odbiorze wnętrze? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam!
Klisu
Nowicjusz

Auto: Polo 6n2
Silnik: 1.4 16v
Paliwo: Benzyna

05 Sie 2020, 07:54

Klisu napisał(a):Teraz na placu boju zostało Bravo 1.4 T-jet i Cruze 1.4T
Z tego co wiem to ludzie gazują Cruze z tym silnikiem i nie mają większych problemów ale kiedyś jak szukałem to doczytałem się że to nie do końca jest ten sam silnik co w Astrze J. Chodzi o to że był skałdany na innych podzespołach i nie maja utwardzonych gniazd zaworowych jak to było w Astrze J która miała ten silnik dostosowany pod LPG. Zobacz sobie jeszcze ten temat na forum chevrolet-cruze-instalacja-lpg-vt91974.htm
Ja bym tu na twoim miejscu wybrał z tych dwóch ten który Ci się bardziej podoba. Wtedy szukaj możliwie najlepiej zadbanego i tyle. Tu koszty eksploatacji będą na praktycznie takim samym poziomie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sie 2020, 10:31

Podobno 1.4T w Cruzie nie miało opcji utwardzonych gniazd zaworowych, czyli katalogowej opcji wyposażenia KL7, które dostępne było w Astrze. Mimo to wydaję mi się, że sam fakt hydraulicznej regulacji luzów zaworowych jest wystarczający, żeby móc zainstalować dobrej jakości instalację gazową.
Klisu
Nowicjusz

Auto: Polo 6n2
Silnik: 1.4 16v
Paliwo: Benzyna

06 Sie 2020, 22:28

Spróbuj ustalić jaka skrzynia jest w Cruze, nie zdziwię się, jeśli jest to również m32 :ok:
Ogólnie jest to mocno demonizowana usterka, która może Cię spotka, a może nie, może skrzynia została już zrobiona przez poprzedniego właściciela, a może wypadnie na Ciebie?

Niby zadajesz konkretne pytania, ale nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi. Bo potencjalne usterki znasz, ale o jakości materiałów piszesz "podobno kiepskie"... To na tyle indywidualna kwestia, że musisz wsiąść i pomacać, bo może akurat będzie dla Ciebie ok. Na forum był kiedyś taki, któremu przeszkadzał np dźwięk kierunkowskazu.... :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Opony zimowe są zbyt miękkie na lato
    Jeśli serwis oponiarski doradził, żeby dojechać zimowe opony latem – bo i tak już się kończą – to zmień go na bardziej profesjonalny. Zmień też koniecznie opony – najpóźniej przed wyjazdem wakacyjnym. ...