Cyfrowe lusterko wsteczne.

11 Gru 2021, 08:31

Cześć!
Szukam cyfrowego lusterka wstecznego, ewentualnie z opcją kamery cofania, wideorejestratorem przód i tył i inne bajery. Głównie zależy mi na tej pierwszej funkcji z racji, że chcę to zamontować na dłuższym Fordzie transit custom. Poradzicie coś?
Z góry dziękuję za pomoc.
Domdom
Nowicjusz

11 Gru 2021, 18:11

Ale że co? Mamy ci podsunąć gotowca? Na allegro jest tego od cholery i troszkę...Do wyboru i do koloru, z różnymi funkcjami. Poszukaj w zależności od tego ile kasy na to masz, czego od tego wymagasz i dopiero napisz, czy się nadaje. Aczkolwiek teraz każdy sprzęt jest w miarę dobry. Jedynie na co warto zwracać uwagę to kąt widzenia kamery oraz rozdzielczość.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Gru 2021, 18:33

Nie wiem jakoś nie widzę żeby większość sprzętu oferowała opcję lusterka wstecznego, a raczej kamerę cofania po wrzuceniu wstecznego, przynajmniej nie ma tego w opisach na stronach. Gdybym szukał sprzętu bez tej opcji to w ogóle bym nie zakładał tematu. Znalazłem takie doposażenie od Forda, ale koszt około 3500 złotych więc trochę drogo za samo cyfrowe lusterko, a kupić w ciemno urządzenie które może ma, a może nie ma to też by było głupio wyłożyć 500 czy 1000 złotych...
Domdom
Nowicjusz

11 Gru 2021, 19:17

Domdom napisał(a): kamerę cofania po wrzuceniu wstecznego
Gdy ją inaczej podłączysz już będzie inaczej.Gdy przewód uruchamiający zamiast do lampy wstecznego podłączysz do plusa po zapłonie to będzie pełnić rolę lusterka wstecznego a i kamery cofania.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Gru 2021, 19:28

Myślałem o tym, tylko czy to nie wpłynie na ogólną pracę takiego urządzenia? Skoro jest to zazwyczaj skonstruowane tak, że kamera sama się przełącza po zmianie biegu, to czy inne funkcje będą działać normalnie, a nie samo co chwila będzie wymuszać obraz z tylnej kamery przy innym podłączeniu? Gdzieś widziałem taką kamerę która ma 3 tryby, ekran pokazuje przód, tył albo oba na podzielonym ekranie z tym, że była informacja o podłączeniu kabla do wstecznego i teraz nie wiem, czy mógłbym i tak wymusić podgląd z tylnej kamery na żądanie?
Domdom
Nowicjusz

11 Gru 2021, 19:48

Domdom napisał(a):Gdzieś widziałem taką kamerę która ma 3 tryby, ekran pokazuje przód, tył albo oba na podzielonym ekranie z tym, że była informacja o podłączeniu kabla do wstecznego i teraz nie wiem, czy mógłbym i tak wymusić podgląd z tylnej kamery na żądanie?
Link ? Jeśli jest informacja o podłączeniu kabla do wstecznego to tylna kamera będzie działać tylko po wrzuceniu wstecznego . A gdybyś ten kabel podłączył tak jak pisałem to podejrzewam że mógłbyś wymusić jej podgląd na życzenie .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Gru 2021, 19:58

Dziękuję, jak ją znajdę to dodam link. Na tę chwilę to były wstępne poszukiwania i to głównie, żeby przedmiot w opisie miał informację podaną wprost, tę kamerkę pamiętam bo po obrazkach trybów wyglądała obiecująco. Jakoś ogólnie mało jest chyba tego na rynku, a nie widzę problemu, żeby producenci dodali taką funkcję, zwłaszcza, że takie elektroniczne lusterko widzi około 2 razy więcej niż tradycyjne.
Domdom
Nowicjusz

13 Gru 2021, 11:38

bonifacy napisał(a):dy przewód uruchamiający zamiast do lampy wstecznego podłączysz do plusa po zapłonie to będzie pełnić rolę lusterka wstecznego

Dokładnie. Większość takich rzeczy jest sprzedawana pod nazwą " kamera cofania". Ale to tylko nazwa podawania przez sprzedających. Taka kamerka może pełnić również rolę kamerki tylnej, podłączonej na stałe. Może również cały czas nagrywać co się dzieje z tyłu pojazdu. Tak jak kamerki z przodu.
No chyba, że chcesz mieć jakieś oryginalne, to wtedy faktycznie musisz troszkę zapłacić. Wiele producentów stosuje cyfrowe lusterka wsteczna w swoich samochodach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000