19 Lip 2018, 01:17
UPRZEDZAM ŻE PYTANIA KIERUJĘ DO OSÓB ZNAJĄCYCH SIĘ NA ELEKTRONICE W POJAZDACH, PSEUDOFACHOWCÓW POZDRAWIAM I PROSZĘ O NIEUDZIELANIE GŁUPICH ODPOWIEDZI.
Witam, chciałbym się zapytać czy mój pomysł ma prawo bytu.
Projekt opiera się na "stworzenie" zegarów w samochodzie, poprzez zamianę mechanicznych zegarów, na zegar cyfrowy, stworzony przez monitor notebooka. Widziałem wykorzystanie różnych ekranów żeby stworzyć ekran pod prędkościomierz i pozostałe wskaźniki.
Oto pytania:
1. Czy coś takiego może się udać i czy potrzebna jest jakaś konkretna przejściówka?
2. Jaki system operacyjny byłby najodpowiedniejszy?
3. Czy byłaby możliwość podłączenia sprzętu pod zapłon, tak aby od razu uruchomiło się okno, bez ukazywania się biosu, ewentualnie ekran powitalny stworzony przez siebie?
4. Czy potrzebny by był dodatkowy akumulator żeby nie obciążać podzespołów?
Mam w planie zakup MR2 SW20 i stworzenie wnętrza w sposób cyfrowy, ale pod wzór lat dziewięćdziesiątych. (czerwone diody, 8 bitowe wzory, itd.)
Nawigację, radio i inne takie chciałbym podpiąć pod tablet, w miejsce radia.
W desce rozdzielczej najważniejsze wskaźniki oraz czy jest możliwość procentowego odczytu zbiornika paliwa, itd.?
Wiem że pomysł skomplikowany i ciężki do realizacji, ale jak coś robić to z rozmachem. Pozdrawiam.