Czarny nalot na tarczach

12 Kwi 2021, 14:29

Dzień dobry,

W zimę zauważyłem zwiększający się czarny nalot na tarczach. Po prostu tarcze w niektórych miejscach zaczęły się robić czarne (poniekąd widać na zdjęciu). Czy jest się czym martwić, czy to po prostu wina soli i na wiosnę tarcze powinny się "wyczyścić"?
Zdjęcie
zenek123
Obserwowany

12 Kwi 2021, 17:53

Wiesz co tak patrzę i wydaje mi się że to są przegrzane tarcze bo już widać że praktycznie nie wiele ich zostało. Mają spory rant. Cienka tarcza szybko się nagrzewa przez co ma też skłonności do lekkiego wichrowania, a w miejscu przegrania zmienia się trochę kolor itp.

Najlepiej by było sprawdzić ich grubość chodzi o powierzchnię po której porusza się klocek.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Kwi 2021, 17:55

Tarcze mają trochę ponad rok - bardzo rzadko korzystam z hamulca (staram się hamować silnikiem), nigdy nie miałem kilku gwałtownych hamowań pod rząd, ani nic w tym stylu - czy jest to możliwe?

edit. może źle się wyraziłem, bo rok rokowi nierówny - tarcze zrobiły może z 20-25 tysięcy kilometrów.
zenek123
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa skrzynia biegów MMT w Toyotach?
    Skrzynia biegów MMT Toyoty jest dostępna w modelach Aygo, Yaris, Corolla, Corolla Verso, Auris i nie należy jej mylić z automatyczną skrzynią biegów, która jest oferowana na rynku północnoamerykańskim ...