Odpowietrzenie układu hamulcowego - jak to zrobić prawidłowo?

13 Kwi 2021, 10:38

Witam wszystkich mam pytanie dotyczące układu hamulcowego z przedniego prawego zacisku a dokładnie z tłoczka wyleciał mi płyn hamulcowy okazało się że z prawej strony skończył się klocek przez co tłoczek został częściowo wypchany i wyleciał mi płyn.

I moje pytanie jest następujące jak wepchałem ten tłoczek na swoje miejsce i założyłem nowe klocki z lewej i prawej strony to odpowietrzanie układu mam zacząć od tylnych kół czy przednich i czy przy odpowietrzaniu przednie koła odpowietrzam na wyłączonym silniku a tylne na załączonym ? Z góry dzięki za pomoc i jeśli można proszę nie pisać zbędnych komentarzy dzięki.

Samochód to Chevrolet Nubira kombi 2.0 diesel.
maerader
Obserwowany

13 Kwi 2021, 12:48

1. Nalać płynu do zbiorniczka do pełna
2. Włączyć zapłon
3. wcisnąć kilkanaście razy pedał hamulca
4. Założyć wężyk odpowietrzający na prawe przednie koło, a drugi koniec wężyka włożyć do pojemniczka zalanego płynem hamulcowym
5. wciskać pedał hamulca do momentu, aż będzie można wyczuć znaczmy opór pedału hamulca. Pozostać przy wciśniętym pedale hamulca i odkręcić odpowietrznik przy zacisku hamulcowym. Będzie wylatywał płyn wraz z powietrzem. Nie puszczać pedału hamulca, zakręcić odpowietrznik. czynność wykonywać do momentu, aż przestanie wylatywać wraz z płynem powietrze.
Kolejność odpowietrzania :
- przednie lewe
- przednie prawe
Odpowietrzanie kół tylnych
1. Wcisnąć kilkanaście razy pedał hamulca
2. wcisnąć pedał hamulca i uruchomić silnik
3. odkręcić odpowietrznik i obserwować pęcherzyki powietrza. Jak pęcherzyki przestaną lecieć zakręcić odpowietrznik. Te same czynności powtórzyć dla drugiego koła.
4. wyłączyć zapłon
5. puścić pedał hamulca
Kolejność odpowietrzania kół tylnych :
1. prawe
2. lewe
Podczas odpowietrzania pilnować płynu w zbiorniczku.
Pilnować, aby pompa ABS nie pracowała dłużej niż 2 minuty, ponieważ pompa ABS się grzeje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimno, ciemno, niebezpiecznie - trudne warunki drogowe
    Jesienią i zimą dni są krótkie i wcześniej zapada zmrok. To także oznacza, że częściej zdarza nam się jeździć samochodem, gdy jest ciemno. Złe warunki atmosferyczne w połączeniu ze zmierzchem mogą być bardzo niebezpieczne. ...
    Ekologiczny wyścig Economy Run - Fabia wynik 2,6 l/100 km
    SKODA Fabia, kierowana przez Marka Tribulę oraz Martina Kedleca, spaliła średnio 2,6 l/100 km (emisja CO2 - 60,58 g/km) i dzięki temu wjechała na pierwsze miejsce podium w ekologicznym wyścigu Economy Run. Godne uwagi jest ...