16 Kwi 2009, 17:12
Na poczatek witam szanownych forumowiczow
A teraz sprawa:
obecnie jezdze starusienkim Opelkiem (r.94) astra hatchback 1.4 44kw (60KM) + gaz (ma juz 230k km) 5 drzwi,
poniewaz:
- bardzo duzo jeszcze w trasie (ok 90% przebiegu) na firme gdzie zysk obecnego auta wynosi ok 60gr/km (rozliczanie kilometrowka)
- robie 30k km rocznie glownie w okresie wrzesien-kwiecien
- chce jezdzic bezpiecznie
przymierzam sie do zmiany auta, obecne bardzo zadbane auto przekaze zonce (do miasta) a dla siebie chce cosik lepsiejszego:
- ma byc mocny... okolice 100 koni
- malo awaryjny - mam "hopla" na punkcie idealnie utrzymanego auta - cos co zdaje sie sypac wymieniam od razu
- wpsomaganie kier, klima (niekonieczne), abs, isp(tak to sie nazywa?ips?), duzo poduch - bezpieczenstwo przede wszystkim (stad tez potrzebna moc)
- spalanie na trasie ok 6-8 litr, miasto ok 10l
- raczej benzynka (gdy przyjdzie kryzys moze sie przydac opcja przyszlego gazu)
- bezwglednie hatchback lub nie wiem jak to sie nazywa ale np w hondzie accord bagaznik otwiera sie z tylnia szyba (mimo ze wyglada jak sedan), nie kombi i nie sedan
- i wiadomo im wieksze auto tym lepszy komfort jazdy i tu mam big problem (trzeba wybrac)
- w gre wchodzi tylko z niemiec zachodnich (np mobile.de), belgi lub holandii (sam sobie sprowadze)
opcje o ktorych mysle to:
Astra II
Vectra (czy jest wersja hatchback) moze Omega?
Audi A3
Ford focus (?)
cos jeszcze?
budzet to ok 12-16k zl (z wszystkim)
na autach malo sie znam, szczegolnie na awaryjnosci poszczegolnych modeli silnikow, dobrych rocznikow itd itp stad chce sprecyzowac w jakim aucie szukac, poczytac jak najwiecej a potem jechac na zachod na poszukiwania zdobyczy