Czas zmian - auto 12-16k

16 Kwi 2009, 17:12

Na poczatek witam szanownych forumowiczow

A teraz sprawa:
obecnie jezdze starusienkim Opelkiem (r.94) astra hatchback 1.4 44kw (60KM) + gaz (ma juz 230k km) 5 drzwi,

poniewaz:
- bardzo duzo jeszcze w trasie (ok 90% przebiegu) na firme gdzie zysk obecnego auta wynosi ok 60gr/km (rozliczanie kilometrowka)
- robie 30k km rocznie glownie w okresie wrzesien-kwiecien
- chce jezdzic bezpiecznie

przymierzam sie do zmiany auta, obecne bardzo zadbane auto przekaze zonce (do miasta) a dla siebie chce cosik lepsiejszego:
- ma byc mocny... okolice 100 koni
- malo awaryjny - mam "hopla" na punkcie idealnie utrzymanego auta - cos co zdaje sie sypac wymieniam od razu
- wpsomaganie kier, klima (niekonieczne), abs, isp(tak to sie nazywa?ips?), duzo poduch - bezpieczenstwo przede wszystkim (stad tez potrzebna moc)
- spalanie na trasie ok 6-8 litr, miasto ok 10l
- raczej benzynka (gdy przyjdzie kryzys moze sie przydac opcja przyszlego gazu)
- bezwglednie hatchback lub nie wiem jak to sie nazywa ale np w hondzie accord bagaznik otwiera sie z tylnia szyba (mimo ze wyglada jak sedan), nie kombi i nie sedan
- i wiadomo im wieksze auto tym lepszy komfort jazdy i tu mam big problem (trzeba wybrac)
- w gre wchodzi tylko z niemiec zachodnich (np mobile.de), belgi lub holandii (sam sobie sprowadze)

opcje o ktorych mysle to:
Astra II
Vectra (czy jest wersja hatchback) moze Omega?
Audi A3
Ford focus (?)
cos jeszcze?

budzet to ok 12-16k zl (z wszystkim)
na autach malo sie znam, szczegolnie na awaryjnosci poszczegolnych modeli silnikow, dobrych rocznikow itd itp stad chce sprecyzowac w jakim aucie szukac, poczytac jak najwiecej a potem jechac na zachod na poszukiwania zdobyczy
Cisol
Nowicjusz

16 Kwi 2009, 17:36

wybralbym omege bo mam swira na punkcie tylnego napędu xD
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

16 Kwi 2009, 17:36

opłaca ci się teraz sprowadzać auto z zachodu?, ja bym własnie szukał hondy civic 5 drzwiowy hacback rocznik 2000 z silnikiem 1,4 90 KM
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

16 Kwi 2009, 20:56

Ja na Twoim miejscu wybrałbym jakąś Vectrę B z silniczkiem 1.6 16V w wersji hatchback (bo takowa jest dostępna :wink: ).
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Kwi 2009, 14:39

Opłaca sie bo zawsze to pewniejsze, bardziej zadbane i szanowane auto niz krecone liczniki w pollandii

jaka jest przewaga tej civic nad vectra B?
\
a moze honda accord?
Cisol
Nowicjusz

17 Kwi 2009, 18:04

Patrzyłeś na Primere? Obecnie jeżdżę tą z przed liftingu i nie narzekam.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Sedan brzydszy od HB, ale LPG.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mi 2.0 LPG pali 11litrów. (Miasto, ale spokojnie). Jak troszkę depcze to skacze nawet do 13litrów.
//Edit: Przyszło mi do głowy jeszcze Volvo V40/S40, ale jak nie chcesz ani kombi, ani sedana to nie.
Rodri94

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jakie modele i wersje oferują japońskie marki?
    Toyota GR Supra i Lexus LC to dobrze znane auta z Japonii. Toyota i Lexus proponują jednak nie tylko bezkompromisowe auta dla fanów adrenaliny, ale też usportowione wersje popularnych modeli. Zaglądamy do oferty obu ...