olusskaaa napisał(a):Tak się składa, że akurat umiem się posługiwać samochodem. Prosiłam tylko o radę i możliwości co moglo sie stać a nie jakies bezsensowne uwagi...
No widzisz - właśnie, że nie umiesz...A dowodem na to jest twój temat...Gdybyś umiała się posługiwać swoim samochodem, czyli przeczytałabyś instrukcję ( i wcale nie jest śmieszne to, że przed wejściem do nowego samochodu warto zapoznać się z instrukcją obsługi, a jej nieznajomość może drogo kosztować ) to po zaświeceniu się tej kontrolki od razu byś się zatrzymała, zgasiła silnik i zadzwoniłabyś do kogoś, kto by cię sholował do mechanika, ponieważ kontrolka ta oznacza nie że jest za mało oleju w silniku, tylko że jest za słabe ciśnienie tego oleju i nawet kilka sekund pracy silnika bez smarowania może nieść za sobą kosztowne skutki. Krótko mówiąc - remont silnika.
olusskaaa napisał(a):Szkoda, że faceci maja wrażenie ze kobieta (a blondynka to juz w ogóle nawet bron Boże niech nie wsiada) nie zna sie na samochodach i może przed kazda podróżą ma czytać instrukcje obsługi
Nie chodzi tu w tym momencie o to, że jesteś kobietą. Wielu facetów, ma tak samo jak ty - na forum jest troszkę podobnych postów. A instrukcji obsługi nie musisz czytać przed każdym wejściem do samochodu ( oczywiście tego samego ). Powinnaś ją przeczytać przed wejściem do samochodu, którym nigdy nie jechałaś jako kierowca. Wielu ludzi wsiada do innego samochodu, włącza silnik, wrzuca bieg i jadą... A potem w czasie jazdy okazuje się, że nie wiem jak włączyć wycieraczki, jak włączyć światła długie, co to za hrobotanie przy hamowaniu, co to za kontrolka się świeci z jakimś dziwnym znaczkiem, czy mogę z nią jechać, czy nie, zastanawiają się gdzie się włacza światła itd itd.
Tak więc więcej pokory słonczko
Bo wiem co piszę i nie piszę tego po to, by cię próbować w jakikolwiek sposób dyskryminować.
A wracając do tematu - wynika z niego, że powodem może byc albo dawno nie wymieniany olej, albo pompa oleju albo jakieś przedmuchy w silniku. Mechanik zapewne na początek wymieni olej razem z filtrem, bo to najtańsza opcja. A jeżeli na ciepłym silniku znowu ci się kontrolka zaświeci podczas jazdy, to od razu się zatrzymuj, wyłącz silnik i holowanie do mechanika. Oczywiście ta wersja z wymianą oleju, będzie dobra tylko wtedy, jak nic się już nie stało z powodu jazdy z tą świecącą się kontrolką.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...