Czy opłaca się go robić? Fiat Bravo

04 Mar 2016, 17:21

Witajcie,
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż jestem tu nowy i nie wiem czy w odpowiednim dziale zamieszczam temat, jesli sie mylę-z góry przepraszam. Wiec tak, chciałem kupic swój pierwszy samochod, za ok3tys, pojechałem 300km po FIATA BRAVO, wszystko było ładnie, pieknie, lakier na zewnątrz błyszczący, rdzy nie widac, ładne plastikowe progi i zadbane alusy, lusterka troche lakier schodzi, ogolnie na wyglad spoko. Wnętrze zadbane i czyste. Jesli chodzi o wyglad nie mam zastrzeżeń, ale po powrocie do domu pojechałem na diagnostykę, (przy zakupie nie mogłem tego zrobic gdyż samochod jest zaniżony i nie mogli go podnieść...)wiec zaryzykowałem, mozna powiedziec troche sie Napaliłem. Gdy przyjechałem do domu na diagnostyce powiedzieli, ze progi do roboty i po 20cm podłogi zeby sie wbić, ogolnie podłoga do roboty, ale silnik zdrowy(1,6 16v 105km) . Do wymiany mam: przegub, progi i kawałek podłogi to z takich głównych rzeczy. Pozostałe to: najprawdopodobniej silniczek do szyberdachu, lampa tylna prawa, bo zapakowana, tylna wycieraczka i podwieszenie rury wydechowej(mały koszt) gdzie niegdzie mozna podmalować, ale to juz takie kosmetyczne sprawy, a i jeszcze klakson do zrobienia. Dałem za niego 2200 (1996r) i teraz moje pytanie czy opłaca sie w niego wkładać? Lubie te samochody i wiem, ze silnik jest zdrowy, a z drugiej strony ma swoje lata i 250km przejechane, jestem w kropce...podłoga z konserwacja 700laczny koszt wszystkiego Ok 1tys złotych...opłaca sie?...
Hubert244
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Fiat bravo
0
  • 04 Mar 2016, 19:41

Ktoś cos? :)
    Hubert244
    Nowicjusz

0

04 Mar 2016, 20:36

Hubert244 napisał(a):Ktoś cos? :)
    Pchnąć dalej , nie męczyć się , kupić co innego w lepszym stanie. Tym razem sprawdzić dokładnie przed zakupem.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    0

15 Mar 2016, 09:21

Wszystko zależy od tego jak podchodzisz do tego samochodu. Trzeba pamiętać, że jak chce się utrzymywać samochód w stanie bardzo dobrym i dbać o niego to koszty będą spore czasem nawet przewyższające zakup samochodu których raczej nigdy nie wycofasz, no chyba że będzie to jakiś oldtimer w którym cena rośnie wraz z wiekiem :)

Znam ludzi który potrafią kupić samochód rozłożyć na części pierwsze, pomalować i powymieniać masę rzeczy i dodać udogodnienia. Czasem te samochody kilkunastoletnie wychodzą lepiej niż były fabrycznie :mrgreen: Ale to trzeba kochać i poświęcać na to każdy wolny czas i każdą złotówkę żeby mieć później przyjemność z jazdy i pokazu na różnych zlotach.

Wracając do twojego samochodu z tego co opisujesz co jest do zrobienia nie liczyłbym na tylko tysiąc zł. Moim zdaniem dobre doprowadzenie tego samochodu będzie kosztowało min. tyle ile za niego zapłaciłeś.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999
    0

22 Mar 2016, 07:47

Pamiętaj,że jeżeli zrobisz i zakonserwujesz podłogę,te wszystkie elementy o których piszesz to jeszcze trochę nim pojeździsz i przynajmniej wiesz co masz,tym bardziej jeżeli silnik jest zdrowy.W tym budżecie,powiedzmy do 3 k ciężko o zadbany egzemplarz wiec zastanowiłbym się nad zrobieniem tego,doprowadzeniem go do porządku.
    Salko
    Aktywny

Auto: Seat Leon
    Silnik: 1.8
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2001
    0

22 Mar 2016, 09:17

Również jestem zdania, że jak silnik jest ok, blacharka jest ok, to warto wydać tą kase i go zrobić. Kupisz coś innego i będziesz miał napewno inne rzeczy do zrobienia, nie wiadomo czy nie kosztowniejsze.
    Pamiętaj jeszcze o rozrządzie i oleju w silniku.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    0
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

NASCAR Camry w 4 odsłonach
      Atrakcją na targach SEMA 2017 stoiska Toyoty były wyścigowe Camry, które zaprezentowali topowi kierowcy NASCAR – Martin Truex Jr., Kyle Busch, Denny Hamlin i Daniel Suarez. Martin Truex oraz Kyle Busch startują ...

05 Kwi 2016, 12:13

Wiec tak, samochod wrocil od mechanika, poświęciłem sie i wymieniłem wszystko co sie dało :D dałem nowy rozrusznik, przeguby, amortyzatory, rozrząd, olej...teraz do Blacharza, juz progi czekają no i teraz Ok tygodnia roboty, juz nudzi mnie to czekanie...u kazdego wszystko sie przedłużało a niby dobrzy fachowcy...

Dalsza dyskusja w temacie Silnik na kołek budowlany?
    Hubert244
    Nowicjusz

0