Części do samochodów - gdzie kupujecie ?

02 Mar 2015, 22:27

Witam.
Od jakiegoś czasu zajmuje się sprzedażą używanych części do samochodów osobowych. Mam kilka aut, które zakupiłem z przeznaczeniem na części.
Niektóre części kupujemy tylko nowe, ale wiadomo że czasem lepiej kupić używaną, ale oryginalną część. Również jeśli chodzi o blacharkę, to ludzie głównie kupują używane błotniki, maski, drzwi itp.

Jeśli chodzi o mój mały interes to mam już małą grupę klientów, ale chciałbym dotrzeć do większej ilości potencjalnych kupujących, w związku z czym mam pytanie do Was:
-czy zdarza Wam się kupować używane części do swoich samochodów?
-jeśli tak, to gdzie szukacie? w okolicznych szrotach, warsztatach czy może na internecie?

Ja na razie wystawiam ogłoszenia tylko na olx.pl, w kategorii - części samochodowe. Z tym że nie wystawiam wszystkich części po kolei, tylko jedno ogłoszenie z tytułem np. "Audi 80 B4 wszystkie części - szyba, maska, zderzak, lampy". W opisie dodaje więcej informacji o samochodzie z którego sprzedaje części, oraz kilka dokładnych zdjeć.

Jak myślicie, jak można dotrzeć do wiekszej grupy osób? wystawić kilka osobnych ogłoszeń z najbardziej wartościowymi częściami, np. skrzynia, silnik, maska, zderzak, rozrusznik itp ?

I jak myślicie, warto wystawiać jeszcze ogłoszenia na Allegro/otomoto.pl czy już raczej wszyscy przeglądają tablice?

Może dodatkowo jakieś ogłoszenia na slupach w okolicznych miejscowościach?

Z góry dziekuje za Wasze porady, pozdrawiam :)
AdrianGSM
Nowicjusz

26 Mar 2015, 10:25

Wydaje mi się, że Allegro jest bardzo drogie do takich ogłoszeń.
Warto posiadać sklep internetowy typu: oponeo.pl czy Motointegrator.pl a na allegro wystawić kilka produktów, tak aby poznali cię nabywcy.
Jak byś chciał cały czas sprzedawać na allegro to prędzej zbankrutujesz!
terminatorek
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 11 1992
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Honda
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Mar 2015, 13:18

Dla tych co lubią majstrować przy aucie dobrą opcją są sklepy online. W stacjonarnym wielu rzeczy nie znajdziesz a w takim s-auto wybór jest taki że głowa mała. A i wysyłka jest błyskawiczna więc nie trzeba czekać tygodniami.
Romek1985
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 1985
Auto: Ford Fiesta

13 Kwi 2015, 13:16

Duży procent części samochodowych to części regenerowane, które po fabrycznej obróbce trafiają ponownie na rynek.
R2RC
Nowicjusz

Auto: Mam

14 Kwi 2015, 14:26

Ja często używane podzespoły kupuje tutaj na Auto 24 Parts jednak są takie elementy które wolę kupić nowe czuje się wtedy bezpieczniej w aucie.
waldemar111
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 02 1989
Auto: G3

24 Kwi 2015, 10:18

Ja czasami na ogłoszeniach coś kupię sporo ofert się pojawia, ludzie kupują rozbitki i rozbierają na części i dobrze bo taka używka tańsza a lepsza niż zamiennik.
remigiusz
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 11 1991
Auto: T4

27 Kwi 2015, 10:00

Jest Pan niestety w poważnym błędzie. Raz, że jest lista części używanych, których montaż w samochodzie jest zakazany, dwa- nie zna Pan stopnia zużycia tych części- w najlepszym wypadku uszkodzą one Pański samochód, narażając na kosztowne naprawy. Lepiej zapłacić troszkę więcej ( a są to naprawdę niedużo wyższe koszty) i mieć zamiennik z certyfikatem jakości od prywatnego mechanika. Pozdrawiamy serdecznie.
R2RC
Nowicjusz

Auto: Mam

29 Kwi 2015, 10:41

Jeśli nie allegro gdzie tanio można znaleźć to najlepiej od jakiegoś prywaciarza lub firm, które sprowadzają oryginalne lub zastępcze ceny, często mają dobre przebitki cenowe. Całkiem tanio ta firma "Nowy Motor" sprowadziła mi kilka zastępczych części do mojego Punto i przebitka cenowa faktycznie była.
SylwekN
Nowicjusz

Miejscowość: Jaktorów
Auto: Punto III

06 Maj 2015, 16:44

"Świat regeneracji" wielokrotnie kupowalem ich produkty i sa godni polecenia :) na allegro chyba tez wystawiaja na haslo tygrys 5% rabatu dla zainteresowanych :naughty:
dawids89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 10 2009
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: BMW X5
Silnik: 3.0
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

07 Maj 2015, 12:47

Zgadzam się z przedmówcami, że najlepiej podziałać na Allegro. W moim środowisku ludzie przestali korzystać ze stacjonarnych sklepów a w zamian wyszukują dobrych aukcji, sam robię dokładnie tak samo. To się bardziej opłaca no i nie trzeba się ruszać z domu. Myślę że jak to wystawisz na allegro to nic nie szkodzi na przeszkodzie żebyś wrzucił na inne strony stricte branżowe już. Tylko jeśli zaczynasz taki biznes to polecam Ci poczytać sobie jakie narzędzia oferuje Aukcjoner. Praktycznie wszystkie kompletnie za darmo a pomogą Ci zorganizować wszystko-galeria zdjęć, liczniki odwiedzin, panele aukcyjne etc, poczytaj sobie. Powodzenia
kryształ

04 Cze 2015, 14:46

Ja np kupuję części w abcarze przy myszynieckiej w Wawie. Jestem już u nich klientem kilka lat, dają mi rabaty i zniżki więc jestem zadowolony.
Pyreks
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

23 Cze 2015, 16:54

Ja zawsze kupuję części samochodowe na stronie z ogłoszeniami kuppanauto.pl jest tam sporo tego typu ogłoszeń i w dobrej cenie, czasami idzie się potargować ze sprzedawcą i wychodzi jeszcze taniej. A portal stale się rozwija, co oznacza, że nowych części będzie tylko dochodziło.
Polip
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2003
Auto: Audi A4

30 Cze 2015, 13:29

Jeśli chodzi o używane to głównie olx czy allegro, a nowe części kupuję albo stacjonarnie w sklepach (np. szik albo jan-res.pl) albo przez internet w zaufanych sklepach motoryzacyjnych
milky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 2010
Auto: Volvo V40 Hatchback
Silnik: T4 180 KM

08 Lip 2015, 16:23

Dobrym miejscem jest np. skup aut.Wrocław ma takie miejsca, gdzie można kupić części do samochodów, które na pewno będą służyć jeszcze przez kilka dobrych lat.
filipmike
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 12 2010
Przebieg/rok: 48tys. km
Auto: nissan micra

18 Lip 2015, 21:57

A ja od kilku lat zaopatruje się w Auto Rege w Lesznie (mają tam filię). Zdarzyło mi się też regenerować przekładnię w moim nissanie (primera). Od razu dostałem zregenerowaną. Podoba mi się to, że mają towar na miejscu i nie trzeba czekać. No i poza obsługą ceny mają w porządku.
BronekW
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 09 1998
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Nissan primera