Częstotliwość wymiany oleju?

07 Paź 2019, 11:53

Cześć, mam 2018 Giulia AWD. Instrukcja serwisowa sugeruje wymianę oleju co 10 000 km, ale mój regularny mechanik, który serwisuje Porsche, BMW i inne fantazyjne samochody, powiedział mi, że ponieważ mój silnik to turbo, powinienem go wymieniać co 5 km.

Myśli? Dziękuję Ci! Absolutnie uwielbiam ten samochód, mam go od 18 miesięcy bez żadnych problemów poza kilkoma łatwymi w obsłudze wycofaniami.
BushBond
Obserwowany

07 Paź 2019, 11:57

To jak czesto bedziesz zmienial olej zalezy od Twojego budzetu, dla silnika im czesciej tym lepiej aczkolwiek nie ma co popadac w skrajnosc i ponizej progu 5tys raczej juz nie ma sensu schodzic
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Paź 2019, 10:30

Ja wymieniam co 30 tys. km i jest ok
grzegorek22
Początkujący

14 Paź 2019, 10:39

grzegorek22 napisał(a):Ja wymieniam co 30 tys. km i jest ok
Tak Ci się tylko wydaje że jest ok. Tak rzadkie wymiany negatywnie wpływają nie tylko na sam silnik ale żeby to zrozumieć trochę trzeba wiedzy na ten temat.

Serwisy w większości proponują takie przebiegi między przeglądowe bo jest im wygodniej i na gwarancji nic nie będzie się działo, a później już ich to nie obchodzi.

Raziel11 napisał(a):ponizej progu 5tys raczej juz nie ma sensu schodzic
To zależy jeszcze czy te 5 tyś. zrobisz w rok czy np. w ciągu trzech lat :) oraz od tego czy to będzie na odcinkach jednorazowych 5 km czy 50 km :) Sporo rzeczy ma tu znaczenie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Paź 2019, 08:51

Olej najlepiej wymieniać wg zaleceń producenta - około 10 tys km.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lis 2019, 19:27

Kupiłem od brata Forda Focusa 1.8 TDDI ,świetne auto,jestem zachwycony,dosyć mało teraz jeżdżę,od wymiany oleju przy kupnie minęło ok.7000 km,więc postanowiłem nie wymieniać ,minęły dwa lata,12 tyś km i przy rozruchu zacząłem słyszeć gwizd turbiny,już na drugi dzień wymieniłem olej z filtrem,olej jeszcze nie był w tragicznym stanie,rozbebeszyłem z ciekawości filtr stalowy,wkład rozlatywał się w palcach,filtr był przyczyną słabego smarowania turbiny,nie olej,więc jeśli ktoś w ciągu roku dieslem nie zrobi dużo km,np 5000 ,to myślę wystarczy tylko wymienić filtr.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)