Prośba o ocene alfy giulietty 1.75 tbi

14 Wrz 2019, 15:48

Witam.Planuje zakup konkretnego egzemplarza alfy giulietty z 2013 roku.Sprzedajacy zapewnia ,ze auto bezwypadkowe ,pierwszy wlasciciel itp.Czy ze zdjec wynika cos podejrzanego?Na co zwrocic szczegolna uwage podczas ogkedzin?Z gory dziekuje za wszelkie opinie i sugestie.Witam.Aktualnie jezdze fiatem bravo t-jet 150km.Planuje zakup alfy giulietty 1.75 tbi.Mam na oku oferte z Radomia samochodu sprowadzonego ze Szwajcarii.Auto jest od pierwszego wlasciciela,rok produkcji 2013,w swietle slow sprzedajacego bezwypadkowe.Zastanawiaja mnie dwa serwisowe wpisy,pierwszy po 35 tys.km a kolejny po 70 tys.km.Czy taki rzekomy interwal wymiany min. oleju nie przyczynil sie do zuzycia turbosprezarki?Na co jeszcze zwracac szczegolna uwage przed zakupem?Dziekuje za pomocne wskazowki. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
artecki8
Nowicjusz

14 Wrz 2019, 22:48

cóż za piękna sztuka :naughty:
artecki8 napisał(a):Sprzedajacy zapewnia ,ze auto bezwypadkowe
ja ja :naughty:
artecki8 napisał(a):Czy ze zdjec wynika cos podejrzanego?
przód napewno rozbierany, z tyłu nie ma centralnego zdjęcia a wydaje mi się że też coś tam było. Ogólnie bardzo ładnie przygotowana do handlu

artecki8 napisał(a):Mam na oku oferte z Radomia samochodu sprowadzonego ze Szwajcarii.
Najgorsze połączenie jakie może być.

Co do wymiany oleju to nie wiem na ile przewidział producent ale pewnie jest to 35 więc nikt nie będzie robił co 10 aby później ktoś miał lepiej. Czy to przyczyniło się do szybszej eksploatacji turbo? napewno, najgorsze syfy są na dotarciu silnika. Zaleca się zmianę oleju po kilkuset km od zakupu nowego ale prawda jest taka że każdy ma to gdzieś
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Wrz 2019, 08:23

Co oznacza ,ze"przod byl rozbierany"?Co na to wskazuje na zdjeciu?Moja uwage najbardziej przykula czystosc komory silnika...wypucowana jak nowka.Przygladalem sie na zdjeciach szczelinom,ale moje oko mie wylapalo rozbieznosci.Czyli uwazacie,ze szkoda zachodu na to by jechac i weryfikowac zgodnosc opisu sprzedajacego z rzeczywistoscia?Zdjecia wg.mnie zrobione profesjonalnie by mocno zachecic do kupna.Sam nie wiem co myslec bo egzemplarz wygląda na zadbany samochod ale moja czujnosc wzbudza atrakcyjna cena na tle roku produkcji 2013..tak jak tos tu wspomnial..Radom+Szwajcaria...
artecki8
Nowicjusz

15 Wrz 2019, 08:47

Spójrz na pasowanie maska-zderzak, pasowanie tyl zderzak-klapa nawet inne odcienie chodź przy plastikowych to temat kontrowersyjny. Mówisz ze wyglada na zadbany, wlasnie tak masz myśleć :ok: jak masz blisko jedz ogladaj ale jak pół PL to olejto
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Wrz 2019, 08:59

Nie mam nic do aut z ch ale treść ogłoszenia oraz zdjęcia to jeden wielki farmazon pod Janusza...
Oczywiście mogło być tak że coś było walnięte na zasadzie rysy na zderzaku albo ustrka mechaniczna no ale też auto mogło być uszkodzone mocniej i złożone na sztukę a do tego usterki mechaniczne naprawione drutowaniem.

Jest tak jak kao napisał jak masz blisko zobacz.

W tym wszystkim pocieszające jest tylko to że alfa mistrzem bezawaryjności nie jest a szwajcarscy mechanicy bardziej nadają się do obsługi cepa niż samochodu i też raczej z dużą możliwością popsucia go :D
A wszystko okraszone abstrakcyjnymi cenami napraw.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

15 Wrz 2019, 09:11

artecki8 napisał(a):ale moja czujnosc wzbudza atrakcyjna cena na tle roku produkcji 2013..tak jak tos tu wspomnial..Radom+Szwajcaria...

Wystarczy sam Radom by dać sobie spokój :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

15 Wrz 2019, 20:15

Dzieki wszystkim za komentarze i sugestie.Mam jeszcze czas do wtorku by podjac decyzje czy jechac i przekonac sie o tej"bezwypadkowosci".
artecki8
Nowicjusz

15 Wrz 2019, 22:04

artecki8, pamiętaj, że detailingowe mycie auta kosztuje 400 zł i można je przeprowadzić na każdym trupie, więc nie napalaj się na błysk i czystość.
aGradory