Czip tuning silnika

29 Lip 2010, 22:40

Witam mam mam w posiadaniu Astrę G 2.0 DTI 101KM i chce jej zwiększyć moc z tego co wiem jest to możliwe tylko nie wiem jakie mogą być tego skutki?Bardzo proszę o jakąś rade :?: :?:
bastek27
Nowicjusz

Miejscowość: malopolska

30 Lip 2010, 09:53

jesli pojedziesz na chip tuning do profesjonalnej firmy to nie powinno byc zadnych skutkow a jesli kupisz tania podrobe na allegro to licz sie z tym ze bedzie cie czekac wymiana silnika
kielon91
Nowicjusz

Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle

30 Lip 2010, 13:21

Dokładnie nie kupuj tanich podróbek i uniwersalnych chipów na allegro bo tylko popsujesz sobie silnik. Na allegro takie chipy są nawet po 30 zł ale to tylko ma nazwę chip ,a profesjonalny chip do danego silnika to koszt nawet do 7000 zł, nie orientuję się ile będzie kosztować takie coś do Twojego samochodu ale nie powinno przekroczyć 2000 zł, wszystko zależy od tego o ile mocy będziesz chciał więcej, i oczywiście od silnika. Chip tuning jak zresztą każdy inny tuning mechaniczny do tanich nie należy, no chyba że chcesz tuningować samochód uniwersalnymi częściami na allegro.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

03 Sie 2010, 21:07

Witam dzięki za info odnośnie tuningu i sory ze tak późno odpisuje jednak zadowolę sie tym co mam bo nie chce się potem bawić w wymianę silnika.Pozdrawiam
bastek27
Nowicjusz

03 Sie 2010, 23:28

...heh..wymiana silnika...profesjonalny chip nie wpływa zasadniczo na zużycie silnika, za to kierowca zasadniczy..
...osobiście jeżdżę od 2003r. dieslami na chipsach i nigdy nie miałem problemów :smile:
..a co do Twojej Astry, to akurat ten silniczek modyfikuje się chipami zewnętrznymi...bo nie ma komunikacji z jego sterownikiem...i nie mówię tu o allegro tuningu...tylko o profesjonalnych sprzętach...przyrosty i tak nie są duże ok. 15...20KM i 40Nm więc b. delikatne, ale przyjemnie odczuwalne...
..tu wykres z hamowni
Zdjęcie
Ostatnio edytowany przez G-CS, 03 Sie 2010, 23:30, edytowano w sumie 1 raz
G-CS
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 10 06 1983
Auto: Focus na ropę i chipsy

04 Sie 2010, 22:09

Jaki tam zasadniczy jeżdżę już drugim oplem i możne pora zmienić na inna markę i mocniejszy silnik i doszlem do wniosku ze wole fabryczną moc a chipowanie jest w większości dobre w młodych autach i w miarę z przyzwoitym przebiegiem.
bastek27
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai i30 nowej generacji w wersji 3-drzwiowej
    Hyundai zaprezentował pierwsze zdjęcia nowego modelu i30 w wersji 3-drzwiowej, którego oficjalna premiera będzie miała miejsce 27 września, podczas targów motoryzacyjnych w Paryżu. 3-drzwiowa wersja i30 jest ...
    Trójwymiarowa konfiguracja samochodu
    Audi to pierwszy na świecie producent samochodów używający trójwymiarowych wizualizacji w konfiguratorze produktowym. Zamiast statycznych obrazów jakie znamy z przeszłości, klient może teraz w czasie ...