Czuć drgania na sprzęgle 1.6 TDI

01 Paź 2015, 20:29

Witam wszystkich forumowiczów!

Na początku napisze, że już szukałem odpowiedzi na ten problem, lecz zazwyczaj były to problemy związane z samochodem z dwumasą.

W Maju zakupiłem Skodę Octavie II FL Kombi 1.6 TDI 105 koni. Od samego początku było czuć ciężko sprzęgło, a że samochód kupiłem od dealera i był na gwarancji to ASO wymieniło mi je (w moim samochodzie nie ma dwumasy) ale czuje na sprzęgle drgania.

Te drgania mega mnie denerwują, nasilają się z większą ilością obrotów czy to samochód jest na luzie czy jedzie na biegu. Z racji tego, że te drgania było czuć i na starym sprzęgle i na nowym chciałbym się zapytać czy w silnikach TDI to normalne? prędzej jeździłęm francuzami i nic nie czułem.

Jeżeli przeoczyłem jakiś wątek związany z tym tematem to serdecznie przepraszam i prosiłbym o link!

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
medski
Obserwowany

Auto: Skoda Octavia 2

02 Paź 2015, 09:25

Jeżeli faktycznie nie masz dwumasy, to powodem może być łożysko oporowe. Podjedz do normalnego mechanika i niech sprawdzi stan sprzegła.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Paź 2015, 13:15

Nie wiem jaka to czarna magia, że ty nie masz dwumasy :D
roziom3388
Początkujący

Zdjęcia: 39
Auto: Honda Prelude
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sie 2018, 14:17

Jak najbardziej występują silniki 1.6 TDI 105 koni z kołem zamachowym jednomasowym. Wszystko zależy od przedziału numeru nadwozia. Drżenie pedału sprzęgła (wyczuwalne po położeniu na nim nogi) to niestety dość częsty problem w autach koncernu VW, nawet z minimalnymi przebiegami.
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Camry z klocków Lego
    Australijska Toyota pokazała w Melbourne pełnowymiarową replikę Camry nowej generacji zbudowaną w całości z klocków Lego. Samochód stworzył Ryan McNaught przy użyciu 500 tys. elementów. Toyota Lego Konstrukcja ...