Czuć gaz - dziwna sprawa

28 Mar 2019, 22:31

Cześć. Mam nadzieję, że znajdę tutaj jakiegoś speca od LPG, bo sprawa jest dość dziwna, mam kilka pytań.

Sprawa dotyczy BMW E39 530i.

Instalacja z tego, co mówił to Stag300 (nie wiem, nie znam się, dopiero kupiłem to auto, wcześniej LPG nie jeździłem).

Otóż czuć gaz, jak jest włączony nawiew to także wewnątrz auta.
Byłem u gazownika (wcześniej wymieniłem świece i filtr powietrza), sprawdził szczelność przy butli i przy parowniku i mówił, że tutaj problemu nie ma.
Po podłączeniu pod komputer stwierdził, że mapa jest dobra, ale jeden wtrysk wysiada, bo jego wartość jest 5.8/5.9, gdzie w pozostałych pokazuje 2.8/2.9.
Do tego dołączyć trzeba, że świeci się kontrolka silnika ("Pogorszenie składu spalin").

Teraz tak. Powiedział, że zresetował mapę, i tu zastanawiam się, po co, skoro twierdził, że była dobra. Teraz na komputerze pokładowym pokazuje mi wyższe spalanie, niż było. Tak samo chwilowe spalanie na liczniku. Mówił też, że co do tego wtrysku to wymiana listwy na nowe lub regeneracja.

I tutaj pojawiają się moje pytania:

1. Czy ta kontrolka świeci się z powodu tego wtryskiwacza?
2. Czy przez ten wtryskiwacz czuć gaz, czy może gdzieś indziej szukać problemu?
3. Po co zresetował mapę?
4. Czy jak trochę pojeżdżę to średnie spalanie na komputerze pokładowym się unormuje tak, jak było wcześniej?
5. Trzeba zrobić jeden wtrysk, czy całą listwę?
paweeelooo
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

29 Mar 2019, 20:43

paweeelooo napisał(a):1. Czy ta kontrolka świeci się z powodu tego wtryskiwacza?
Ona świeci bo jest zapisany jakiś błąd w sterowniku i trzeba sprawdzić dokładnie jaki on jest.
paweeelooo napisał(a):2. Czy przez ten wtryskiwacz czuć gaz, czy może gdzieś indziej szukać problemu?
Nie wydaje mi się żeby to było problemem powonienia gazu który czujesz.
paweeelooo napisał(a):3. Po co zresetował mapę?
Tego nie wiem sporo mapa była dobra to nie ma sensu jej ruszać to na pewno nie naprawi wtryskiwacza.
paweeelooo napisał(a):4. Czy jak trochę pojeżdżę to średnie spalanie na komputerze pokładowym się unormuje tak, jak było wcześniej?
Generalnie tak powinno być przy całym sprawnym układzie zasilania ale jeżeli wtryskiwacz niedomaga to możesz mieć cały czas podwyższone spalanie.
paweeelooo napisał(a):5. Trzeba zrobić jeden wtrysk, czy całą listwę?
Z tego co wiem regenerujesz całą listwę. Wrzuć może zdjęcie zobaczymy jak to wygląda. Masz w książce od gazu info jakie to są listwy wtryskowe? Masz pewnie dwie które obsługują po trzy cylindry.

Ze spalaniem zobacz jak będziesz jechał na benzynie czy tam jest ok i check nie pali się. Pewnie będziesz musiał go wcześniej skasować.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Mar 2019, 21:56

Wcześniej inny mechanik podłączył pod komputer i mówił, że się świeci z powodu nierównej pracy silnika. Chociaż w instrukcji jest to opisane jako "Pogorszenie składu spalin". Aczkolwiek czasem gaśnie i potem znowu się zapala. Co do tego spalania, to myślę, że przekłamuje, bo jeżdżę na gazie, na benzynie jeszcze się nie unormowało bo przejechałem tylko kilkadziesiąt kilometrów, a jak przełączę na benzynę to faktycznie spada. Jutro zobaczę na stacji ile spalił gazu. Listwy mam dwie, po trzy cylindry. Jutro wstawię zdjęcie jak to wygląda.
paweeelooo
Początkujący

31 Mar 2019, 16:56

paweeelooo napisał(a):Pogorszenie składu spalin"

Napisz konkretny kod błędu, spalaniem na razie się nie sugeruj skoro auto działa nieprawidłowo, rozwiążmy problem palącej się kontrolki silnika w pierwszej kolejności. Co do "zapachu" gazu jest jakiś wyciek i trzeba go jak najszybciej zlokalizować i uszczelnić.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

31 Mar 2019, 21:44

Co do spalania już nie aktualne. Wyszło około 12l/100km. Jutro jak będę miał czas postaram się zajechać do mechanika i zczytać kod błędu. Czy przy wtryskach na wężach nie powinno być opasek? Bo u mnie nie ma. Może stąd się ulatnia.

Jeszcze jutro zobaczę czy na samej benzynie kontrolka będzie świecić, bo czasem gaśnie. Wtedy będzie wiadomo czy przyczyną świecenia się jest ten wtrysk.
paweeelooo
Początkujący

01 Kwi 2019, 20:06

paweeelooo napisał(a):Czy przy wtryskach na wężach nie powinno być opasek?

na pewno nie zaszkodzi, chociaż tam jest podciśnienie i rzadko z tego miejsca jest wyciek gazu, tak czy siak gazownik powinien sprawdzić wszystkie połączenia gdzie znajduje się gaz
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lakiernia powłok zewnętrznych
    Audi uruchomiło w swojej fabryce w Ingolstadt nową lakiernię powłok zewnętrznych. Prof. dr Hubert Waltl, członek zarządu Audi AG ds. produkcji, razem z dyrektorem fabryki Albertem Mayerem i przewodniczącym Rady Zakładowej ...