Czujnik NOx i błędy - jak naprawić? Wymiana czujnika czy usunięcie?

02 Sty 2023, 10:56

Cześć mam pytanie ogólne co lepiej zrobić ponieważ od jakiegoś czasu świeci mi się kontrolka check engine związana z czujnikiem NOx i tak znalazłem w internecie elektromechanika który zajmuje się usuwaniem tego czujnika tak jakby samochód był wyprodukowany bez niego, koszt takiej usługi to 600 zł, a kupno nowego czujnika to już 2300 zł. I teraz pytanie do was jak taki silnik pracuje bez tego czujnika? Czy już lepiej dopłacić i kupić nowiutki czujnik? próbowałem zmienić na jakąś używkę ale błąd dalej był więc tylko nowy wchodzi w gre. Dodam że silnnik to 1.6fsi Audi a3 2004r
orinoko2703
Nowicjusz

02 Sty 2023, 11:22

Jaki masz dokładnie kod błędu?

Przy problemach z tym czujnikiem trzeba zacząć od sprawdzenie połączeń elektrycznych czy nie zaśniedziały, sam kabel czy jest cały itd. Wymiana czujnika na nieoryginalny to ryzyko bo często nie działają poprawnie lub działają przez krótki czas.

Usunięcie czujnika musi być zrobione programowo i wtedy to ma jeszcze sens bo koszt takiej usługi to tak jak napisałeś waha się w granicach 600zł natomiast czujnika oryginalnego nie kupisz taniej niż 2tyś. zł.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Sty 2023, 11:27

Błąd to 17441 tego czujnika. Tak właśnie dlatego myśle czy usuwać to u tego elektromechanika czy kupić nowy czujnik. Bo też nie wiem jak samochód będzie jeździł bez niego
orinoko2703
Nowicjusz

02 Sty 2023, 11:28

Zadałeś troszkę niewygodne pytanie :mrgreen:
Odpowiem ci tak - czujnik NOx jest potrzebny w silniku, ponieważ ogranicza tlenki azotu, a więc zmniejsza skażenie środowiska tymi tlenkami. Niby można ten czujnik usunąć z auta, wgrać mapę bez tego czujnika, ale nie wolno tego robić, ponieważ przykładasz się do zatruwana środowiska. Usunięcie tego czegoś nie spowoduje, że auto zrobi się słabsze, wolniejsze itd.
Mam nadzieję, że zrozumiałeś co napisałem :)
A tak na marginesie - jesteś pewien, że błąd dotyczy uszkodzonej sondy? Sprawdzał ktoś czy to nie jest np. elektryka typu zaśniedziałe styki, przetarte przewody itd? Bo może sie okazać, że sama sonda jest sprawna.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Sty 2023, 11:53

Wiesz co sam nie wiem raz umówiłem się z mechanikiem że zamienimy ten czujnik na jakąś używkę ale to nic nie dało nadal ten błąd był wywalony. A czy on sprawdzał te kabelki czy wszystko jest tam okej no to niestety nie wiem. A tym zajmujesz sie juz elektryk czy mechanik?
orinoko2703
Nowicjusz

02 Sty 2023, 11:58

Takie rzeczy powinien ogarnąć mechanik. Zacznijcie od oględzin i pomiarów elektryki tego czujnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Pogoda zmienną jest - wiatr, deszcz i burze
    W lecie pogoda bywa bardzo zmienna. Podczas jednej podróży możemy doświadczyć opadów deszczu, gwałtownych burz oraz porywistego wiatru. Wybierając się na wakacyjne wyjazdy pamiętajmy o tym, aby być odpowiednio ...

02 Sty 2023, 12:11

Dobra zaczne cos ogarniac w tym kierunku chociaz dzis nikt nie chce z mechanikow odebrac. Dzieki za pomoc
orinoko2703
Nowicjusz