Czujnik temperatury - Golf 4 1.6

25 Sty 2021, 04:21

Problem jest w tym, że prawie przez cały czas nawet po wielu kilometrach wskazówka temperatury wody nawet nie drgnie ale gdy samochód wyłączę i włączę po kilku minutach nagle wskazówka pokazuje około 30 stopni. Raz zostawiłem włączony na 3 minuty i wskazówka pokazała 90 stopni ale po kontynuowaniu jazdy spadła do 0 stopni.
Chciałbym wiedzieć czy jest to poprostu czujnik temperatury wody czy np. termostat.
(Temperatura ogrzewania jest dobra więc raczej nie powinien być to termostat)
Qu3st
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
  • 25 Sty 2021, 11:02

Termostat nie wskazuje temp. wody. Od tego jest czujnik. Ja bym zaczął od dokładnego sprawdzenia przewody czujnika oraz wskaźnika jak i konektorki czujnika, czy nie są zaśniedziałe. Ewentualnie pozostaje wtyk na zestawie wskaźników.
    Ostatnia ewentualność, że padł czujnik. Oznaczenie to chyba G62 jak dobrze pamiętam. Ale nie jestem pewny.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

25 Sty 2021, 13:21

Tak wiem że termostat nie wskazuje temperatury wody więc chyba zaszło nieporozumienie podczas czytania. Miałem na myśli, że termostat może nie działać jak powinien i jest cały czas w pozycji otwartej, ponieważ czujnik jednak coś pokazywał (wskazówka nie była przez cały czas na 0 stopni) ale sprawdzę przewody i konektory. Dzięki za informację
    Qu3st
    Nowicjusz

25 Sty 2021, 16:33

Kable od czujnika są w dobrym stanie i połączenie na nim jest dobre. Wymienię więc czujnik i się okaże.
    Qu3st
    Nowicjusz

25 Sty 2021, 18:40

Problem rozwiązany, był to czujnik temperatury płynu chłodniczego.
    Qu3st
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
      Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...