Czujnik temperatury

03 Cze 2015, 17:41

Witam wszystkich moje auto to vectra b 1.8 16v kombi mam pytanie gdzie w tym aucie znajdują sie czujniki temperatury ciecz ten co podaje na kompa poniewasz nawet jak jest upał włącza sie pompa wspomagania powietrza i gdzie znajduje sie czujnik temperatury silnika moze terz którys z tych czujników jest odpowiedzialny za to ze czasami swieci sie czek i silnik jest mułowaty i spadają obroty silnika i gasnie jak stoje pod swiatłami podłączenie pod kompa nic nie wykazało zadnych błędów ale w tedy nie było zadnych objawów silnik pracował wzorowo
tom1223
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2003
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: xsara picasso
Silnik: 1,8 16v 115km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Cze 2015, 08:56

Jak auto było na kompie czy sczytaliście wskazania z czujnika temperatury?? i czym to auto diagnozowałeś jakim sprzętem? bo jeśli zapalił się check to błąd w sterowniku powinien był zapamiętany.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

05 Cze 2015, 11:23

Elektronik samochodowy jest ok znam go wiele lat zajmuje się tylko kilkoma markami samochodów zjeżdżają do niego ludzie z całej polski uratował mi jusz niejeden samochód więc mam do niego pełne zaufanie a może wiesz od czego może być duże spalanie bo moja wiki pali w mieście 11litrów a niemam ciężkiej nogi albo egr siada
tom1223
Początkujący

07 Cze 2015, 12:22

Jakie są plusy i minusy odcięcia zaworu egr jak to zrobic
tom1223
Początkujący

07 Cze 2015, 12:34

Zawór egr nie w każdym aucie da się ominąć/zaślepić, plusem jest to że go nie masz i nie musisz się martwić jego zapiekaniem a minusem może wywalać błędy może również wystąpić problem z pracą silnika (choć nie zawsze). Co do spalania tu masz dużo możliwości począwszy od czujnika temp. do przepływki i sądy lambdy jak również stan filtra powietrza itp. Jeśli masz zaufanie do elektronika podjedź do niego na pełną diagnotykę, nie tylko sczytanie błędów ale pełne badanie wartości z czujników. Diagnostyka to nie tylko odczyt i kasowanie błędów to przede wszystkim umiejętność odczytu parametrów pracy czujników.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, ustąp pierwszeństwa motocykliście
    Okres letni to pełnia sezonu motocyklowego, dlatego właśnie w czasie wakacji motocykliści najbardziej narażeni są na udział w wypadkach. Wielu tragicznych zdarzeń można by uniknąć dzięki poprawie bezpieczeństwa jazdy kierowców ...