Czujnik temperatury zewnętrznej zwariował Toyota corolla e12

14 Lis 2023, 13:26

Witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem toyoty corolli z 2003 roku. Kilka dni temu czujnik temperatury zaczął pokazywać -28°C, po kilkudziesięciu minutach jazdy temperatura zaczęła rosnąć do ok -5°C (auto stało kilka dni, wcześniej działał normalnie). Później pokazywał okolice -15°C. Dostałem się do czujnika między chłodnicą a zderzakiem, przeczyściłem styki ale dalej było to samo. Zmierzyłem go miernikiem i w temperaturze ok 20 paru stopni miał ~1,63 kΩ, na dworze przy 9°C miał ok 2,3 kΩ, więc myślę, że jest sprawny. Z wtyczki przychodzi na niego bodajże 5,14 V (sprawdzone miernikiem). Gdy odłączyłem czujnik pokazywało -30, po ponownym podłączeniu dalej było -30, dopiero po odłączeniu akumulatora temperatura wróciła to -15°C..
Nie mam już więcej pomysłów, w internecie też niewiele więcej znalazłem.
Ma ktoś jakiś pomysł jaki może być powód?
RandomowyTyp
Nowicjusz

14 Lis 2023, 14:02

Miałem kiedyś czujnik temperatury który prawidłowe wskazania pokazywał powyżej jakiejś temperatury chyba to było 10 stopni jak dobrze pamiętam. Wszystko poniżej było problematyczne ale zanim do tego doszedłem zajęło mi to sporo czasu i później tylko żałowałem że go nie wymieniłem od razu :wink: Być może u Ciebie jest podobnie. Sam czujnik chyba nie jest drogi a przynajmniej będziesz wiedział że to nie jego wina. Poza tym będziesz mógł porównać parametry czujników przy różnych temperaturach i zobaczyć czy faktycznie są takie same.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Gru 2023, 16:37

Wymieniłem czujnik i niestety dalej to samo
RandomowyTyp
Nowicjusz

04 Gru 2023, 17:13

RandomowyTyp napisał(a):Wymieniłem czujnik i niestety dalej to samo
Zostaje chyba przejrzeć wiązkę kabli idących do czujnika.

RandomowyTyp napisał(a):Gdy odłączyłem czujnik pokazywało -30, po ponownym podłączeniu dalej było -30
Wygląda to tak jak by najniższa temperatura to była właśnie te -30. Po podpięciu czujnika brak reakcji na temperaturę wskazuje że nadal jest gdzieś przerwa w obwodzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Gru 2023, 18:01

No właśnie podczas jazdy temperatura rośnie, nawet do -14 dzisiaj dobiło.
RandomowyTyp
Nowicjusz