Czujniki i kamera cofania - Peugeot 508

24 Mar 2021, 11:22

Cześć,
zwracam się z prośbą o pomoc, ja jestem kompletnie zielona z motoryzacji :cry:
Planuje zakup Peugeot 508, wersja bez wbudowanej nawigacji i czujników cofania. Chce kupić radio android z kamerą cofania, od osoby sprzedającej radio dowiedziałam się że jak zamontuje oddzielnie czujniki cofania to nie będą kompatybilne z kamerą i na ekranie radia nie będą pokazywać się paski odległości.
Mam takie pytanie, czy można zamontować tego androida z kamerką i oddzielnie czujniki parkowania, tak żeby przy cofaniu te czujniki ostrzegały już tylko samą informacją głosową czyli czy jest możliwość instalacji tych dwóch systemów tak żeby działały po wrzuceniu wstecznego (bo nie wiem czy jakiś kabel informujący o wrzuceniu wstecznego można połączyć tylko z jednym urządzeniem czy dwoma).
Monika92
Obserwowany

24 Mar 2021, 11:59

Monika92 napisał(a):Chce kupić radio android z kamerą cofania, od osoby sprzedającej radio dowiedziałam się że jak zamontuje oddzielnie czujniki cofania to nie będą kompatybilne z kamerą i na ekranie radia nie będą pokazywać się paski odległości.
Tak pewnie będzie bo przypuszczam że radio nie ma funkcji która obsługuje czujniki cofania. Jednak możesz spokojnie osobno założyć takie czujniki które będą Ciebie informowały głosowo (pikając) o przeszkodzie z tyłu. Niezależnie od tego systemy z Androidem. Nie muszą być one ze sobą połączone i na pewno będzie niezależnie prawidłowo działały.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Mar 2021, 09:55

Monika92 napisał(a):dowiedziałam się że jak zamontuje oddzielnie czujniki cofania to nie będą kompatybilne z kamerą i na ekranie radia nie będą pokazywać się paski odległości.

Rokiko napisał(a):Tak pewnie będzie bo przypuszczam że radio nie ma funkcji która obsługuje czujniki cofania.

Oboje mylicie pojęcia. Czujniki cofania tylko i wyłącznie informują o zbliżaniu się do przeszkody wydając odpowiedni dźwięk. Natomiast od obrazu i tych pasków kolorowych na ekranie jest kamerka cofania. Czujnik cofania i kamera cofania, to dwie różne rzeczy. Kamera cofania nie generuje dźwięków. Są tylko te kreski.
Jeżeli chodzi o Peugeota 508 - jak chcesz zmieniać radio oryginalne na inne, najpierw sprawdź, czy będzie ci pasowało - są różne wersje tego auta i wyświetlacze też są różne. Oprócz tego, pomyśl bardzo poważnie nad tym, żeby to radio zamontowała ci firma, która zajmuje się sprzedażą i montażem takiego sprzętu. Sama wymiana nie wystarczy - potrzebne są odpowiednie przejściówki i programowanie tego radia, żeby działało np. sterowanie z kierownicy. Oczywiście radio musi mieć taką funkcję. Jak chcesz kamerkę cofania, radio również musi mieć taką funkcję.
Dlaczego proponuję ci firmę która to robi, bo przecież możesz sama kupić radio i odpowiednia przejściówkę i sama założyć, bo to przecież nic trudnego. No niestety nie jest tak kolorowo - nie każda przejściówka pasuje i lepiej jak taką przejściówkę wybierze i zamontuje fachowiec, nim ty coś uszkodzisz. Montaż i podłączenie czujników cofania i kamerki cofania też nie jest takie proste jakby się wydawało.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Mar 2021, 08:56

Doprecyzowujac, wczoraj przyszedl mi android radio, na dołączonym schemacie jest żeby kamerę podłączyć do źródła zasilania ze światła cofania.
Moja dociekliwość dotyczyła czy jak dokupię czujniki parkowania to czy będzie je do czego podłączyć tak żeby wiedziały ze wrzucam cofanie i mają się włączyć, nie wiem ile rzeczy można podpiąć bo takie źródła zasilania że światła cofania.
Z podłączeniem tego wszystkiego oczywiście pójdę do fachowców ale przed zakupem czujników chciałabym wiedzieć że na pewno wszystko będzie ok.
Monika92
Obserwowany

30 Mar 2021, 10:11

Jeżeli czujniki cofania sią montowane fabrycznie, to moduł jest podłączany pod wyjście z włącznika świateł cofania ze skrzyni biegów. Natomiast jak ktoś dokłada takie czujniki, to zasilanie modułu jest podłączane pod jedno ze świateł cofania. Oba sposoby są prawidłowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Niebezpieczne zderzenia boczne pojazdów
    Zderzenie się pojazdów w ruchu stanowiło ponad 55% wszystkich wypadków drogowych w Polsce w 2021 roku. Z tego najwięcej było zderzeń bocznych (7371), w których zginęło też najwięcej osób (443 osoby) ...