Czujniki parkowania czy kamera cofania?

03 Gru 2019, 13:25

Witam,

Przymierzam się na założenia w swoim aucie czujników parkowaniu lub kamery cofania i tak się zastanawiam co lepsze?

Co się bardziej sprawdza w trudnych warunkach atmosferycznych (noc, deszcz, śnieg itp.)?

Dodam, ze gdybym kupował kamerę to max. wydałbym 250 zł na sprzęt, więc nie będzie to jaki full wypas.

pozdrawiam
mikon
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

03 Gru 2019, 13:31

A masz radio 2 DIN czy chcesz taką lipe na lusterko?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Gru 2019, 17:41

Kao napisał(a):lipe na lusterko

Nie, nie mam radia 2 DIN, musi być lipa na lusterko ;)
mikon
Nowicjusz

03 Gru 2019, 19:04

to wolałbym czujniki cofania, to na lusterko sprawdza się w większych autach lub busach a w osobówkach gdy mamy małą szybę to znacznie ogranicza to widoczność a poza tym samo lustrzane odbicie pozostawia wiele do zyczenia
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Gru 2019, 19:31

W tym przypadku odradzam kamerę i proponuję czujniki parkowania. Wybierzesz coś lepszego możemy coś podpowiedzieć :) Przy czujnikach jest łatwiejszy montaż i moim zdaniem będziesz bardziej zadowolony.

JAK byś miał już radio 2din lub jakiś wyświetlacz do którego można by było podłączyć kamerę to można by było o niej pomyśleć.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Gru 2019, 15:23

Dziękuję, w takim razie zdecyduję się na czujniki.
mikon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Burza za kierownicą - jak ją bezpiecznie przetrwać?
    Upalne letnie dni często kończą się gwałtowną burzą. Wnętrze samochodu jest wtedy raczej bezpiecznym miejscem, mimo to jazda w takich warunkach pogodowych może być bardzo niebezpieczna. Zagrożenie stanowią nie tylko silne ...

07 Sty 2020, 12:31

Też polecam czujniki!
RobertoN
Początkujący

08 Sty 2020, 23:09

Kao napisał(a):to wolałbym czujniki cofania, to na lusterko sprawdza się w większych autach lub busach a w osobówkach gdy mamy małą szybę to znacznie ogranicza to widoczność a poza tym samo lustrzane odbicie pozostawia wiele do zyczenia

Ja się tutaj stanowczo nie zgodzę. Sam niedawno z ciekawości kupiłem lusterko z kamerką cofania w komplecie. Założyłem do Peugeota 307CC i nawet w nocy widać elegancko. Kamerka nie jest na żadnej szybie tylko jest w ramce tablicy rejestracyjnej - są oryginalne ramki z miejscem na kamerkę. Kamerka jest z tych tańszych, z czterema diodami podświetlającymi. I jako kamerka cofania swoją rolę spełnia elegancko.
A w czym kamerka jest lepsza? Jak ktoś ma z tyłu hak, to czujniki mogą go nie wykryć, tylko sygnał będzie się odbijał od zderzaka i można się zdziwić...Sam się o mało o tym nie przekonałem. Teraz mam i czujniki i kamerkę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000