Czujniki parkowania i sygnalizowanie zbliżania do przeszkody

19 Cze 2009, 22:14

Witam

Przymierzam się do zakupu auta za jakiś czas, pewnie będą czujniki parkowania lub je sobie dorzucę, zwłaszcza gdy samochód będzie w okolicach 4,5 m. Mam na myśli czujniki z tyłu. Jak takie czujniki działają? Wyłapują tylko sam tył, czy może jak coś minimalnie z boku zderzaka jest, to też wyłapią? Ewentualnie jaką wysokość przeszkody wyłapują? Jak bardzo można na nich polegać? Jak jest sygnalizowane zbliżanie się do przeszkody? Z tego co widziałem, gdzieniegdzie jest na wyświetlaczach, czy dźwiękowo też coś dodatkowo jest, czy trzeba się wpatrywać gdzieś w ekran?

Pozdrawiam
ncb
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

19 Cze 2009, 22:34

Ja zawsze parkuję na czujniki bo widoczności z tyłu normalnie mówiąc - nie mam. Można polegać bardzo, do tego stopnia że ja mają 30-40 cm jeszcze sobie spokojnie cofam kiedy gość za mną już trąbi że w niego walnę, po czym zatrzymuję się na 10-20 cm i dopiero wysiadam.

Czujniki możesz mieć/zamontować wokół pojazdu bądź tylko z tyłu. Polecam kupować te z ekranikiem, tylko takim małym dyskretnym a nie 20x20cm. Chociaż same dźwiękowe też wystarczają w 100%.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

09 Lip 2009, 20:00

Niemiecki czujniki (np. Audi) są dużo dokładniejsze od tych francuskich czy japońskich. Wiem to z własnego doświadczenia... :sad:
Diesel
Nowicjusz

Miejscowość: Tomszów Mazowiecki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie zaplanować wyjazd na narty?
    Dzięki zniesieniu części obostrzeń można już wybrać się na narty. W jaki sposób bezpiecznie przewozić sprzęt, jak dostosować styl jazdy do zimowych warunków i co warto ze sobą spakować na podróż w góry. ...