Przewóz osoby niepełnosprawnej na noszach w aucie (combi)

01 Lip 2009, 16:14

Witam :grin: .
Mam małe pytanie. Mianowicie - co mi grozi "jak by" zatrzymała mnie policja za przewóz osoby niepełnosprawnej (nieprzystosowanym do tego) autem osobowym /Opel Astra G -kombi/ na noszach przy złożonych tylnych siedzeniach.
Dodam, że jest to osoba sparaliżowana i nosze muszą być. Podróż na terenie PL jakieś 600km :roll: ..
Na pytanie dlaczego nie pojedzie karetką - krótka odpowiedź - NFZ za taką usługę życzy sobie 3.000zł :shock: :!: !
Czekam na rozważne odpowiedzi - to dla mnie ważne.
Z góry dziękuję.
Ostatnio edytowany przez vvictoriaa, 01 Lip 2009, 23:09, edytowano w sumie 1 raz
vvictoriaa
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

01 Lip 2009, 23:23

Powiem tak, takiego wykroczenia nie ma w taryfikatorze
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
zobacz pkt P. Znając nasza policje to doczepili by się do wszystkiego. Możesz stracić prawko, sąd, a ta osoba i tak będzie odwieziona przez karetkę.
Wiem że trudno jest wydać 3 tys. zł na coś co powinno być zagwarantowane - nasze podatki. Ale naprawdę lepiej zapewnić tej osobie godne warunki. Niech się coś stanie w drodze. Pamiętaj że byle stłuczka może się tragicznie skończyć a dzisiejsze warunki nie są za przyjemne do podróży dla osoby nawet pełnosprawnej. Zobacz czy pociągi nie oferuj takich usług.

// Dopisuje to po 30 min. Nie obraź się ale zastanawiałem się dokładnie jak ma taka "podroż" wyglądać i powiem szczerze że to jest chyba najgłupszy pomysł jaki w życiu słyszałem. Bagażnik jest dla bagaży nie dla ludzi! Usiądź sobie z tyłu i niech ktoś cie przewiezie. W bagażniku nie ma pasów, taka osoba będzie poddana siłą fizyki przy hamowaniu czy ostrzejszych zakrętach. Będziesz musiał ostro zahamować to poleci do przodu. Naprawdę nie wiem czy te 3 tys to tak dużo pieniędzy, nie wiem ile według Ciebie kosztuje bezpieczeństwo i komfort dla tej biednej osoby. Zobacz w obojętnie jakim samochodzie osobowym tylne fotele są montowane zaraz w miejscu gdzie przychodzi tylne zawieszenie, dlaczego? Min. względy bezpieczeństwa - więcej stali do miażdżenia i komfort. W bagażniku strasznie trzęsie. Tam są tylko amortyzatory, a cienka blacha powoduje straszny hałas. Jak pojedziesz to co najmniej 10 godzin to sobie wyobraź jak będzie się czuła ta osoba. Karetka nie będzie stała w korku,a ty tak.!! Każdy policjant potraktuje Cię jak osobę łamiąca niejeden przepis. Brak warunków czy nawet nieświadome znęcanie się nad tą osobą chociaż w dobrych zamiarach. Bagażnik nie ma wentylacji jak przód. Panuje tam zupełnie inna temperatura, i inna zawartość tlenu, a wyobrażasz sobie co może się stać jeżeli ktoś ci nawet stuknie w tył ? Szkła, gięta blacha i ta osobą położona jak torba z narzędziami w bagażniku, naprawdę wyluzuj i sprawdź PKP czy się tego nie podejmą np. w wagonach sypialnych.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

02 Lip 2009, 11:19

Przejzyj allegro> kategorie wynajem/wypożyczanie.

Kiedys widziałem tam pare ofert wynajmuj auta sanitarnego ( był to mercedes vito ) w cenie 250zł za dobe, może warto się nad czymś takim zastanowic?
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

02 Lip 2009, 12:48

Dzięki bardzo za odpowiedzi. W sumie powiem tak: dla mnie to też był głupi pomysł... Od samego początku się z tym nie zgadzałem, jednak że zostałem poproszony przez znajomą więc chciałem się upewnić co tak naprawdę groziło by mi ze strony wykroczeń. No i w końcu musiałem użyć jakiś dobrych argumentów aby jej odmówić.. Polecę jej sprawdzenie aut sanitarnych. Dzięki jeszcze raz!
vvictoriaa
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

02 Lip 2009, 20:35

Za przewożenie ludzi w bagażniku doczepi się każdy policjant. Ja co prawda rozumiem, że tylne siedzenia muszą być złożone i wtedy to nie jest tak, że ta osoba jedzie zamknięta w bagażniku, ale jest to niedopuszczalne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Renault na salonie Rétromobile
    Renault na salonie Rétromobile, obowiązkowym wydarzeniu dla wielbicieli zabytkowych samochodów, odbywającym się w dniach 5-9 lutego 2020 roku na terenach wystawienniczych przy Porte de Versailles (hale 1, 2 ...