Czujniki TPMS-co go boli?

22 Lis 2024, 21:33

Cześć.
W jednym z moich samochodów (jeden z dwóch Yarisów III hybrid) były ostatnio wymieniane opony na zimowe. Po wyjeździe do domu oraz następnego dnia przez pierwsze 10 km wszystko dobrze, natomiast później na desce kontrolka czujników TPMS (ciśnienie powietrza w oponach). Sprawdziłem wizualnie stan opon, po powrocie manometr i wszystkie wartości książkowe. Mówię sobie-reset pod kolumną kierownicy tylko, że... nie da się tego zresetować.
Włączam zapłon, kontrolka najpierw miga przez około 50 sekund, później świeci ciągle i nie da się zresetować.
Teraz pytanie. Gdyby czujnik uszkodzili na wymianie opon to zapewne kontrolka byłaby od razu...
Z kolei gdyby ciśnienie było nieprawidłowe to zapewne czujnik dałby się zresetować i ponownie zaświecił po chwili jazdy.
Macie jakieś pomysły?
Kacperekol
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

22 Lis 2024, 23:33

Miałem podobny przypadek w Toyota Yaris Cross mojej żony auto z 2024r , Zaświeciła się kontrolka ciśnienia po wymianie opon na wielosezonowe. Najpierw migała a potem świeciła ciągle. Nie było szansy jej zresetować. Zastanawiałem się dlaczego ? Ciśnienie w oponach było 2,2 bar w każdej oponie. Gdy wszedłem w menu komputera na wyświetlaczu tam gdzie pokazywane jest ciśnienie w oponach nie było żadnej wartości ciśnienia tylko kreseczki. Odbierając auto z salonu z ciekawości wszedłem w menu i widziałem ,że w każdej oponie było ciśnienie 2,7 bar to mnie zastanowiło ale nic nie mówiłem .Teraz gdy kontrolka się zaświeciła pomyślałem ze chyba wprowadzono takie wartości fabrycznie lub w ASO i pojechałem pod kompresor dopompowałem wszystkie opony do ciśnienia 2,7 bar i pojechałem sprawdzić co się stanie . Kontrolka zgasła i już więcej się nie zaświeciła .Dlaczego tak jest nie wiem do dziś. Może zastosuj i ty ten manewr
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

22 Lis 2024, 23:40

Dzięki za odpowiedź. ;)
Sprawdzę to i dam znać. Sprawdzę jakoś w poniedziałek bo teraz nie będę mieć chwili, ale i cierpliwości. Resety itd. Pompowanie kół kompresorem jako idealna rozrywka po 13 h służby (pracy). :/ No i frustracja, że płacę, wychodzi "do bramy, a później się nie znamy"
Kacperekol
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...