Przepływka silnik 1.8 T AGU

17 Mar 2025, 09:16

Cześć kupiłem ostatnio przepływkę na allegro bo moja poprzednia się uszkodziła i jeździłem na odłączonej. Bo na podłączonej to jak odpalałem samochód to mi przy pierwszym odpaleniu gasł i nie równo pracował a gdy dojeżdżałem do skrzyżowania to przygasał dlatego odłączyłem.
No i Wczoraj zamontowałem podpiąłem kabelek diagnostyczny vcds lite przeskanowałem błędy no i usunąłem poprzedni błąd uszkodzonej przepływki. Na nowej przepływce tego błędu nie mam, normalnie samochód mi odpala i nie gaśnie obroty też nie falują, ale tak samo miałem na odciętym kabelku.. Zrobiłem bloki pomiarowe 004 to są od dawki mierzonej jaką przepływka dostaję i te wartości nic się nie zmieniają co najwyżej na pierwszym okienku dawki.. Moje pytanie jak to dobrze zdiagnozować bo błędu mi nie pokazuje, że przepływka jest uszkodzona ale z drugiej strony te wartości są dziwne.. Tutaj wrzucam ss z komputera diagnostycznego
IMMO
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

17 Mar 2025, 10:24

IMMO napisał(a):Cześć kupiłem ostatnio przepływkę na allegro bo moja poprzednia się uszkodziła
Przepływomierz powietrza kupiłeś nowy czy używany?

Tak patrzę na ten zrzut i jak się nie mylę blok 004 wskazuje temperaturę płynu chłodzącego w pierwszej kolumnie, a w ostatniej kolumnie temperaturę powietrza dostarczanego do silnika (u ciebie nie ma tej wartości bo jest bezczynny "idle").

Blok 004 - Temperatura powietrza dostarczanego

Natomiast

Blok 002 - MAF- zwany przepływką
Tu powinieneś sprawdzać pracę przepływki. Podczas jazdy zwiększając prędkość, wartości powinny liniowo wzrastać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Mar 2025, 10:32

Nowa przepływka wrzucam ss logów bloku 002 oraz 004
edit/// Zrobiłem jeszcze raz logi bloku 002 jak mówisz, że on odpowiada za przepływomierz na podłączonym jak i odłączonym przepływomierzu i nic się wartości nie zmieniły czyli jak by to nie był ten blok tylko 004
IMMO
Nowicjusz

23 Mar 2025, 09:52

Pomoże mi ktoś tutaj?! Dlaczego zarówno na podpiętym jak i odłączonym przepływomierzu jest odczyt przepływu powietrza ?
IMMO
Nowicjusz

01 Kwi 2025, 08:54

Znawcy pomoże mi ktoś na tym forum?
IMMO
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Samochód jako rodzaj transportu - ciekawa historia
    Samochód jest jednym z najważniejszych wynalazków w historii ludzkości, który miał ogromny wpływ na sposób w jaki podróżujemy, pracujemy i komunikujemy się z innymi ludźmi. Historia samochodu ...