Czy automat ma koło dwumasowe?

19 Maj 2019, 00:39

Manual ma, DSG ma, a automat (czyli taki, który ma sprzęgło hydrokinetyczne i przekładnie planetarne)?
aGradory

19 Maj 2019, 08:07

Gradory napisał(a):taki, który ma sprzęgło hydrokinetyczne i przekładnie planetarne)?
Nie ma, poczytaj sobie na jakiej zasadzie działają przekładanie planetarne w skrzyniach CVT, sprzęgło hydrokinetyczne to tzw. konwerter bardzo trwałe rozwiązanie w starszych automatach które potrafiło odpowiednio użytkowane służyć przez kilkaset km beż remontu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Maj 2019, 13:29

Cichy77 napisał(a):skrzyniach CVT

Chodziło mi raczej o wielostopniowy, powszechnie stosowany automat, a nie o mało popularną, nielubianą przekładnię bezstopniową CVT. CVT chyba jednak mają koło dwumasowe?

Cichy77 napisał(a):przez kilkaset km beż remontu.

Trochę mało, szczerze mówiąc. :naughty:
aGradory

21 Maj 2019, 09:29

Gradory napisał(a):
Cichy77 napisał(a):Cichy77 napisał(a):przez kilkaset km beż remontu.
Trochę mało, szczerze mówiąc.
Gdzieś mi wcięło "tyś." :)

Skrzynie bezstopniowe są coraz bardziej popularne i wcale nie ma ich tak mało jak ci się wydaje.

Gradory napisał(a):Chodziło mi raczej o wielostopniowy, powszechnie stosowany automat
No to w takim zazwyczaj funkcję sprzęgła pełni konwerter hydrokinetyczny. Hydrokinetyki nigdy nie potrzebowały dwumasy bo konwerter momentu pełni rolę tłumika drgań lepiej niż dwumas.
Masz jeszcze automaty dwusprzęgłowe takie jak np. DSG (VAG), Power Shift (Ford), Speedshift (Mercedes), DCT (BMW, Hyundai, Kia), EDC (Renault) czy TCT (Alfa Romeo) i ta są dwa sprzęgła z czego jedno realizuje przełożenia biegów parzystych a drugie nieparzystych.

Z ciekawości trochę podszkoliłem się w tym temacie i powiem ci że koła dwumasowe montowane są też w automatycznych skrzyniach dwusprzęgłowych i tak samo występują w przekładniach bezstopniowych. Jednak są one trochę innej budowy jak do skrzyń manualnych. Wytrzymują znacznie większe przebiegi jak w przypadku skrzyni manualnej i często nie ma potrzeby ich wymiany przez całe życie takiej skrzyni.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Gru 2024, 03:41

Tyś. jak tyśąc. A tys. jak tysiąc.
Rexman
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Mała
Prawo jazdy: 22 02 1979