Zgrzytanie podczas wrzucania biegu wstecznego

16 Sie 2023, 16:35

Mam problem z wrzucaniem biegów glownie wstecznego ktory zgrzyta prawie zawsze (raz na jakis czas uda sie wrzucic normalnie) oraz z resztą biegow do ktorych trzeba czasem uzyc siły aby weszły. Pytanie jest takie, co moze byc przyczyną tego i jak to rozwiazac?
Vshg
Nowicjusz

17 Sie 2023, 00:21

Moze byc sprzęgło, może być wysprzeglik jak i pompa sprzęgła o ile sprzęgło jest hydrauliczne bo nie napisałeś o jakim aucie rozmawiamy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sie 2023, 11:37

Mowa o hyundai i30 II. Faktycznie moze to byc sprzeglo bo bierze dość nisko
Vshg
Nowicjusz

17 Sie 2023, 12:25

W i30 to bardzo znamy temat, wymień sprzęgło i będzie ok chodź tam precyzyjność wrzucania biegu jest daleka od idealu nawet jak wszystko jest sprawne.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sie 2023, 11:41

Pomijam juz fakt, ze nawet nie napisales w jaka skrzynie to auto jest wyposazone.

Jezeli w manual, to zwroc uwage jak gleboko wciskasz to sprzeglo. Jezeli w tym aucie da sie wyregolowac sprzeglo ( to auto nie jest mi znane, wiec pytam ).

W przypadku automatu moze sie to zdarzac, gdy nacisk na pedal hamulca jest niewystarczajacy.

:wink:

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

19 Sie 2023, 13:08

AndySL napisał(a):W przypadku automatu moze sie to zdarzac, gdy nacisk na pedal hamulca jest niewystarczajacy.
jak żyję takiej teorii jeszcze nie słyszałem, mógłbyś to rozpisać jakoś technicznym językiem?
W przypadku tej skrzyni nic się tam nie da "wyregulować" era sprzęgła na linkę już dawno przeminęła.

Dla mnie tu jest jasne w 100% że chodzi o manual, nie ma nawet cienia wątpliwości.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ryzykowne rozmowy podczas jazdy
    Rozmowa przez telefon, pisanie SMS-ów podczas jazdy czy manipulowanie przy innych urządzeniach elektronicznych sprzyja dekoncentracji i roztargnieniu kierowców. Kiedy kierowca pisze SMS-a w trakcie jazdy, ryzyko ...