Czy będzie mnie stać na takie samochody za 15 tysięcy

20 Lut 2020, 22:03

Hej,

dziwny (pechowy) zbieg okoliczności sprawił, że w ciągu miesiąca uległy awarii 3 samochody, do których miałem dostęp, do tego żadnego raczej nie opłaca się już ruszać.

Nowego autka potrzebuję dosyć pilnie, budżet to mw. 15 tysięcy.

Moim pierwszym odruchem było zakupienie czegoś praktycznego, o niskim spalaniu i kilka innych nudnych określeń. Stwierdziłem jednak, że trochę rzygać mi się chce na samą myśl o kilku następnych latach spędzonych za kółkiem jakiegoś nędznego pierdzitka.
Postanowiłem więc przynajmniej rozważyć ciekawsze opcje... :)

Do rzeczy- JESTEM TOTALNYM LAIKIEM, przeglądam sobie internet w poszukiwaniu informacji i opinii, ale nie dysponując chociaż podstawową wiedzą na temat motoryzacji ciężko jest oddzielić internetowe ziarno od plew. Moim założeniem było znalezienie samochodu dającego chociaż namiastkę luksusu, przy zachowaniu dobrych właściwości jezdnych, będące przy tym możliwie mało awaryjne i stosunkowo tanie w naprawach.
Teraz lista aut, które sobie wstępnie upatrzyłem:

-Mercedes CLK W209
-Mercedes E W211
-Volvo C70
-Volvo S60
-Lexus IS200
Silniki raczej benzynowe w okolicach 2 litrów we wszystkich przypadkach, skrzynia w zależności od modelu.

Powyższa lista może się kłócić z tym co napisałem wcześniej, czyli "tanie w naprawach".
Tutaj rodzi się właśnie moje pytanie- czy stać mnie na takie auta? Dochody mam raczej przeciętnego Kowalskiego, nie mam dzieci i nie raczej nie przymieramy z moją dziewczyną z głodu.
Fora internetowe pełne są sprzecznych informacji- w jednym miejscu czytam, że serwisowanie Mercedesa CLK z tych roczników jest bardzo tanie, nawet przy stosunkowo poważnych naprawach, inni zaś twierdzą, że będę musiał zacząć się prostytuować po samym wypowiedzeniu nazwy "Mercedes" przy jakimkolwiek mechaniku.
Czy zakup tego typu auta (z wyższej półki ze znacznym doświadczeniem życiowym) jest opcją tylko dla pasjonata, albo stosunkowo majętnej osoby? Czy jednak jest to dobra alternatywa jako jedyne autko dla zwyklaczka?

Może jednak powinienem zejść na ziemię i kupić Clio w gazie?

Samochodu używam do dojazdu do pracy (kilka kilometrów), okazyjnie do średnich i dalekich wycieczek.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za chaotycznego posta. :)
Jaskot
Nowicjusz

20 Lut 2020, 22:42

Za ok 2-3 tyg będę wystawiał na sprzedaż moje BMW e38 3.0 V8 + LPG.
Samochód bardzo zadbany, w moich rękach od 4 lat. Praktycznie nie wymaga inwestycji. Wszystko było zawsze robione na czas, w sumie dużo przed czasem i na zapas :D Samochód prawie niezniszczalny. Szybki, niezawodny i mega komfortowy... Może byłbyś zainteresowany?
A co do utrzymania na pozór drogich w naprawach samochodów jeśli robi się to z głową to zapewniam, że w większości przypadków koszta serwisu są na normalnym poziomie. Jeśli co nie co umiesz pogrzebać sam to tym bardziej. Sam jakoś super nie zarabiam a utrzymuję bez problemu w.w e38 V8 oraz Range Rovera 4.6 V8 uznawanego za skarbonkę bez dna :D Życie jest zbyt krótkie na nudną motoryzację... I pamiętaj też jedno, z samochodem się nie żenisz ;) Jeśli coś nie przypadnie Ci do gustu, uznasz, że Cie nie stać to zawsze możesz sprzedać i zapomnieć.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

20 Lut 2020, 23:02

Słaby budżet na Mercedesy (tak, wiem, są w ogłoszeniach za 15k).

Jeśli chodzi o Lexusa, to jeden z naszych forumowiczów miał ten wóz. W tym wątku opisywał swoje perypetie https://www.forumsamochodowe.pl/lexus-is-200-od-dzidy-vt91140.htm
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

20 Lut 2020, 23:09

Dzięki za pierwsze odpowiedzi. :)

@kirin88- co prawda nie rozważałem BMW, ale ofertę na PW będę prosił, rozważę. :D

@mike- a jeśli (teoretycznie) jednak udałoby mi się złapać takiego Mercedeska, jak to się ma do mojego powyższego pytania? :)
Zaś perypetie dzidy, po wstępnym spojrzeniu, raczej zachęcają do zakupu. :)
Jaskot
Nowicjusz

20 Lut 2020, 23:15

O tym BMW mógłbym książkę napisać... :D Kiedyś już je wystawiałem ale wycofałem ogłoszenie bo zwyczajnie żal było mi sprzedawać... :D
Znalazłem link sprzed podajże 2 lat:
[link do Sprzedajemy wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lut 2020, 23:39

Dzięki, poczytam sobie o tym modelu i silniku.

Tymczasem czekam na inne odpowiedzi, może jeszcze dodatkowo proszę dopisać do listy powyżej BMW e38 V8. :P
Jaskot
Nowicjusz

21 Lut 2020, 12:49

Kumpel fanatyk mercedesa ma W209 od kilku lat. Pod maską dieselek 2.7. ostatni porządny diesel względnie tani w naprawie.
W209 oddał żonie, sam jeździ W124. Kilka razy jechałem z nim tym CLK, nawet kilka dni miałem go na wyłączność bo akurat odnawiałem mu skórzaną tapicerkę. Na minus na pewno blacha... rdzewiał, rdzewieje i będzie rdzewiał mimo, że to egzemplarz absolutnie bezwypadkowy.
Silnik, układ napędowy, elektryka praktycznie bezawaryjna. Jedynie zawieszenie dość delikatne. Wiem, ze dość często coś tam ryje mimo, że samochód dużych przebiegów nie robi.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2020, 13:53

[link do oferty na Olx wygasł]

Kolega @mike stwierdził, że mam za mały budżet na Mercedesa, czyli oferty jak wyżej to będą w 99% złomy i raczej bez super wiedzy nie ma co się do takich autek zbliżać? :)
Jaskot
Nowicjusz

21 Lut 2020, 14:01

Jaskot napisał(a):Kolega @mike stwierdził, że mam za mały budżet na Mercedesa, czyli oferty jak wyżej to będą w 99% złomy i raczej bez super wiedzy nie ma co się do takich autek zbliżać?

Tu nie chodzi o to... nikt Ci nie poda regułki pt. za 14k gdzieś się zbliżaj a za 12 w żadnym wypadku... Chodzi bardziej o psychiczną świadomość tego że mogą Cię spotkać koszty...nie współmiernie wysokie do wartości rynkowej auta...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Lut 2020, 14:11

szybki napisał(a):Tu nie chodzi o to... nikt Ci nie poda regułki pt. za 14k gdzieś się zbliżaj a za 12 w żadnym wypadku... Chodzi bardziej o psychiczną świadomość tego że mogą Cię spotkać koszty...nie współmiernie wysokie do wartości rynkowej auta...

Jeśli z Waszych porad wyjdzie mi, że mogę sobie polować na jedno z ww. aut to będę łaził i błagał ludzi o ocenę ewentualnych kandydatów do zakupu.
Na ten moment chcę wiedzieć w którym kierunku w ogóle warto z moimi wymaganiami i możliwościami patrzeć. :)
Jaskot
Nowicjusz

21 Lut 2020, 14:14

Jak chcesz mogę Ci rozpisać is200 ale dopiero jak będziesz zainteresowany konkretnie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Lut 2020, 17:23

Przyrównywać to BMW do CLK ,to tak jakby przyrównywać sztabkę złota do sztabki stali zardzewiałej na wylot,to ostatnie prawdziwe BMW,szczerze? Celuj w solidne,niezłomne i nierdzewne maszyny,pancerne,czyli takie jak to BMW.Mercedesa możesz kupić i od razu do skupu złomu,obecnie 50 gr.za kilo,możesz go nawet za tyle nie sprzedac,gdyż tam nie kupują rdzy.Gdybym miał wybierać osobiście,to to BMW łykam bez przepicia,potem zastanawiałbym się nad Lexusem,reszta OUT!Mercedesom zasadziłbym po kopniaku w dupska bez obawy o,,czarnego palucha,,rdza twarda nie jest.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lut 2020, 18:13

Jaskot napisał(a):Kolega @mike stwierdził, że mam za mały budżet na Mercedesa, czyli oferty jak wyżej to będą w 99% złomy i raczej bez super wiedzy nie ma co się do takich autek zbliżać?
właśnie o tym pisałem :ok:

Wrzuciłeś jakiegoś gruza, naprawionego po szkodzie na odwal się (chińskie lampy, nieuzbrojony zderzak). Pominę fakt malowania połowy auta, bo zostanę przez niektórych zjedzony :wink: gdyby był ok, to już dawno by poszedł.
O tym, że budżet taki se pisałem dlatego, że szukałem W209 w przedziale 15-20k LG lub klekot i szału nie było (przynajmniej w mojej okolicy).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

21 Lut 2020, 21:10

Chyba zrozumiecie, że na ten moment niewiele mi się we łbie przejaśniło. :D
@Mike - zgadzasz się z postem powyżej Twojego? Czy Mercedesy tych roczników są aż tak beznadziejne? ;)

Czy serio rozsadniejsze, z praktycznego punktu widzenia (będzie to jedyne auto, wiec przydałaby się niezawodność, do tego akceptowalne koszty napraw i utrzymania ) kupować takie stare BMW lub np Merca 124? Zawsze mi się te klasyczne, dostojne bryły podobały, jednak nawet nie ważyłam się rozważać ich zakupu jako takiego jedynego wozidla.
Znowu podkreślając, żem laik , zawsze żyłem w przekonaniu, że aby posiadać takie auto trzeba się nieźle na nich znać i do tego najlepiej posiadać jakąś tania dojazdowke. ;)

Lexus widzę jest mocno ceniony. :)

Jeśli jestem upierdliwy to sorry, lubię jednak takie zakupy poprzedzić dokładnym researchem.
Jaskot
Nowicjusz

22 Lut 2020, 08:25

Jaskocie,kup Mercedesa za 15 tyś ,to się przekonasz,no chyba,że zaczniesz poprawiać fabrykę,na wstępie cofnij licznik o 500 tyś km.minimum,albo 700 albo milion,od tego zacznij ,po cofnieciu te auta się same regenerują,rdzą się nie przejmuj,zawsze możesz włożyć płytę pilśniową na podłogę,gdy wywali amortyzator i rozwali maskę,to ok.500 zł macha,a amorki po prostu wyrzucasz,gdy odpadnie tylne zawiesie,no wtedy dopiero możesz szukać kupca.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)