REKLAMA
Witam drogich forumowiczów ,
piszę do Was, ponieważ mam problem. Nadarzyła mi się okazja zakupu dobrego samochodu od znajomego, jednak jest w tym pewien feler.Otóż znajomy sprowadził to auto z USA i użytkował je w Polsce przez dłuższy okres czasu (ok. 1,5 oku) na amerykańskich tablicach rejestracyjnych tylko wykupując ubezpieczenie ( prawdopodobnie sprowadzone jako mienie przesiedleńcze-nie wiem do końca, nie pytałem go o szczegóły). I tu pojawia się pytanie czy ja jako kupujący mogę mieć problemy z rejestracją? Czy będę musiał zapłacić cło, akcyzę i podatek VAT od tego samochodu tak jak to się odbywa w przypadku sprowadzania z USA?
Zgodnie z ustawą po 12 miesiącach od przywiezienia może on sprzedać ten samochód.
Bardzo mi zależy. Jeśli ktoś coś wie lub miał podobny przypadek, orientuje się w temacie. Mile widziane PM. Z góry dziękuję a odpowiedzi.
Pozdrawiam
P.S. Nie wiem do którego z działów to dać więc daję do 'Off-topic', jeśli to błąd proszę o przeniesienie tematu do właściwego miejsca- byle nie do kosza . Przeszukałem forum w poszukiwaniu podobnego topica i niestety nie znalazłem.
Dziękuję.
________