Czy będzie problem z rejestracją?

10 Mar 2010, 16:22

Witam drogich forumowiczów :wink: ,

piszę do Was, ponieważ mam problem. Nadarzyła mi się okazja zakupu dobrego samochodu od znajomego, jednak jest w tym pewien feler.Otóż znajomy sprowadził to auto z USA i użytkował je w Polsce przez dłuższy okres czasu (ok. 1,5 oku) na amerykańskich tablicach rejestracyjnych tylko wykupując ubezpieczenie ( prawdopodobnie sprowadzone jako mienie przesiedleńcze-nie wiem do końca, nie pytałem go o szczegóły). I tu pojawia się pytanie czy ja jako kupujący mogę mieć problemy z rejestracją? Czy będę musiał zapłacić cło, akcyzę i podatek VAT od tego samochodu tak jak to się odbywa w przypadku sprowadzania z USA? :neutral:
Zgodnie z ustawą po 12 miesiącach od przywiezienia może on sprzedać ten samochód.

Bardzo mi zależy. Jeśli ktoś coś wie lub miał podobny przypadek, orientuje się w temacie. Mile widziane PM. Z góry dziękuję a odpowiedzi.
Pozdrawiam :wink:

P.S. Nie wiem do którego z działów to dać więc daję do 'Off-topic', jeśli to błąd proszę o przeniesienie tematu do właściwego miejsca- byle nie do kosza . Przeszukałem forum w poszukiwaniu podobnego topica i niestety nie znalazłem.
Dziękuję. :wink:
________
midi
Nowicjusz

Miejscowość: świat

13 Mar 2010, 15:24

midi napisał(a):I tu pojawia się pytanie czy ja jako kupujący mogę mieć problemy z rejestracją? Czy będę musiał zapłacić cło, akcyzę i podatek VAT od tego samochodu tak jak to się odbywa w przypadku sprowadzania z USA?

Nie widzę zebyś miał mieć jakieś problemy z rej.tego samochodu...
Oczywiście musisz sporządzić umowę kupna-sprzedazy,wnieść oplaty tak jak to
napisałeś +OBT przed I rej.w kraju i po zawodach.... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014