Czy BMW Serii 7 E38 będzie drogie w utrzymaniu?

03 Lip 2015, 18:16

Widać że do poprawek, ale może warto?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Lip 2015, 21:20

piękne są te e28 i nie takie oklepane jak e30 :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Lip 2015, 23:12

Koniu napisał(a):Widać że do poprawek, ale może warto?
[link do oferty na Allegro wygasł] ... 92045.html

U mnie w mieście też jeździ/ło takie E28 (całkiem niedawno) stało też kilka razy przy moim bloku na niemieckich blachach ale jakoś dziwnie już nie stoi więc być może ktoś z Niemiec przyjechał i pojechał do domu ale auto było w pięknym stanie :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

03 Lip 2015, 23:18

Lubie stare samochody,ale bez przesady :) Muzeum nie otwieram,a to się do jazdy na co dzień nie nadaje :no: .
Pytanie z innej beczki,ile jest warty passat b5 (przedlift) z silnikiem 1.8t? Zawieszenie ma super komfortowe,to że wielowahacz w niczym mi nie przeszkadza bo jak ktoś umie jeździć "normalnie" to zawieszenia się za nic nie popsuje :) :D .
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

03 Lip 2015, 23:35

mateo199214 napisał(a):Pytanie z innej beczki,ile jest warty passat b5 (przedlift) z silnikiem 1.8t?

To faktycznie z innej beczki, wszyscy starają się pomóc a później taki strzał w plecy :ok:

mateo199214 napisał(a):Zawieszenie ma super komfortowe,

Jechałeś kiedyś czymś co ma zawieszenie super komfortowe :?:

mateo199214 napisał(a):to że wielowahacz w niczym mi nie przeszkadza

W tym "aucie" akurat przeszkadza bo jest miernej jakości...

mateo199214 napisał(a):bo jak ktoś umie jeździć "normalnie" to zawieszenia się za nic nie popsuje :) :D .

Tu są 2wie opcje a właściwie 3rzy opcje.

opcja 1) jeździsz do kościoła i to tylko Twoja parafia
opcja 2) jeździsz dużo płaczesz i płacisz albo zatyczki w uszy i heja banana
opcja 3) zmieniasz auto jest to najpewniejsze i najtańsze rozwiązanie

Tylko proszę Cię nie pisz o zacności tylu wahaczy syfnej jakości i przy polskich mechanikach, oczywiście nie wspominając superanckich drogach :ok:

I żeby nie było doświadczyłem germańskiej alu jakości...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

03 Lip 2015, 23:40

Może jeździsz po samych dziurach? Bo ja jestem troche innego zdania.
No niestety,ale trzeba rozwiać wszelkie wątpliwości i wybrać najlepsze wyjście.
Sam już nie wiem co wybrać,mam tak namieszane w głowie że porażka.
Myślę,że jak ktoś już napisał e39 byłby dla mnie złotym środkiem,dobry silnik a w zasadzie najlepszy w swojej klasie i komfortowy samochód wygląd można przeboleć.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...

04 Lip 2015, 00:15

Koniu napisał(a):Widać że do poprawek, ale może warto?
[link do oferty na Allegro wygasł] ... 92045.html

Cudów nie ma, gdyby było warto nie kosztował by tyle ile kosztuje.
Choć kto wie, okazje nieraz się zdarzają.
Amatorski swap, pewnie jedna wielka prowizorka.
Blacha tez pewnie nie zachwyca. Oglądałem kilka e28, droższe od tej a mimo to ich stan pozostawiał wiele do życzenia.

dzida napisał(a):piękne są te e28 i nie takie oklepane jak e30

Od kiedy e30 jest oklepane? Oklepane może i były 10 lat temu. Teraz ładnych e30 zostało już jak na lekarstwo ;)

mateo199214 napisał(a):Lubie stare samochody,ale bez przesady Muzeum nie otwieram,a to się do jazdy na co dzień nie nadaje .

Skąd te dziwne stwierdzenie? Przecież e28 konstrukcyjnie niewiele różni się od e34... Nadaje się jak najbardziej do jazdy codziennej. To bardzo wygodny, komfortowy samochód. Oczywiście z racji wieku może brakować wyposażenia ale ,,dusza" starej 5" aż nadto to rekompensuje.

mateo199214 napisał(a):Myślę,że jak ktoś już napisał e39 byłby dla mnie złotym środkiem,dobry silnik a w zasadzie najlepszy w swojej klasie i komfortowy samochód wygląd można przeboleć.

Zerknij lepiej na to :D
[link do oferty na Allegro wygasł]

I czego więcej chcieć ? Po co pakować się w e39, które Ci się nie podoba ?
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

04 Lip 2015, 00:54

Ja nie wyobrażam sobie jakbym z e46 miał się przesiąść na passka b5, sam silnik 1.8t bardzo fajny ale samo auto już nie... Gadają ci tutaj o e39 więc nad czym się zastanawiasz?
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

04 Lip 2015, 08:24

Kirin to bmw jest naprawdę super :ok: ,ale skrzynia automat a samochód ma 21 lat jak sie coś zepsuje to nie wyrobie z naprawami.
M-Pakiet to plus czy minus? Bo słyszałem,że samochody z m-pakietem są drogie w utrzymaniu.
Żeby nie było,automat bardzo chętnie mogę mieć bo i tak instaluje gaz więc nie o spalanie tu chodzi bo na automacie jeździ się komfortowo i wiem o tym :yes: .
Problem jest taki,że tak jak napisałem na początku tego tematu zmianę szykuje pod koniec roku więc na razie rozważam wszelkie propozycje.
Hmm,e28... samochód ma moim zdaniem średni wygląd wtedy bmw uczyło się robić ładne samochody :lol:.
E30 jest oklepane? Nie powiedziałbym,właśnie to jeden z najbardziej klasycznych samochodów a już na pewno z serii 3 który z tyłu wygląda jeszcze starszy niż jest i to dodaje mu uroku :ok: .
Kirin czy to nie przesada dawać za taką lub inną 5-ke e34 15 tysięcy? Tak patrząc z mojego punktu widzenia to ten samochód nie jest warty tych pieniędzy :no: i nie mówię tu o konkretnej wersji którą podałeś mi wyżej bo ona jest faktycznie unikatowa.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Lip 2015, 09:10

M pakiet to zmiany stylistyczne auta i chyba jak dobrze pamiętam obniżone zawieszenie.. :ok:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (masz manual ale 2.0)

E39 możesz poszukać jeszcze w 3 litrowym dieslu
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Lip 2015, 09:49

kirin88 napisał(a):Od kiedy e30 jest oklepane? Oklepane może i były 10 lat temu. Teraz ładnych e30 zostało już jak na lekarstwo ;)

mateo199214 napisał(a):E30 jest oklepane?

Po samym Biłgoraju jeździ z 15 bez większej rdzy z czego 3 na moim osiedlu;) 2-3 lata temu nie było na nie takiej mody jeszcze. Ludzie tak się chcieli nimi wyróżnić, że zrobili z niego populusa wśród youngtimerów :(
IS 200 jeździ 2-3 sztuki, a to zwykłe auto nie klasyk, stąd moje zdanie o oklepaniu ;)

P.S. Wcale nie chciałem ujmować temu autu w czymkolwiek :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Lip 2015, 21:26

U mnie E30 jest bardzo mało,nawet e34 jest już troche więcej chodź też nie wiele.
Co do E39 wolałbym wersje kombi ze względu na to że jest nieco ładniejsza i praktyczniejsza w moim wypadku bo zamierzam zwiedzić co nieco tym samochodem :) .
W kombi zawsze można się wyspać a w sedanie już nie.
W sumie to zastanawiam się faktycznie nad dołożeniem skór do mojej e46 i założeniu gazu i pozostaniu przy niej bo nie wiadomo na jaki samochód trafie następny.
Diesel 3.0 w bmw e39 niesamowicie duzo pali,prawie 9l.100km najlepszy był chyba ten w e46 150km 2.0 on palił coś koło 6.5 litra.
Zastanawiam się jeszcze nad czymś na rope,bo szczerze mówiąc jazda takim silniczkiem to rewelacja.
Jechałem dzisiaj z Bieszczad do Łańcuta i składałem się na sempertynach góry nie góry i spalanie średnie miałem cały czas 4.5-4.6l więc rewelacja do tego nie trzeba cały czas trzymać tego samochodu na obrotach tak jak to jest na benzynie gdzie w moim bmw trzeba dobrze dać obroty aby płynnie i szybko ruszyć z 1.szego biegu pewnie jest to coś koło 2.5-3 tys. obr.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Lip 2015, 09:02

dzida napisał(a):Po samym Biłgoraju jeździ z 15 bez większej rdzy z czego 3 na moim osiedlu;)

To ten Twój Biłgoraj to jakiś ewenement :mrgreen: W moim 2 x większym mieście póki co wypatrzyłem jedynie 5 e30 :(
dzida napisał(a):Ludzie tak się chcieli nimi wyróżnić, że zrobili z niego populusa wśród youngtimerów

Chyba nie :lol:

mateo199214 napisał(a):W sumie to zastanawiam się faktycznie nad dołożeniem skór do mojej e46 i założeniu gazu i pozostaniu przy niej bo nie wiadomo na jaki samochód trafie następny.

Twoja decyzja ale czy nie lepiej było by zasmakować prawdziwego silnika bmw ? :mrgreen: A bmw zaczyna się od 6 cylindrów.

mateo199214 napisał(a):Zastanawiam się jeszcze nad czymś na rope,bo szczerze mówiąc jazda takim silniczkiem to rewelacja.

Prawdziwe BMW jest w benzynie ;)
Wiadomo, że 3 litrowy diesel ma super osiągi i fajna charakterystykę ale to jednak nie to samo co R6 czy V8 w benzynie.
Mało kto wie ale np. w e38 występuje silnik m67, jest to diesel 4.0 V8 :D Fabryczne 600 Nm robi robotę :D
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Lip 2015, 09:21

Ostatnio było coś w jakimś AŚ o e38 i myślałem, że tekst to będzie składał się głównie ze słow "drogo", "ciężko naprawić", "kosztownie", "tylko dla fanów", a okazuje się co innego tak na prawdę ;)
W Biłgoraju od jakiegoś czasu jest e38 na sprzedaż niestety link był i się zmył.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Lip 2015, 12:04

dzida napisał(a):Ostatnio było coś w jakimś AŚ o e38 i myślałem, że tekst to będzie składał się głównie ze słow "drogo", "ciężko naprawić", "kosztownie", "tylko dla fanów", a okazuje się co innego tak na prawdę

BMW e38 uważane jest przez wielu za ostatnia prawdziwą serie 7, nie przesadnie przekombinowaną. W e38 kładziono jeszcze nacisk na trwałość i niezawodność a nie na to by samochód psuł się w kontrolowany sposób.
W czasach gdy w produkcji było bmw e38 producent zarabiał na sprzedaży samochodu, nie tak jak obecnie gdzie główny nacisk kładzie się na zyski z bardzo kosztownego serwisu podczas planowanych usterek.
Problemem e38 jest na chwilę obecną ich niska cena. Prawie każdy przysłowiowy Janusz po 3 miesiącach tyrania na szparagach u szkopa może sobie pozwolić na limuzynę e38. Później zaczyna się oszczędzanie na podstawowym serwisie, ładowanie najtańszych zamienników. Niestety ten samochód przesadnych oszczędności nie wybacza. Dużo egzemplarzy jest właśnie po Januszach, których nie stać na tą piękną limuzynę- takie sztuki są później droogie w serwisie a właściwie w doprowadzeniu do należytego stanu.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika