Czy BMW Serii 7 E38 będzie drogie w utrzymaniu?

05 Lip 2015, 12:23

kirin88 napisał(a):Problemem e38 jest na chwilę obecną ich niska cena. Prawie każdy przysłowiowy Janusz po 3 miesiącach tyrania na szparagach u szkopa może sobie pozwolić na limuzynę e38. Później zaczyna się oszczędzanie na podstawowym serwisie, ładowanie najtańszych zamienników. Niestety ten samochód przesadnych oszczędności nie wybacza. Dużo egzemplarzy jest właśnie po Januszach, których nie stać na tą piękną limuzynę- takie sztuki są później droogie w serwisie a właściwie w doprowadzeniu do należytego stanu.

Bardzo dobra ocena sytuacji, ktoś kupi E38 poniżej 15 tysięcy, a jak wyskoczy jakaś droższa naprawa to wstawia najtańsze zamienniki albo wystawia na sprzedaż. A zadbane 7-ki potrafią kosztować tyle:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Lip 2015, 22:25

Piękna ta 7-ka z linku,ale chyba nie warta swojej ceny.
Ja osobiście zrobiłem wszystko co było do zrobienia w moim bmw i zrobiłem to należycie,dostałem nawet lekki ochrzan od mechanika który też jest pasjonatem tej marki bo olej wydawał mi się dosyć drogi ale od niego dowiedziałem się że zawsze do mojego silnika był lany syntetyk i przy tym przebiegu leje się tylko taki olej a ja chciałem coś tańszego to mi powiedział że nie tędy droga.
BMW wymaga jednak też pewnego serwisowania to co w innym "Januszowym" serwisie zrobiliby mi po "taniemu" u mojego mechanika zrobi się nieco drożej ale wszystko tak jak ma być i na częściach które są dobre i stworzone do tego modelu...
Kirin mam taki mętlik w głowie że sam nie wiem,powiedz mi jak jest z dodawaniem gazu w takim bmw? Trzeba bardzo piłować żeby dorównał dieslowi w np. w górach?
Chciałem Bardzo Podziękować osobom które udzielają się w temacie,dzięki Wam mam szeroki horyzont poszukiwania :) :ok: .
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

05 Lip 2015, 23:00

mateo199214 napisał(a):Piękna ta 7-ka z linku,ale chyba nie warta swojej ceny.

No nie powiedziałbym że nie warta swojej ceny tu jest taka jeszcze starsza za 19900 zł:
Co prawda niski przebieg
Tak to chodzą taniej co prawda
Za granicą chodzą po tyle:
[link do mobile.de wygasł] przebieg podobny 8)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

06 Lip 2015, 22:54

Myśle,że najlepszym rozwiązaniem dla mnie będzie jednak BMW e34 w wersji kombi.
Ten wydaje się okazyjny,ale nie wiem czy to nie jakiś całkowity ulep,widziałem dzisiaj takie kombi tylko że w kolorze butelkowej zieleni u mnie w mieście ze skórami beżowymi w środku które nie były za ładne stylistycznie ale sam samochód rewelacyjnie wygląda z przodu pomimo tego że ma już ponad 20 lat lakier w stanie naprawdę świetnym widać i samo bmw z tymi lampami patrzyło się na mnie jakby faktycznie miało dusze :yes: ,to utwierdziło mnie w przekonaniu że jeśli znajde zadbany egzemplarz spokojnie pojeżdżę pare lat.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Lip 2015, 22:57

Mocno średni, taki dojechany się wydaje.
We Wrocku jeździ piękna w kombi, jak dziewczyna zrobi zdjęcia to Ci wyślę.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Lip 2015, 13:37

Jeszcze jest opcja zamiany na e46 troche nowszą bo z rocznika co najmniej 2001 która ma silnik diesel 2.0 150km idealne połączenie ekonomiczności i dynamiki i komfortu jazdy.
Czy ktoś użytkował bmw z tym silnikiem i może się wypowiedzieć o jego ew.awaryjności?
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota AA 1936 rok
    Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...

07 Lip 2015, 13:51

mateo199214 napisał(a):silnik diesel 2.0 150km idealne połączenie ekonomiczności i dynamiki i komfortu jazdy.

A co takiego komfortowego jest w dieslu? Klekot silnika? :naughty:

Ten diesel jest dość dynamiczny, ale przy dużych przebiegach jest trochę rzeczy, które może się w nim sypnąć:
http://www.fakt.pl/Diesel-od-BMW-drogi- ... 181,1.html
Ossy
Forumowicz VIP

07 Lip 2015, 14:06

Ossy,Bardzo Dziękuje Ci za ten artykuł :yes: :shock: .
Jestem w szoku,być może uratowałeś moje kilka tysięcy złotych wydane na naprawę jakże oszczędnego diesla 2.0.
Tak ludzie narzekają na tego vaga a w gruncie rzeczy BMW daleko do niego jak nawet nie potrafią zrobić dobrego i bezawaryjnego diesla patrz na 1.9 tdi np. 110km od vaga idealne spalanie pośrednio z dynamiką z tym że pod warunkiem że jedziemy na 5-tym biegu bo inaczej ciężko z przyśpieszaniem ten silnik można porównać do mojego 318i 118km bo też na 5-tym biegu idzie najlepiej z tym że spalanie jest kosmiczne w porównaniu z 1.9 tdi vaga.
Jestem w kropce,chciałbym pojeździć czymś fajnym ale nie chce mi się zakładać gazu bo jak to Kirin napisał strata pieniędzy tym bardziej w moim przypadku.
Problemem benzyny jest także wolne ruszanie względem diesla który idzie z samego pół sprzęgła bez problemu a benzyna się muli i mało nie zgaśnie i trzeba te obroty dawać dosyć wysokie aby płynnie ruszyć z jedynki.
Problemem diesla będzie droga eksploatacja i wiem o tym,tym silnikiem 1.9tdi którym jeździłem właściciel dał kilka tysięcy złotych za serwis samego silnika oraz dwumasy x2 i tego własnie najbardziej się boje w dieslu tej "oszczędności" owszem fajne spalanie ale jakim kosztem cała oszczędność albo i więcej weźmie eksploatacja albo i nie...
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Lip 2015, 14:31

Na minus 1.9 TDI - kultura pracy. W BMW był fajny diesel - 2.5 TDS, bardzo kulturalny i dynamiczny, ale auta z tym silnikiem mają nalatane grubo ponad 500 tysięcy kilometrów i wychodzą jego wady, np. pompa. Chyba, że trafiłby się jakiś naprawdę zadbany, ten nie wygląda źle:

Chociaż patrząc na liczbę napraw to przebieg pewnie też skręcony.
Ossy
Forumowicz VIP

07 Lip 2015, 14:51

Pewnie już dobrze dojechany ten egzemplarz,nawet logo bmw starte fajna opcja z tym silnikiem ale ma troche mało koni względem jakże dużego litraża 2.5.
Na pewno strzał w kolano będzie gdy założe gaz do swojej 318i bo wtedy już nic nie pozmieniam bo mi się zupełnie nie opłaci dlatego też nie będę zakładał i skupie się na zmianie,bardzo możliwe że wybiore którąś z serii 5.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Lip 2015, 14:56

BMW ma tak udane silniki benzynowe R6 (w dodatku bezproblemowo współpracujące z LPG), że to na pewno najlepszy wybór. :ok:
Ossy
Forumowicz VIP

07 Lip 2015, 14:58

Znaczkiem nie jeździsz ;p
Chcesz auto idealne mykaj do salonu, tutaj masz 19 latka (!) :roll:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

07 Lip 2015, 15:17

Kieł,no masz rację z tym że ja mam inny tok myślenia widzisz u mnie znaczek po 17 latach wygląda jak nowy z tyłu i z przodu:)
To jest najmniejszy szczegół który myślę,że jak się pokombinuje można wymienić wcale nie drogo.
Ciekawi mnie fakt jak bardzo porządane są bmw e34 popatrzcie jak ich jest mało na serwisach aukcyjnych i jak szybko dobre egzemplarze znikają czego nie można powiedzieć np. o e46 która jest może i ładna ale strasznie plastikowa i zabawkowa:/ i to mnie w niej najbardziej dotyka.
E34 niestety wizualnie nie bije e46 jeśli chodzi o przód i tył tak do końca owszem jest ładna ale czegoś jej jednak brakuje przynajmniej mi.
W środku na pewno by mnie zaskoczyła bo e34 jest dużo lepiej wykonana podobno (tak słyszałem) nawet nagłośnienie jest lepsze i pobija nawet mercedesy w e46? hmm... nagłośnienie to jakaś porażka mimo 6-ciu głośników gra niżej ponad przeciętnie radio też nie powala a do astry f pod tym kątem nie ma nawet startu.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Lip 2015, 15:23

mateo199214 napisał(a):e46 która jest może i ładna ale strasznie plastikowa i zabawkowa

Zwróć uwagę jak się zmieniła jakość wnętrza w ostatnich 20 latach. Kiedyś tylko auta segmentu D i E miały super jakość wnętrza. Dziś auta miejskie mają wykończenie na poziomie premium (np. Mazda 2, Audi A1).
Ossy
Forumowicz VIP

07 Lip 2015, 15:26

Tzn. co masz na myśli? Może i wnętrze przypomina luksus ale tylko przypomina bo gdy w samochodzie jednym palcem potrafie zdjąć próg to jest coś bardzo nie tak z tym samochodem.
E36 to podobno też taka zabawka,plastiki tak samo nie mają startu do e34.
Najbardziej mi będzie szkoda mojego koloru w tej bmw bo jest po prostu zjawiskowy a e34 bądź inne bmw mają takie zwykłe oklepane niczym nie wyróżniające się kolory.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika