Czy było to mocne wykroczenie czy jednak dobrze zrobiłem ?

08 Sie 2021, 12:25

Witam. Chodzi o to, że 4 dni temu miałem nie fajną sytuację podczas jazdy samochodem. Jechałem sobie spokojnie drogą i przed przejściem stał traktor normalna sprawa. Myślałem, że ktoś przechodzi ale stoję a koleś z traktoru przyczepia sobie coś do koszenia a za mną ustawiają się samochody więc zaczynamy wstrzymywać ruch. Pomyślałem więc dobra niby przejście ale nikt się nie zbliża ani nie przechodzi i zdarzyła się okazja, że nie jechały samochody z przeciwka. Więc mówię dobra wyprzedzam go bo raczej nie powinien robić czegoś takiego przed przejściem. Lecz po tym manewrze pomyślałem, że była to jednak bardzo głupia decyzja i nie powinienem wykonać takiego ruchy a staram się jeździć tak bezpiecznie jak to tylko możliwe. I chciałem się zapytać tutaj co o tym sądzicie czy dobrze zrobiłem czy źle ? Dodam od siebie, że na pewno już więcej tak nie zrobię.
Zaki122
Obserwowany

08 Sie 2021, 15:10

Po pierwsze- mylisz wyprzedzanie z omijaniem.
Po drugie- a jakby tam stał popsuty traktor, to szukałbyś innej drogi :?: :lol:
W takiej sytuacji trzeba zachować max ostrożność i jechać.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

08 Sie 2021, 16:26

yeti65 napisał(a):W takiej sytuacji trzeba zachować max ostrożność i jechać.
ale milicja i tak z chęcią wypisała by kwit :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Sie 2021, 16:54

Kao napisał(a):ale milicja i tak z chęcią wypisała by kwit

Chyba, że traktorzyście :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Sie 2021, 17:09

yeti65 napisał(a):Chyba, że traktorzyście

Wszystko zależy od policjanta jaki by się trafił
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

08 Sie 2021, 20:52

Przesadzacie obaj. Ja nie mam raczej złych doświadczeń z policją i nie sądzę by za omijanie przeszkody na pasach któryś policjant chciał wlepić mandat.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS będzie elektrykiem?
    Choć rynek aut nowych jest dziś zdominowany przez SUV-y, a podwyższone auta pojawiają się w salonach jak grzyby po deszczu, Lexus LS pozostaje ważnym modelem w gamie japońskiej marki. To w końcu od niego wszystko się zaczęło. ...

08 Sie 2021, 22:24

Dzięki wielkie chłopaki bo siadło mi strasznie to na głowę, biłem się już z myślami co by było gdyby ktoś jeszcze pojawił się na pasach a zaraz za pasami było skrzyżowanie (widziałem, że nikt nie wyjeżdżał) ale jednak głowa robi swoje. Powiem szczerze, że pewnie będę musiał w życiu wykonać jeszcze taki manewr ale będę robić już to z chłodniejszą głową. I jak rozumiem nie ma czym się martwić i dobrze zrobiłem ?
Zaki122
Obserwowany

08 Sie 2021, 22:31

Zrobiłeś dobrze, bez sensu byłoby stać i czekać niewiadomo ile zanim będzie można przejechać. Mówieniem o policji się nie przejmuj tak bardzo, co prawda gdyby znalazł się wyjątkowy służbista to mógłby dać ci za to mandat ale wątpię żeby taki ktoś się znalazł.

Martwiłeś co gdyby ktoś się znalazł na pasach. Następnym razem po prostu omijaj przeszkodę powoli po to że w razie gdyby ktoś się pojawił mógłbyś zatrzymać samochód w momencie.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001