Czy da się naprawić te drzwi?

23 Gru 2021, 11:42

Witam czy tego typu uszkodzenie można naprawić poprzez wyciągnięcie blachy, wymianę zawiasów wraz z ogranicznikiem i pomalowanie drzwi na nowo albo w ogóle czy da się to naprawić bez używania szpachli itd.?

- Prawdopodobnie drzwi zostały przesunięte w lewo i odgięte w drugą stronę, przez co zatrzymały się na przetłoczeniu blachy błotnika i tak powstało wgięcie. Drzwi są też kilka o kilka mm obniżone (szczelina po prawej i u góry jest większa, natomiast na styku z błotnikiem praktycznie jej nie ma).

Za nowe w aso z zawiasami powiedzieli mi 4060 zł, sprawca zapłacił 2500 zł no i powiedział, że jakby wyszło, coś więcej to dopłaci, ale na pewno nie da kolejnych 2k a pewnie tyle wyjdzie z robocizną.. Co tu robić?

Pokazałem już jednemu blacharzowi i powiedział, że do wymiany, a i poszycia też nie da się wymienić samego, bo drzwi są zgrzewane a znowu używane brać to raz, że będzie trzeba malować, dwa, że będą starsze niż samochód, bo to ostatni rocznik lancera a trzy, że nie wiadomo też czy dany dawca był garażowany, jak nie to wiadomo, że wykwity się mogą pojawić, tym bardziej że blacha w japońcach jest, jaka jest :/

Jest to do ogarnięcia?
Rosomakus
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

23 Gru 2021, 11:50

Ehh już nawet aso dało mi odpowiedź, że do wymiany i przyjdzie jeszcze cieniować elementy poboczne. :shock:
Rosomakus
Nowicjusz

23 Gru 2021, 12:20

Rosomakus napisał(a):albo w ogóle czy da się to naprawić bez używania szpachli itd.?
nie da się.

Twoje drzwi są jak najbardziej do naprawy, ASO tego nie robi więc odpowiedź była jednoznaczna. 2.5k wystarczy na kompleksową naprawę tych drzwi a do cieniowania tylko błotnik
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Gru 2021, 12:55

Znaczy jak dzwoniłem do aso to powiedzieli, że mogą zrobić, o ile są do wyciągnięcia i lakierowania.
ale chyba na szpachlowane to się nie zgodzimy, już chyba lepiej ze swoich dołożyć coś niż mieć takie klepane, które może później odpaść, a sam samochód straci na wartości, bo ktoś będzie mi wmawiał później, że jest po wypadku, tym bardziej że wygląda tak, a nie inaczej nie z naszej winy a my chcemy się normalnie dogadać, ale też bez przesady, żeby być na tym stratnym nie wiadomo ile.
Rosomakus
Nowicjusz

23 Gru 2021, 15:43

O jakiej utracie wartości mówisz? Jeżeli miało by tak być to szybciej utracisz wartość dając auto do ASO gdzie robisz ślad po naprawie niz dając prywatnie a jak ktoś miernikiem będzie mierzył to i nowe wymierzy a dodatkowo przy nowych musisz również cieniować element tylny więc przy pomiarach wyjdzie Ci juz 3 el lakierowane ponownie.
To juz nie czasy PRL gdzie szpachle robili z zasypki na pupcie dziecięce, gwarantuje Ci ze samo nic nie odpadnie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Gru 2021, 16:06

Nie jestem ekspertem, ale nawet w aso masz finisz szpachlą, nawet jakby Ci to cynowali to miernik wskaże tyle co przy szpachli.
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus LFA - nieznana historia legendy
    Lexus LFA, wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy supersamochód, zaledwie w kilka lat od wejścia na rynek zyskał status legendy. Niezwykła jest również historia powstania tego modelu. ...

25 Gru 2021, 11:09

A skąd jesteś albo masz kogoś do polecenia z wielkopolski? Bo pisałem do jednego w Kaliszu, rozmawiałem z dwoma w Koninie i od razu twierdzili, że do wymiany, jakby ktoś fachowo zrobił do 3 tysięcy wszystko, to może faktycznie byśmy się zdecydowali, bo jednak prawie 1,5 k wyszłoby taniej.
Rosomakus
Nowicjusz