Czy diesel mnie nie zrujnuje?? Zakup do 20 tys..

15 Lip 2020, 20:46

Nooo w dabrowie tarnowskiej i okolicach raczej zapchanie dpf nie grozi 8)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Lip 2020, 10:10

DPF można zapchać nawet na wsi - wystarczy jeździć po 2km po bułki do sklepu. Znam taki przypadek z własnej rodziny.
Ale macie racje, że w 2020 roku nie ma co się bać DPFu. Jest regeneracja, czyszczenie na wiele sposobów. Problem w tym, że w internecie są artykuły sprzed 10-15 lat, gdzie straszono, że DPF można wymienić tylko na nowy w ASO i kosztuje to kilka tysięcy złotych.
Ja zwróciłbym jeszcze uwagę tylko czy poprzedni właściciel nie kombinował i np.nie usunął nieprofesjonalnie filtra, bo później może to generować wiele problemów.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Lip 2020, 14:23

Dzięki panowie za rady. Czyli podsumowując jakich aut szukać?
Peugeot 308 1.6 HDI
Ford Focus (które silniki?)
Kia Ceed 1.6 Crdi
Hyundai i30 1.6 Crdi
Skoda Octavia 1.6 TDI CR
Ford Mondeo 1.8, 2.0
Jeszcze jakieś propozycje?
dmj
Nowicjusz

Auto: Opel Astra J ST
Silnik: A14NET
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

16 Lip 2020, 18:29

Invi napisał(a):Nooo w dabrowie tarnowskiej i okolicach raczej zapchanie dpf nie grozi

:D no dokładnie , jak się u nas podjeżdza pod market to słychać w przeważającej ilości klekot dieslowski, ja nie wiem wszyscy chcą benzyn a większość i tak jeżdzi dieslem :lol:
Ja od czasu do czasu wpadam na A4 i daję po garach przez 50km w jedną i 50km w drugą , DPF po takim zabiegu chyba jest czystszy niż każdy katalizator w benzyniaku :lol:
no ale ja to jestem ja, inni mają z tym jak widać problem.
Ja nigdy jeszcze nie natrafiłem na diesla który miałby problem z DPFem, nawet po 10 latach jak ktoś jeździł i serwisował będzie OK, trafiają się z zupełnie innymi usterkami no ale z DPFem nie jest to takie problem na dzień dzisiejszy.
10 lat temu był z tym problem bo nikt nie wiedział co trzeba zrobić, jak trzeba zrobić, więc wycinali , dzisiaj już się tego nie robi.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Sie 2020, 13:16

nie robisz jakiś wielkich tras, więc diesel nie okaże się jakąś oszczędnością. Ale to nie jest tak, że diesel puści Cię z torbami. Ważniejsze od marki i paliwa to w jakim stanie i z jaką historią kupisz to auto. Zobacz sobie może samochody poleasingowe - mają przebiegi i historię raczej pewną. Sam użytkuje już 2 takie samochody i Astra, która robi za wół roboczy przekroczyła już 400tys. i jeździ:)
sprawnydpf
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
Prawo jazdy: 03 04 1999
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel
Silnik: 1,7cdti
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Na co zwrócić uwagę przy zakupie terenówki
    W terenówkach najważniejsze są rama, zawieszenie, napędy i silnik. Buda ma mniejsze znaczenie. Sprawdź jak samochód odpala na zimno, jaki dymek idzie z rury wydechowej i ile go jest. Po kilku sekundach dymienia ...