Auto do nauki dla świeżaka

27 Sie 2020, 19:36

Witajcie,

potrzebuje ogólnego wsparcia jakie auto najlepiej kupić przy dopiero co świeżym zdanym prawie jazdy.
Mieszkam w Warszawie więc raczej będą to krótkie trasy, ale nie wiem jak ten temat ugryźć. Najbardziej stresowałem się przy zdawaniu uprawnień zwłaszcza przez opóźnienia COVIDu, ale przeglądajac ogłoszenia jestem totalnie oszołomiony ponieważ każde auto wygląda tak samo, a każdy doradza by nie ufać sprzedawcom.

1) lepiej kupić coś taniego żeby nie było mi szkoda go rzucić na szrot
2) dołożyć więcej np te 12-15 tys i kupić auto nowsze, uczyłem się na nowym aucie i myślę czy tak by nie było lepiej.

Kolejna sprawa to jak odsiać ogłoszenia, czy naprawdę jesteś skazany na to że każdy autohandel to jest mina przy kupnie auta? Wiem że nie powinno kupować się oczami.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Niby fajnie wygląda, ale sie zastanawiam.
Podsumowując auto dla nowego kierowcy bez wielkich wymagań - autko miejskie czy polecacie jakiś autohandel w Wawie/ lub w okolicach.
Dzięki i pozdrawiam.
Benek1010
Obserwowany

27 Sie 2020, 19:57

Na początek lepiej coś tańszego żeby w razie stłuczki czy wypadku nie było aż tak szkoda.

Astra ładna ale po jakimś czasie zacznie brakować Ci mocy (wersja H trochę sobie już waży) no i Ecoteci lubią szamać olej.

Może takie Clio?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Sie 2020, 21:59

Benek1010 napisał(a):2) dołożyć więcej np te 12-15 tys i kupić auto nowsze, uczyłem się na nowym aucie i myślę czy tak by nie było lepiej.
na podstawie własnych doświadczeń powiedziałbym, że na początek najlepiej kupić coś... jak najgorszego :wink: oczywiście nie mam tutaj na myśli stanu technicznego, bo to bezpieczeństwo Twoje i innych użytkowników dróg, ale o coś jak najprostszego - bez wspomagania, kontroli trakcji, ABS i innych tego typu bzdetów. Jeśli będzie na dodatek trochę wymęczony, to dodatkowy plus - pojedziesz tym, pojedziesz wszystkim :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

27 Sie 2020, 22:13

No ja bym nie przesadzał bo brak ABS-u szczególnie u młodego kierowcy to raczej nie będzie zaleta, spadnie deszczyk i auto będzie robiło co będzie chciało.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Skrzynia biegów: Manualna

27 Sie 2020, 22:28

Ja też bym nie przesadzał - brak ABS to nie walka na pięści z niedźwiedziem, która z zasady jest przegrana. Za to świetnie wyrabia nawyk nie siedzenia komuś na zderzaku i przewidywania sytuacji na drodze.

Inna sprawa, że młodzi kierowcy nie mają jeszcze nawyku omijania ew przeszkód,a raczej duszenia hamulca do podłogi, więc dywagacje na temat posiadania czy też braku ABS są z góry bezsensowne :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

27 Sie 2020, 22:48

Dzięki za podpowiedź, no to szukam czegoś do 5tys w segmencie jak np Clio. Naprawdę w tym momencie wygląd ma znaczenie drugorzędne, tylko stan auta i to by było w miarę bezpiecznie, ale i nie był to Seicento 20letnie.
Wezmę na klatę usterki czy wkład własny, do włożenia na początek to zawsze rozumiem, że nie kupuje nowego auta i jest coś do wymiany.
Zakładam, że jest wielu zwykłych użytkowników, którzy będą chcieli sprzedać swojego "staruszka" bo kupują coś nowego a ja go z miła chęcią przyjmę.
Żeby było trochę więcej treści, jeśli mógłbym poprosić jeszcze o kilka modeli bo nie chcę zawężać do szukania jednej wersji ( VW Golf V1.6 podobno idealne auto każdy szuka w Polsce).
Benek1010
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Rajdowe Mitsubishi L200
    Pojazd za kierownicą którego ściga się w tym roku załoga Adam Małysz/Rafał Marton został przygotowany przez zespół fabryczny Mitsubishi Ralliart w klasie T1.1 - samochody prototypowe napędzane silnikiem benzynowym. ...

27 Sie 2020, 23:09

mike napisał(a):Ja też bym nie przesadzał - brak ABS to nie walka na pięści z niedźwiedziem, która z zasady jest przegrana. Za to świetnie wyrabia nawyk nie siedzenia komuś na zderzaku i przewidywania sytuacji na drodze.

Inna sprawa, że młodzi kierowcy nie mają jeszcze nawyku omijania ew przeszkód,a raczej duszenia hamulca do podłogi, więc dywagacje na temat posiadania czy też braku ABS są z góry bezsensowne

To może od razu auto bez hamulców i hamowanie silnikiem też dużo nauczy młodego kierowcę :?

Benek1010 napisał(a):( VW Golf V1.6 podobno idealne auto każdy szuka w Polsce).
Za bardzo nowoczesny samochód bo ma abs, wspomaganie a może i ESP, czasem też czujniki parkowania także odpada :)

ja na miejscu autora kupiłbym coś normalnego Astra G, może Leon 1? Golf V to nie wiem jak z budżetem? mniejsze auta - Punto, Clio, Polo i jakieś zwykłe jednostki 1,4-1,6
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sie 2020, 04:14

Obstawiam że autorowi chodziło o Golfa IV a nie V.
Ogólnie można szukać ale jest masa zajezdzonego szrotu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012