Czy diesel mnie nie zrujnuje?? Zakup do 20 tys..

11 Lip 2020, 20:33

Witam.
Planuje kupić auto, najlepiej kombi bo rodzina 2+1, w przyszłości 2+2.
Na auto chce przeznaczyć 20 tys, max 22. Na start mam osobny budżet.
Jednak mam dylemat odnośnie paliwa.
Nigdy nie miałem diesla, jechałem nim może z 5 razy w życiu, zawsze miałem auta benzynowe, ew. z lpg.
Auto użytkuje w taki sposób, 5-6 razy w tygodniu do pracy 9 km w jedną stronę przez miasto, co drugi weekend to trasa 2x70 km do rodziny, raz w roku wyjazd na wakacje czyli jakość 2x300 km, do tego jakies pojedyncze wypady na wycieczki z dzieckiem czyli też trasa, w sumie robię około 13-15 tys rocznie. I tu mam pytanie rozważać diesla czy dać sobie spokój w tych pieniądzach? Chodzi mi o serwis żeby się nie okazało że taka jazda po paru miesiącach zarzne auto z dieslem.
Auto jakie myślałem to np. Peugeot 308, Skoda Octavia, Kia Ceed.
Prosiłbym ewentualnie o jeszcze jakieś propozycje co warto brać pod uwagę.
Dzięki.
dmj
Nowicjusz

Auto: Opel Astra J ST
Silnik: A14NET
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

12 Lip 2020, 16:10

Przy takich przebiegach brałbym pod uwagę tylko jakiegoś prostszego diesla bez dwumasy, turbiny ze zmienną geomterią i/lub DPF. Najszybciej przy takiej eksploatacji możesz mieć problem z DPGem, aczkolwiek usługi regenaracji DPF są coraz tańsze.

Przykładowe auta:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Lip 2020, 20:42

Ford z pierwszego linku nawet ciekawa opcja, zapomniałem że tam jest silnik z PSA. A co z Peugeot 308? Ma jakieś bolączki? I pytanie może głupie, ile jest wtryskiwaczy w tych silnikach diesla? Po jednym na każdy cylinder?
We Francuzach jest filtr FAP czym się on różni od DPF?
dmj
Nowicjusz

12 Lip 2020, 21:23

dmj napisał(a):A co z Peugeot 308? Ma jakieś bolączki?
czasem wyjdą jakieś chochliki elektryczne, ale będzie to coś na poziomie często przepalających się żarówek (w Focusie jest zresztą podobnie).
dmj napisał(a):ile jest wtryskiwaczy w tych silnikach diesla? Po jednym na każdy cylinder?
tak
dmj napisał(a):FAP czym się on różni od DPF?
raz na mniej więcej 100k trzeba uzupełnić za kilka stówek specjalny płyn (Eolys), który pomaga wypalać cząstki stałe w filtrze. Teoretycznie auto z tym rozwiązaniem dobrze sprawuje się w mieście (podkreślam - teoretycznie)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

13 Lip 2020, 08:59

A czy ten filtr zawsze wymaga wymiany? Wyczytałem w internecie że po około 160 tys km należy go wymienić na nowy i trochę on kosztuje. Czy może da się go regenerowac a może po tym uzupełnieniu płynu przy tych około 100 tys km można jeździć bez obaw o tą wymianę?
dmj
Nowicjusz

13 Lip 2020, 18:20

Tak, filtry można regenerować jak i czyścić mechanicznie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oldsmobile F32 - historia zabytkowego samochodu
    Oldsmobile F32 to samochód osobowy produkowany przez amerykańską markę Oldsmobile w latach 1932-1933. Był to luksusowy model samochodu klasy średniej, który cieszył się popularnością ze względu na swoje wyposażenie, ...
    Brudne szyby w samochodzie to kwestia bezpieczeństwa
    Badania wykazały, że brudna przednia szyba dwukrotnie zwiększa ryzyko kolizji. Kolejnym efektem zaniedbania czystości auta jest większe i szybciej postępujące zmęczenie kierującego pojazdem w porównaniu do sytuacji, ...

13 Lip 2020, 18:37

No to dzięki wielkie mam juz rozjaśnione mniej więcej z czym to się je i jakich aut szukać z jakim silnikiem. A może orientujecie się jaki jest koszt takiej operacji uzupełnienia tego płynu lub regeneracji?
dmj
Nowicjusz

14 Lip 2020, 17:56

Zobacz jeszcze Mondeo MK4 z silnikiem 1.8 TDCI, ta wersja nie ma DPF-a więc dobra na miasto, średnie spalanie na podobnych trasach to 7l ropy.
actchris
Początkujący

14 Lip 2020, 19:26

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Regeneracja to ok. 400-500 zł
Aczkolwiek na moim terenie jedna firma robi to taniej i też jest OK.
1.8 TDCI silnik kiepski...o wiele lepszy 2.0 TDCI
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

15 Lip 2020, 09:54

2.0 TDCI ma wyższą kulturę pracy ale jest bardziej awaryjny, ma DPF-a co przekłada się na wyższe koszta, 1.8 TDCI to stara dobra maszyna ale tylko po 2007 roku kiedy zmienili awaryjne wtryski delphi na siemensa, rozrząd wymienia się co 200 tyś poza tym tylko paliwo , olej, filtry, sam mam taki w Mondeo i nalatane prawie 300 tyś, (auto z 2010r).
actchris
Początkujący

15 Lip 2020, 11:34

1.8 TDCI pali tyle co 2.0, a jedzie jak 1.6. nie był zbyt popularny, więc ma droższe części. Nie widzę sensu ekonomicznego tego silnika, w momencie gdy mamy bardzo popularne 2.0.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

15 Lip 2020, 15:56

Dzięki za pomoc i sugestie i wyjaśnienie. Będę szukał aut bez DPF/FAP ale jak trafi się coś godnego uwagi nawet z tym filtrem to wiem jak już się tym zająć.
dmj
Nowicjusz

15 Lip 2020, 17:08

DPF dla mnie to nie problem , dla innych to tragedia życia :lol:

1.8 nie kupiłbym,
2.0 od PSA BDB silniki

że ma DPF to co z tego ? i dobrze bo nie będzie smrodził :ok:

można kupić 15 letniego parcha i tłuc to do śmierci klinicznej tylko dlatego że nie ma DPFa
Ale ma z 500 tys na kołach i milion innych rzeczy będzie się sypać.
andrewb25
Stały forumowicz

15 Lip 2020, 18:54

Dlatego też nie odrzucam aut z DPF/FAP, w sumie to rzecz eksploatacyjna którą można naprawić :)
dmj
Nowicjusz

15 Lip 2020, 19:56

i tego się trzymaj, DPF się nie psuje co tydzień, internetowi "doradzacze" którzy boją się wszystkiego , bo trzeba kilka setek raz na 5 lat wydać na czyszczenię DPF , zawsze będą jęczeć i płakać i odradzać bo DPF, a benzyniaki olej żłopią co drugi i jest cud miód bo nie ma DPFa. :ok:

Ja jeżdżę fajnym autem z dieslem i DPFem...zepsuje się...to będziemy naprawiać. :ok:

P.S. do benzyniaków też już są montowane takie filtry :lol: ...za 15 lat będzie zmiana , wszyscy będą chcieć diesla, a nie 0,5 TRITURBO + GPF Benzyna :lol: ,, które wytrzyma 50 000km :P

P.S. 2 dzisiaj przyjechali do nas klienci oglądać benzyniaka z poddębickiej wioski i na ofertę diesla to klasyczna odpowiedź( jak 99% zbałamuconych ludzi) czyli że nie chcę bo do miasta nie wjadą.....ciekawe do k...a jakiego miasta ich nie wpuszczą...jak w Dębicy zapewne większość aut diesli jeździ :lol:

Ale propaganda ryje beret tym ludziom :lol:

No chyba ich do Nowego Yorku nie wpuszczą jedynie. Gdzie taki człowiek nie pojedzie nigdzie przez najbliższe 15 lat. Ale diesla nie chce bo go do miasta nie wspuszczą :lol: :lol: :lol:

W Niemczech w 2019 r więcej sprzedano diesli niż benzyn, w Polsce z dieslem do miasta nie będą wpuszczać :mrgreen: :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz