Czy doszło do uszkodzenia uszczelki głowicy - Audi A3

16 Sie 2010, 23:17

Witam .
Mam audi a3 1.9tdi asz i ostatnio zauważyłem w zbiorniku płynu chłodzącego bąbelki jak mocno się prze gazowało była piana moje pytanie czy może poszła uszczelka pod głowicą? Oby nie, dodam ze nie dymi na biało płynu nie ubywa oleju również auto się nie przegrzewa ogrzewanie działa , w zbiorniku płyn jest troszkę brudnawy taki lekko bezowy.
Czekam na wasze opinie i rady
Ostatnio edytowany przez batman500, 29 Sie 2010, 21:43, edytowano w sumie 1 raz
batman500
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

18 Sie 2010, 20:56

Masz wszystko oki ... :wink:
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

18 Sie 2010, 20:57

To czemu tak jest ze te babelki czasem sa i ze bezowy plyn
batman500
Nowicjusz

20 Sie 2010, 10:36

Dlatego płyn jest taki jaki jest, gdyż widocznie układ aż dopomina się byś go przepłukał i wymienił płyn na nowy!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Sie 2010, 21:15

Wiec tak tez uczynie dzieki za pomoc
batman500
Nowicjusz

21 Sie 2010, 07:22

Batmanie,bąbelkami się nie przejmuj,nie zawsze ich obecność świadczy o uszkodzeniu głowicy bądź uszczelki.Gdy pompa pracuje,tworzą się bąbelki,które widać w zbiorniczku wyrównawczym,zwłaszcza gdy płyn jest już zużyty lub marnej jakości.Jeśli będziesz płyn, kupował, to nie kupuj badziewia w stylu chiński wyrób w Realu.Kup sobie Prestone albo STP,już gotowe płyny -37 st.C,+ 130 st.C(temp wrzenia).Kosztują 38 zł 4l,trwałość 5 lat!Takie płyny teraz się stosuje.Zwykły płyn wymieniasz co 2 lata,układ rdzewieje, a tańszy jest tylko trochę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Dakar to nie tylko zawodnicy i kibice
    Największe imprezy motoryzacyjne przykuwają uwagę całego świata wielkimi emocjami i świetną organizacją. Niewielu kibiców zdaje sobie jednak sprawę, jak ogromnym wyzwaniem dla organizatorów jest dopięcie wszystkiego ...

25 Sie 2010, 19:57

no i okazało się płyn był do wymiany bo to był mega syf wlałem płyn i za jakiś czas będę zaś musiał wlać a ten spuścić bo do końca nie dało się tego wyczyścić a i wlałem G12+ jaki jest zalecany do audi.Pozdrawiam
batman500
Nowicjusz

25 Sie 2010, 20:50

To teraz sobie kup Prestone Super radiator flush do czyszczenia układu chłodzenia,wlewasz to do płynu i jeździsz,wypłuka wszystko,nawet rdzę a potem wylejesz razem z płynem.Niepotrzebnie kupiłeś ten płyn,wystarczyło tylko wlać wody destylowanej i ten radiator flush i trochę pojeździć(niższe koszty) a potem wylać i zalać tym G12.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Sie 2010, 10:05

Do G12 niby nie można niczego dolewać wiec nie wiem czy warto ryzykować by nie doszło do jakieś reakcji i większych szkód
batman500
Nowicjusz

29 Sie 2010, 10:41

Nie ,nie.Ten płukacz Prestone jest kompatybilny ze wszystkimi płynami jakie są na rynku.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

11 Wrz 2010, 19:01

pisze ponownie bo inni strasza ze uszczelka wiec nie wiem sam.
wiecie bylem wymieniać płyn chłodniczy mega syf jak się go spuściło to była taka jedna wielka piana jak czas nad woda się przy brzegu robi:) wiec wlałem nowy g 12 trochę przepłukali ale wychodzi na to ze pojeżdżę i trza zaś zmienić myślę by wlać Preston doczyszczenia z osadów rdzy i brudu taki płyn, pojeżdżę i potem zmienię i chyba nie jet to uszczelka bylem wlanie na wymianie oleju płynu filtrów itd i mechanik nawet nic nie mówił ze może być coś z głowica.
Płyn już jest czystszy ale lekko się zabrudza bo do końca to nie jest wypłukane ta piana jeszcze się pojawia ale może dlatego ze nie jest do końca czyste ogólnie typowych objawów niema auto się nie przegrzewa nie dymi na biało chyba ze zimno i wilgotno to chwilkę przy podpaleniu odpala na styk łapie zaraz jak przekręcę nie ze długo jakoś kreci tylko od razu ogrzewanie działa bez zarzutu itd jak ten płyn się wymieniło to wg jeszcze szybciej się nagrzewa w kabinie wiec lepsze przekazywanie ciepła.
batman500
Nowicjusz