Uszkodzony termostat ? czujnik temperatury ? fiat brava 1.4

14 Wrz 2010, 13:37

Witam,
miałem problem z temperaturą płynu chłodzącego, spodziewałem się że to termostat nie otwiera się, zakupiłem więc nowy i zabrałem się za wymianę, po zakończeniu problem nie zniknął. Jedna dość dziwna sprawa to że według wskaźnika jest już maksymalna temperatura cieczy, ale po otwarciu maski jak dotknę pojemnika z płynem chłodniczym wcale nie jest on nagrzany... od góry silnik jest bardzo ciepły ale nie na tyle żeby się poparzyć, z czego może wynikać ten problem ?
będę wdzięczny za odpowiedź :)
donat
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

14 Wrz 2010, 15:13

z tego co wiem nie masz przepływowego zbiorniczka z płynem co oznacza że ciecz w nim może a nawet powinna być chłodniejsza (dużo), niż silnik. Czyli nie masz żadnego problemu, wszystko jest ok.
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

14 Wrz 2010, 15:18

dzięki, tylko moje pytanie teraz to dlaczego silnik również nie jest bardzo gorący, a wskazówka temperatury płynu jest już na maksimum ? chyba przy takiej temperaturze płynu powinienem się poparzyć dotykając obudowy silnika ? poza tym czy to możliwe żeby przy przejechaniu 250 metrów wskazówka była już na maksimum ?
donat
Nowicjusz

14 Wrz 2010, 15:29

zależy czego dotykasz, czy jest to pokrywa zaworów (w tym przypadku pewnie tak jest), znam przypadki gdy "znawcy" łapią za kolektor dolotowy ( bo aluminiowy) i oceniają temp. silnika,
bodziokardasz
Zaawansowany

14 Wrz 2010, 18:14

nie uznaje się za znawce, dlatego pytam tutaj. Dotykałem górnej części silnika, tej metalowej na której wytłoczone jest logo fiata. zauważyłem jeszcze że rurka idąca od termostatu do chłodnicy jest gorąca, mimo tego wentylator zamontowany na chlodnicy nie kręci się... zapewne to może być powodem przegrzewania, tylko nie iwem czy od razu wymieniać ten wentylator czy najpierw posprawdzać jakieś styki czy coś...
donat
Nowicjusz

15 Wrz 2010, 17:15

poczytaj trochę na tym forum było opisane nie raz kiedy wentylator powinien się załączać, nikt nie jest alfą i omegą od razu;)
bodziokardasz
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
    Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...

16 Wrz 2010, 11:23

Spraqwdz jak jest z ogrzewaniem wnętrza przy nagrzewaniu się tego silnika. Jak wskazówka wskazuje, że silnik jest już odpowiednio nagrzany, to włącz ogrzewanie na maksa, włącz dmuchawę na 3 bieg i sprawdz jakie powietrze leci z kratek wentylacyjnych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000