Czy jeśli już przyjąłem mandat...

01 Kwi 2009, 12:57

... to czy mogę jeszcze w jakiś sposób załatwic żeby sprawa trafiła do sądu? Uważam że mimo przyjęcia mandatu nie zasłużyłem na niego w takiej kwocie. Czy da się jeszcze z tym coś zrobic czy już teraz muszę zapłacic?
Gajjos
Nowicjusz

01 Kwi 2009, 13:13

Jeżeli dobrze pamietam to masz 7 dni na zgłoszenie sie że jednak nie przyjmujesz mandatu
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

01 Kwi 2009, 14:06

Napewno? jeśli tak to dobrze bo ten mandat dostałem dzisiaj. Czyli rozumiem że mam iśc z tym na komende?

W takim razie może krótko opiszę całą sytuacje, a Wy ocenicie jakie mam szanse wygrac taką sprawe w sądzie:

Jechałem ulicą za samochodami dosyc wolno. Po lewej stronie był parking samochodowy, a tuż za parkingiem przejście dla pieszych. Przejechałem jak wszyscy, a zaraz za pasami z innego parkingu wyjeżdzał radiowóz policyjny i odrazu puścili się za mną. Na następnej ulicy włączyli koguty i zatrzymali mnie. Podszedł policjant i pyta się czemu nie przepuściłem pieszych na pasach? Ja mówie że nie widziałem żeby ktokolwiek wchodził na pasy, po czym policjant wyciągnął taryfikator i powiedział że za to wykroczenie jest mandat karny w wysokości 350zł i 8 punktów karnych!!!!
Mandat przyjąłem bo pomyślałem że z policją się nie wygrywa a w sądzie dojdą mi tylko koszty sprawy. Jednak teraz mi się wydaje że mógłbym powalczyc tymbardziej że raczej nikt nie wchodził mi na pasy, a jeśli już wchodził to w momencie gdy ja przez nie przejeżdzałem. Jechałem z kolegami którzy mogą to potwierdzic. Radiowóz raczej nie miał kamer.

Jak myślicie jest szansa żeby wygrac tą sprawe albo chociaż zmniejszyc ten mandat?
Gajjos
Nowicjusz

01 Kwi 2009, 16:46

Gajjos napisał(a):Napewno? jeśli tak to dobrze bo ten mandat dostałem dzisiaj. Czyli rozumiem że mam iśc z tym na komende?

W takim razie może krótko opiszę całą sytuacje, a Wy ocenicie jakie mam szanse wygrac taką sprawe w sądzie:

Jechałem ulicą za samochodami dosyc wolno. Po lewej stronie był parking samochodowy, a tuż za parkingiem przejście dla pieszych. Przejechałem jak wszyscy, a zaraz za pasami z innego parkingu wyjeżdzał radiowóz policyjny i odrazu puścili się za mną. Na następnej ulicy włączyli koguty i zatrzymali mnie. Podszedł policjant i pyta się czemu nie przepuściłem pieszych na pasach? Ja mówie że nie widziałem żeby ktokolwiek wchodził na pasy, po czym policjant wyciągnął taryfikator i powiedział że za to wykroczenie jest mandat karny w wysokości 350zł i 8 punktów karnych!!!!
Mandat przyjąłem bo pomyślałem że z policją się nie wygrywa a w sądzie dojdą mi tylko koszty sprawy. Jednak teraz mi się wydaje że mógłbym powalczyc tymbardziej że raczej nikt nie wchodził mi na pasy, a jeśli już wchodził to w momencie gdy ja przez nie przejeżdzałem. Jechałem z kolegami którzy mogą to potwierdzic. Radiowóz raczej nie miał kamer.

Jak myślicie jest szansa żeby wygrac tą sprawe albo chociaż zmniejszyc ten mandat?

Jasne! Jak masz na to świadków, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tą sprawę wygrać. Policjantów jest dwóch. wystarczy, że w aucie było Was trzech i wystarczy.
Chyba, że policja ma nagranie, ale jeżeli był to zwykły radiowóz to wątpię.
Walcz o swoje! Warto.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Kwi 2009, 18:15

Dokładnie, było 2 policjantów a nas w samochodzie 3... nagrania na 90% nie mają bo nie zauważyłem w tym radiowozie żadnych kamer, tymbardziej że w momencie gdy przejeżdzałem przez pasy radiowóz ten stał prostopadle do mnie, więc musieliby miec kamere z boku samochodu... Czyli jak duże są szanse że mogę wygrac tą sprawe?
Gajjos
Nowicjusz

01 Kwi 2009, 21:34

Jeżeli masz swiadków to sa bardzo duze. Tylko żeby swiadkowie nie byli z rodziny bo wtedy to inaczej na takich swiadków patrza.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik kupującego #2 - Audi A4 B6 (2000-2004)
    Geneza Audi A4 o oznaczeniu producenta B6 wprowadzono do sprzedaży w 2000 roku jako sedan. W następnym roku dołączyła wersja kombi, a w 2002 roku kabriolet. Samochód dzieli wiele rozwiązań z poprzednim modelem o oznaczeniu ...

01 Kwi 2009, 23:09

No tak, dowiedziałem się właśnie że jeśli mandatu nie dostałem za wykroczenie(a podobno to nie było wykroczenie) to w momencie podpisania pod nim on się uprawomacnia... Czyli teraz to już muszę zapłacic...
Gajjos
Nowicjusz

02 Kwi 2009, 00:05

Tak łatwo się nie poddawaj. Idź na komendę. Oczywiście, że będą pytać o powód zmiany decyzji, ale masz do tego prawo. Od takiej decyzji masz prawo się odwołać.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2009, 16:11

No ja się dowiedziałem od policjanta(mojego kolegi ojca) więc skoro on tak mówił to chyba wiedział jak to wygląda i że nieda się z tym nic już zrobic...
Gajjos
Nowicjusz

03 Kwi 2009, 16:17

jak nie zapytasz i nie zobaczysz w przepisach to nie jesteś tego pewny nawet jak to powiedział tato policjant.........

zobacz co mówią np. urzędnicy lub pracownicy firm ubezpiczeniowych a jak jest naprawdę.

http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3305

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

10 Gru 2009, 12:37

Panowie i Panie! mandat karny kredytowany staje się prawomocny z chwilą podpisania przez osobę ukaraną. Koniec kropka. Można odwołać się od mandatu do właściwego Sądu Rejaonowego w ciągu 7 dni od daty wystawienia jeżeli mandat był wystawiony za czyn nie będący wykroczeniem. NP. policjant zatzrymuje cie za pasy na osiedlu na ul XXX. przyjmujesz mandat 100 i 2punkty. Ale właściwe sie dowiedziałec że uluca XXX nie jest drodą publiczną i wtedy mandat jest nałożony nieprawnie. Możesz sie odwołac do sądu, ale jeżeli tego nie zrobisz to i tak mandat muszisz zapłacić.
scyzor 23
scyzor23
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź