Samochód do kasacji

30 Lis 2009, 12:45

Witam, mój brat miał wypadek, samochód jest do kasacji, podobno jest na szrocie. Jakie formalności trzeba wykonać, bo samochód jest na ojca którego nie ma teraz w kraju. Formalnościami muszę zająć się ja :mad: , więc chciałem zapytać, co mam teraz zrobić, jakie kroki poczynić, bo nie mam bladego pojęcia. Najbardziej interesuje mnie OC, bo korzystam z tych zniżek na innym samochodzie i chce, żeby wszystko było załatwione.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

30 Lis 2009, 21:19

Jeżeli samochód jest na szrocie to powinno się otrzymać zaświadczenie ze stacji demontażu, które upoważnia do wyrejestrowania pojazdu w WK.

Mając decyzję o wyrejestrowaniu zgłaszasz to do ubezpieczyciela i na tej podstawie kończy się OC a Ty możesz otrzymać kilka złotych w związku z nadpłatą.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Gru 2009, 01:08

Samochód jest na szrocie, ale zgody właściciela nie ma, jeszcze, więc nie mogą zezłomować. Jeszcze jak wygląda teraz sprawa szrotu, mogę sobie wymontować wszystkie części jakie chce i oddaje im resztę czy sprzedaje im resztę?

Innymi słowy, mam z tego jakiś zysk, że nie wymontuje sobie połowy auta?
Iwan
Iwan
Początkujący

08 Gru 2009, 19:16

Możesz wymontowć sobie części z samochodu,ale szrot liczy jakąś kwotę za brak kazdej części z samochodu.Nie są to oczywiście jakieś sumy astronomiczne.Zapytaj na tym szrocie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2009, 23:57

Ale, ja mam dopłacać? :wink: Czy po prostu dostane mniej za wrak?
Iwan
Iwan
Początkujący

09 Gru 2009, 09:24

A to już musisz ustalić z tym gościem na szrocie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Czy to koniec Diesel’a? Emisja spalin ma ciąg dalszy
    W ostatnich latach przemysł motoryzacyjny znalazł się w centrum jednej z największych afer związanych z emisją spalin. Skandal, który stał się powszechnie znany jako "dieselgate", odsłonił kompleksowy proceder fałszowania ...