Samochód do kasacji

30 Lis 2009, 12:45

Witam, mój brat miał wypadek, samochód jest do kasacji, podobno jest na szrocie. Jakie formalności trzeba wykonać, bo samochód jest na ojca którego nie ma teraz w kraju. Formalnościami muszę zająć się ja :mad: , więc chciałem zapytać, co mam teraz zrobić, jakie kroki poczynić, bo nie mam bladego pojęcia. Najbardziej interesuje mnie OC, bo korzystam z tych zniżek na innym samochodzie i chce, żeby wszystko było załatwione.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

30 Lis 2009, 21:19

Jeżeli samochód jest na szrocie to powinno się otrzymać zaświadczenie ze stacji demontażu, które upoważnia do wyrejestrowania pojazdu w WK.

Mając decyzję o wyrejestrowaniu zgłaszasz to do ubezpieczyciela i na tej podstawie kończy się OC a Ty możesz otrzymać kilka złotych w związku z nadpłatą.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Gru 2009, 01:08

Samochód jest na szrocie, ale zgody właściciela nie ma, jeszcze, więc nie mogą zezłomować. Jeszcze jak wygląda teraz sprawa szrotu, mogę sobie wymontować wszystkie części jakie chce i oddaje im resztę czy sprzedaje im resztę?

Innymi słowy, mam z tego jakiś zysk, że nie wymontuje sobie połowy auta?
Iwan
Iwan
Początkujący

08 Gru 2009, 19:16

Możesz wymontowć sobie części z samochodu,ale szrot liczy jakąś kwotę za brak kazdej części z samochodu.Nie są to oczywiście jakieś sumy astronomiczne.Zapytaj na tym szrocie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2009, 23:57

Ale, ja mam dopłacać? :wink: Czy po prostu dostane mniej za wrak?
Iwan
Iwan
Początkujący

09 Gru 2009, 09:24

A to już musisz ustalić z tym gościem na szrocie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...